ΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ

Share:
Εφημερίς Ορθόδοξος Τύπος

Σαράντα τρία χρόνια μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, τα δεδομένα στην Μεγαλόνησο, αλλά και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλάζουν, αφού εδώ και μία εβδομάδα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες γεώτρησης υδρογονανθράκων στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης). Τις εργασίες για την εξόρυξη έχει αναλάβει η Γαλλική εταιρεία ΤΟΤΑL, θα ολοκληρωθούν, όπως έχει ανακοινωθή, μέχρι τον Σεπτέμβριο και αν είναι επιτυχείς, τότε θα ακολουθήση και μία δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση. Η γεώτρηση γίνεται στην Νότια Κύπρο εκατόν πενήντα χιλ. από την Λεμεσό και θα ξεκινήση από τα 1698 μέτρα βάθος και στόχος είναι να φθάσουν στα 4250 μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η όλη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι πολύ πλούσια σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία θα καταστούν πηγή πλούτου, αλλά και ανταγωνισμών μεταξύ των χωρών της περιοχής. Η Τουρκία θεωρεί ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στους φυσικούς πόρους της Κύπρου και τις όποιες ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης τις χαρακτηρίζει ως μονομερείς. Να σημειώσουμε ότι, επειδή οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την ανεύρεση, αλλά και την εξόρυξη του ορυκτού πλούτου της Κύπρου είναι αμερικανικών, γαλλικών, ισραηλιτικών αλλά και ρωσικών συμφερόντων η γείτων χώρα είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις αντιδράσεις της. Παρ’ όλα αυτά έχει στείλει πολεμικά πλοία, τα οποία όμως δεν έχουν προβή σε παραβίαση των κυρίαρχων δικαιωμάτων της Κυπριακής δημοκρατίας. Μάλιστα δύο γαλλικά πολεμικά πλοία, ένα αμερικανικό αλλά και ελληνικά ήδη βρίσκονται στην Κύπρο, τα οποία έχουν αναλάβει την προστασία της γεώτρησης, η δε υπουργός εσωτερικών της Γαλλίας κα. Φλοράνς Παρλί, σε μία συμβολική κίνηση, επισκέφθηκε την Κύπρο την Δευτέρα 17 Ιουλίου, η δε κυπριακή κυβέρνηση τόνισε ότι πρέπει να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και οι κινήσεις θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ψύχραιμες.

?Για άλλη μία φορά οι διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στην Ελβετία για το κυπριακό οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο λόγω της αδιαλλαξίας, την οποία επέδειξε η τουρκική πλευρά. Οι θέσεις της Τουρκίας κατά τις διαπραγματεύσεις έμειναν αμετάβλητες, αφού, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Τσαβούτογλου, το σύστημα ασφαλείας και εγγυήσεων, όπως επίσης και το επεμβατικό δικαίωμα στην Μεγαλόνησο, πρέπει να διατηρηθούν με ρήτρα αναθεώρησης σε δέκα πέντε χρόνια. Επίσης, σχετικά με το θέμα των κατοχικών στρατευμάτων, η θέση της Τουρκίας είναι, όπως είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ότι ο όποιος αριθμός συμφωνηθεί,  πρέπει να παραμείνη μονίμως. Μάλιστα η αδιαλλαξία, την οποία επέδειξε η τουρκική πλευρά καταφαίνεται και από την δήλωση του υπουργού εξωτερικών της γείτονος, ο οποί­ος  ανέφερε ότι «Η ελληνο-κυπριακή πλευρά και η Ελλάδα περιμένουν να καταργηθούν οι εγγυήσεις και να φύγει ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο. Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο». Ακόμα, η τουρκική πλευρά στις διαπραγματεύσεις έθεσε θέματα εδαφικού, περιουσιακού και ειδικής μεταχείρισης των Τούρκο-κυπρίων, ενώ απαίτησε να έχουν ισότιμη μεταχείριση με τους Ελληνο-κυπρίους, οι οποίοι είναι πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαικής Ένωσης. Έτσι οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν και πάλι σε ναυάγιο χωρίς αυτό να σημαίνη ότι δεν θα γίνουν προσ­πάθειες από διεθνείς παράγοντες και ειδικότερα την Βρεττανία να οδηγηθή η Κύπρος σε καινούργιες διαπραγματεύσεις, ειδικά τώρα που έχει ξεκινήσει η γεώτρηση, με απώτερο σκοπό πάντα την νομιμοποίηση των κατοχικών στρατευμάτων και την έμμεση κατάλυση της κυπριακής ανεξαρτησίας.

?Στις 13 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη τριμερής συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, του προέδρου της Σερβίας κ. Βούτσιτς και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας κ. Μπορίσοφ, η οποία σκοπό είχε την στενότερη συνεργασία μεταξύ των τριών  κρατών.  Την  στι­γμη όπου τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η Γερμανία συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη προς τα σχέδια της Αλβανίας για την δημιουργία της “Μεγάλης Αλβανίας”. Αλλά συνεχείς είναι και οι δηλώσεις διαφόρων κέντρων για αλλαγές στα σύνορα των Βαλκανίων όπως και οι ανησυχίες για μία νέα αναζωπύρωση των συγκρούσεων, ειδικότερα στα Σκόπια και στο Κόσσοβο, μεταξύ του αλβανικού και του σλαβικού στοιχείου. Από την συνάντηση διαφάνηκε ότι κανείς στα Βαλκάνια δεν θα επιτρέψη την δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας είτε με ειρηνικό είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, αφού μία τέτοια προοπτική μόνο προβλήματα εγκυμονεί για την ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

?Οι προκλήσεις της Τουρκίας και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου τις τελευταίες ημέρες είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένες, οι δε δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων παρουσιάζονται πολύ προκλητικές. Μάλιστα στο ανακοινωθέν του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, το οποίο συγκλήθηκε την Δευτέρα 17 Ιουλίου και ασχολήθηκε με το κυπριακό, τονίσθηκε ότι «θα προστατεύσουμε με αποφασιστηκότητα τα συμφέροντα και τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και του ψευδοκράτους της βορείου Κύπρου στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας επί των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Γ.Κ.Τ

Previous Article

Οι Ιεράρχαι αποδέχονται τας μομφάς του κ. Κουκουνάρα;

Next Article

Βολαί του «ΚΑΙΡΟΥ» με κάλυψιν Ιεραρχών;

Διαβάστε ακόμα