Η στάσις των κομμάτων δια τα θρησκευτικά

Ορθόδοξος Τύπος Εφημερίδα

Με όλην την αναστάτωσιν δια τα θρησκευτικά και τους προβολείς της δημοσιότητος στραμμένους προς τον κύριον πόλον της Κυβερνήσεως, τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει δημιουργηθή η εντύπωσις ότι τα υπόλοιπα κόμματα στηρίζουν ένα Ορθόδοξον ομολογιακόν μάθημα. Είναι όμως αλήθεια;
Την 22αν Μαρτίου εις πρωϊνήν εκπομπήν εις τον τηλεοπτικόν δίαυλον «Σκάι» ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος, γραμματεύς των ΑΝΕΛ ερωτηθείς δια τα θρησκευτικά απήντησε:
«Διαφωνώ και με αυτό που έγινε στην Αιγιάλεια. Νομίζω ότι είναι ακραίες οι θέσεις του Μητροπολίτη και σας μιλά ένας άνθρωπος που είναι χριστιανός ορθόδοξος, πηγαίνω 23 συναπτά χρόνια στην Πάτμο, ρωτήστε γιατί πηγαίνω, και έχω γυρίσει όλα τα μοναστήρια και νομίζω ότι είναι μία υπέρβαση αυτή που κάνει. Κατ’ αρχήν σέβομαι την απόφαση του ΣτΕ. Άλλο σέβομαι, κι άλλο αν έχω δικαίωμα να την κριτικάρω. Για εμένα κάνει υπέρβαση (το ΣτΕ). Είναι η γνώμη μου η δικιά μου, αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη. Είμαι υπέρ των απόψεων αυτών που είχε κάνει ο προηγούμενος Υπουργός ο κ. Φίλης. Σαφέστατα είμαι. Ανεξιθρησκία έχουμε… Δεν είναι μόνο άποψή μου είμαι και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος… Σας είπα την γνώμη μου ευθαρσώς δεν κρύβομαι».
Οι ΑΝΕΛ δια άλλην μίαν φοράν παρουσιάζονται ως διχασμένοι, καθώς άλλοι Βουλευταί είναι αντίθετοι προς τον κ. Παπαχριστόπουλον προκειμένου να πείθουν τον κόσμον ότι είναι με την Εκκλησίαν αλλά ταυτοχρόνως να στηρίζουν και την Κυβέρνησιν που επιβάλλει τον συγκρητισμόν εις τα σχολεία.
Το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου εξέδωσεν ανακοινωθέν εις το οποίον αναφέρει ότι:
«Σε μία δύσκολη εποχή, το ΣτΕ μας εκπλήσσει αρνητικά. Όπως μας εκπλήσσει αρνητικά η τροπή που παίρνει για μία ακόμη φορά ο δημόσιος διάλογος, με αφορμή μία εύλογη ρύθμιση που έχει όμως ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ, μετά από υποχώρηση της κυβέρνησης. Προς τι λοιπόν τα ψευδή διλήμματα που θέτουν συγκεκριμένοι κύκλοι, στη βάση μιας ανύπαρκτης πλέον ρύθμισης, αν όχι η επιδίωξη ακραίων για τη διάδοση των μισαλλόδοξων απόψεών τους;».
Το Ποτάμι του κ. Στ. Θεοδωράκη με επίσημον ανακοινωθέν υποσημειώνει ότι:
«Η απόφαση του ΣτΕ για τη διδασκαλία των θρησκευτικών είναι ένα άλμα προς τα πίσω», σχολίασε το Ποτάμι προσθέτοντας ότι «αποφάσεις τέτοιου χαρακτήρα παραπέμπουν σε ερμηνείες της δεκαετίας του ’50, σύμφωνα με τις οποίες η διδασκαλία των θρησκευτικών πρέπει να έχει κατηχητικό χαρακτήρα. Κάποιοι θέλουν, αντί η Ελλάδα να κάνει βήματα προόδου, να γυρίζει στο πιο συντηρητικό παρελθόν».
Δεδομένου ότι τα δύο προαναφερθέντα κόμματα αποτελούν πλέον συνιστώσες εις τον νέον πολιτικόν φορέα «Κίνημα Αλλαγής», που μετέχει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά) και προεδρεύει η κ. Φώφη Γεννηματά, τι στάσιν τηρεί; Η «Εφημερίς των Συντακτών» της 22ας Μαρτίου είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτική:
«Πρόταση για συναινετική συνταγματική αναθεώρηση έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Φώφη Γεννηματά… προτάσεις, τις οποίες επεξεργάστηκε ομάδα πολιτικών και συνταγματολόγων (Αλιβιζάτος, Κοντιάδης, Κανελλόπουλος, Τσιόδρας, Τσούκαλης, Καστανίδης) στο πρόσφατο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής… Πρέπει να σημειωθεί ότι παρόμοιο σχέδιο με το παραπάνω είχε παρουσιάσει στις αρχές της εβδομάδας ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος κατά την εκδήλωση του Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής, κάνοντας λόγο για «ένα πλαίσιο διμερούς συνεργασίας και συναντίληψης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ», ώστε να εκκινήσει τώρα διαδικασία μίνι συνταγματικής αναθεώρησης, για την οποία απαιτούνται 50 βουλευτές. Μάλιστα η πρόταση απέσπασε τα θετικά σχόλια της Ν.Δ., την οποία κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήριζαν «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα»».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αλιβιζάτος είναι ο γνωστός Συνταγματολόγος, ο οποίος έχει υποστηρίξει τον απόλυτον χωρισμόν Εκκλησίας – Πολιτείας και το 2015 προετάθη δια το ύπατον πολιτειακόν αξίωμα από κοινού από τις Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Επικροτεί όμως τα σχέδια Αλιβιζάτου και η Νέα Δημοκρατία; Εις το ανακοινωθέν της Ν.Δ. δια τα θρησκευτικά πάντως δεν γίνεται λόγος δια Ορθόδοξον μάθημα, αλλά δια επανειλημμένα σφάλματα της Κυβερνήσεως. Άλλωστε η Ν.Δ. διέσωσε την κυβέρνησιν εις το νομοσχέδιον δια το Σύμφωνον Συμβιώσεως, δια το Ισλαμικόν Τέμενος κ.α. Την αντΟρθόδοξον πολιτικήν της επεβεβαίωσεν η πρ. Υπ. Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία εξ αφορμής των θρησκευτικών εδημοσίευσεν άρθρον εις την εφημερίδα «Τα Νέα» της 23ης Μαρτίου 2018, όπου μεταξύ άλλων παραδέχεται και τα «εγκλήματά» της:
«υπήρξε θετική αντίδραση της Εκκλησίας, όταν εισηγήθηκα στη Βουλή τον νόμο για τη δημιουργία τζαμιού στο Βοτανικό, όπως και όταν δημιούργησα δια νόμου 240 θέσεις ιεροδιδασκάλων για την αρωγή των μουφτειών στο έργο τους στη Θράκη. Επίσης χωρίς καμία αντίδραση σταμάτησε η εξομολόγηση εντός των σχολείων, αφού αυτή αποτελεί μία απολύτως προσωπική υπόθεση. Ακόμη, η απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών (ενν. επί των ημερών της) αποτελούσε ελεύθερη επιλογή της οικογένειας και του μαθητού».
Μήπως ο εκκλησιασμός, η πρωϊνή προσευχή κ.α. δεν αποτελούν και αυτά «προσωπική υπόθεση»; Επομένως αν παρέμενεν Υπουργός θα τα εξωστράκιζε και αυτά! Αλλά έως σήμερα το κόμμα της όχι μόνον δεν τα απεκήρυξεν, όχι μόνον δεν επανώρθωσεν, αλλά συνεχίζει προς την ιδίαν κατεύθυνσιν.
Όσον αφορά την «Ένωση Κεντρώων», την «Χρυσή Αυγή» και το Κ.Κ.Ε., είναι γνωσταί αι φιλικαί σχέσεις του κ. Λεβέντη με την μασονίαν, των μελών της Χ.Α. με κύκλους αρχαιοελληνιστών και η πάγιος θέσις του Κ.Κ.Ε. δια την Εκκλησίαν. Μόνον η παράταξις «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» έχει ταχθή υπέρ ενός Ορθοδόξου μαθήματος των Θρησκευτικών.

Παντοκράτορας

Ειδήσεις