Από τον Άγιο Νικόλαο Πατρών στον Άγιο Ανδρέα Κανάγκας Κογκό

Share:

† Ο ΚΑΝΑΓΚΑΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ

Από τον Άγιον Νικόλαον Πατρών

εις τον Άγιον Ανδρέαν Κανάγκας Κογκό

Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Κανάγκας κ.κ. Θεοδόσιος, κατά κόσμο Παύλος Τσιτσιβός, γεννήθηκε στον Κυπάρισσο Αιτωλοακαρνανίας το 1973.

Φοίτησε στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία του Αγ. Όρους, όπου συνδέθηκε πνευματικά με τον νυν Μητροπολίτη Κινσάσας κ.κ. Νικηφόρο.

Έλαβε Πτυχίο Θεολογίας από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Τίτλο Ειδικεύσεως (master) από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Στις 11.1.1997 εκάρη μοναχός στην ιστορική Ι. Μ. Γηροκομείου Πατρών, στην οποία διετέλεσε και ηγουμενοσύμβουλος. Χειροτονήθηκε υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου (Βαλληνδρά) Διάκονος στις 12.1.1997 και πρεσβύτερος στις 26.7.2002, λαβών αυθημερόν το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.

Διετέλεσε εφημέριος του Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Πατρών (2002-2006) και του Ι. Ναού Αγ. Νικολάου Πατρών από το 2006 μέχρι της εκλογής του εις Μητροπολίτη Κανάγκας. Από το 2008 έως της αναχωρήσεώς του για την Ιεραποστολή (Μάρτιος 2016) διετέλεσε Προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Πατρών, τον οποίον και ανεκαίνισε εκ βάθρων. Στον αύλειο χώρο του Ι. Ναού ανήγειρε παρεκκλήσιον προς τιμήν του νεοφανούς Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, μετά του οποίου συνδεόταν από την εποχή της φοιτήσεώς του στην Αθωνιάδα Ακαδημία.

Τον Μάρτιο του 2016 έλαβε απόσπαση από την Ι. Μητρόπολη Πατρών, για να διακονήσει στην Ιεραποστολική Μητρόπολη Κινσάσας. Διορίσθηκε υπό του Μητροπολίτου κ. Νικηφόρου Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό.

Στις 30 Νοεμβρίου 2017 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τον όρισε Πατριαρχικό Επίτροπο Κανάγκας.

Με πρόταση του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β τὴν 26η Νοεμβρίου 2018 εξελέγη Μητροπολίτης Κανάγκας υπό της Ιεράς Πατριαρχικής Συνόδου του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Εκ του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Πατρών

Previous Article

Πτώχευσε η ιστορική κοινότητα Αγίας Τριάδος Σικάγου

Next Article

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Διαβάστε ακόμα