Ζητούν διδασκαλία «μακεδονικών» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Share:

Συνεχίζονται τα «απόνερα» της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά με τον πιο περίτρανο τρόπο πως υπάρχουν πολλές «γκρίζες ζώνες» στο συμβιβασμό με τη γειτονική χώρα.

Έτσι μετά τα δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης περί «μακεδονικής μειονότητας» στη χώρα μας, το «Ουράνιο Τόξο» σε μια πρωτοφανή ενέργεια ζητά τη διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Είχε προηγηθεί επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με αίτημα τον εκκλησιασμό, επίσης, στη «μακεδονική».

Στην επιστολή προς τον πρύτανη Στέλιο Κατρανίδη και τον πρόεδρο του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών Χάρρυ Παπαπανάγο, το κόμμα επιχειρεί να εξηγήσει ότι «με την επικύρωση της Συμφωνίας της Πρεσπών κλείνει μια μακρά περίοδος διαμάχης σχετικά με την ονομασία της γειτονικής μας χώρας, την εθνικότητα των κατοίκων της καθώς επίσης και τη μακεδονική γλώσσα που πλέον είναι επισήμως αναγνωρισμένη με αυτό το όνομα και από τη χώρα μας».

Στο πλαίσιο αυτό, αξιώνει «την εισαγωγή της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας, όπως αυτή ομιλείται τόσο στη γειτονική μας χώρα όσο και στην Βόρεια Ελλάδα, στο πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος».

Άμεση ωστόσο ήταν η αντίδραση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο τόσο με επίσημη ανακοίνωσή του κάνει λόγο για απολύτως αντιδεοντολογική ενέργεια, σημειώνοντας πως δεν δέχεται υποδείξεις ως προς τη διαμόρφωση των Προγραμμάτων Σπουδών του από κανένα πρόσωπο, σύλλογο ή πολιτικό σχηματισμό.

«Ως εκ τούτου δεν υφίσταται κανένα θέμα συζήτησης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Πρύτανη του ΠΑΜΑΚ, Στέλιου Κατρανίδη. «Οι άνθρωποι που έχουν συντάξει την επιστολή δεν αντιλαμβάνονται πώς λειτουργούν τα πανεπιστήμια. Δεν δέχονται αιτήματα από συλλόγους, κόμματα, φορείς για τα προγράμματά τους, όποια μαθήματα θα βάλουν στα προγράμματα σπουδών τα διαμορφώνουν στη βάση επιστημονικών δεδομένων με άξονα τις ακαδημαϊκές τους προτεραιότητες» εξηγεί ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Πρώτη φόρα κατατίθεται τέτοιο αίτημα… Δεν απαντούμε στην επιστολή, θεωρούμε την κίνηση αντιδεοντολογική, και το ΥΠΕΠΘ να πρότεινε να εισάγουμε συγκεκριμένα μαθήματα στη διδασκαλία των φοιτητών μας θα το θεωρούσαμε αντιδεοντολογικό, ποσό μάλλον να μας το ζητεί κομματικός σχηματισμός» σημειώνει ο Πρύτανης.

tovima.gr

Previous Article

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης για την αναθεώρηση του Άρθρου 3 του Συνταγματος

Next Article

Η Σερβική Εκκλησία δεν αναγνωρίζει την «Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας»

Διαβάστε ακόμα