Επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη στο Άγιο Όρος

Share:

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του αναφέρει :

«Διήμερη επίσκεψη στο Άγιο Όρος πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης. Η επίσκεψη ξεκίνησε τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, όπου είχε την ευκαιρία ενημέρωσης και συνεργασίας με τον Πολιτικό Διοικητή, Κώστα Δήμτσα, για ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της Πολιτικής Διοίκησης, του προσωπικού της και του νέου της κτιρίου.

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας που ακολούθησε ο Άγιος Πρώτος προσφώνησε τον ΥΦΥΠΕΞ αναφερόμενος στην υπερχιλιετή πνευματική παρουσία και προσφορά της Μοναστικής Κοινότητας και τονίζοντας την αναγκαιότητα συνεργασίας με την Ελληνική Πολιτεία για την επίλυση θεμάτων που άπτονται των αποκλειστικών αρμοδιοτήτων της Πολιτείας. Στην αντιφώνησή του ο ΥΦΥΠΕΞ τόνισε τον σεβασμό με τον οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το Αγιον Όρος και τους εν αυτώ ενασκουμένους Πατέρες, μνημόνευσε την ιδιαίτερη μέριμνα κι ανύστακτη έγνοια της Πολιτείας και του ελληνικού λαού γιά την προάσπιση του μοναδικού αυτού Μοναστικού Κέντρου της Ορθόδοξης Εκκλησίας και αναφέρθηκε στις εκ νεότητος προσωπικές σχέσεις με τις μεγάλες σύγχρονες πνευματικές μορφές που ασκήτευσαν στην Αθωνική Πολιτεία.

Ακολούθησε ενημέρωση και συνεργασία εστιασμένη σε σειρά θεμάτων που απασχολούν την Μοναστική Κοινότητα του Αγίου Ορους, άπτονται τόσο των αρμοδιοτήτων του Υφυπουργού όσο και συναρμοδίων Υπουργείων και Υπηρεσιών της Ελληνικής Πολιτείας. Συμφωνήθηκαν διαδικασίες συνεργειών και μεθοδολογίας για την επίλυση των υφιστάμενων θεμάτων που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του Ιερού Τόπου, ώστε να αναδεικνύεται ο σεβασμός, η μέριμνα και το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για τη διαφύλαξη του Μοναστικού Κέντρου.

Ακολούθησε προσκυνηματική επίσκεψη στον ιστορικό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές, όπου εκτίθεται ενθρονισμένη και φέρουσα τις σφραγίδες και των Είκοσι Μονών, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστί». Παρετέθηκε γεύμα από την Ιερά Κοινότητα.

Έπειτα, ο Υφυπουργός επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Ιβήρων, όπου πραγματοποίησε συνάντηση ενημέρωσης και συνεργασίας για αγιορειτικά θέματα με τον Καθηγούμενο της Ι.Μ. Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ναθαναήλ, και τον πρώην Καθηγούμενο αυτής, γέροντα Βασίλειο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Υφυπουργός, συνοδευόμενος από τον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους, πραγματοποίησε επίσκεψη στην πρώτη κατά την τάξη Ιερά Μονή του Αγίου Όρους, την Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας.

Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου, μετά τη Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Υφυπουργού στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου, όπου πραγματοποιήθηκε υποδοχή από τον Καθηγούμενο Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδίτη Γέροντα Εφραίμ και την Αδελφότητα. Ο ΥΦΥΠΕΞ τόνισε τη διαρκή έγνοια, μέριμνα και φροντίδα της Ελληνικής Κυβερνήσεως για την προάσπιση και υπηρέτηση των αναγκών της αυτοδιοικούμενης Μοναστικής Πολιτείας του Άθωνος, μετέφερε δε ευχές και χαιρετιστήριες προσρήσεις του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα.»

Previous Article

Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών του Πάπα Φραγκίσκου με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα

Next Article

Με τα μυστικά κονδύλια της Ελλάδος δίνει Αυτοκεφαλίες το Φανάρι;

Διαβάστε ακόμα