«ΚΑΘΟΛΙΚΗ»: «Σύναξις» το Κολυμβάρι!

Ορθόδοξος Τύπος Εφημερίδα

 

Ακόμη και η επίσημος εφημερίς «Καθολική» υιοθετεί δια την «Σύνοδον» του Κολυμβαρίου τον όρον που ο Ο.Τ. είχε προτείνει από το 2015, ως «Σύναξις» η «Ιεροσύναξις». Να επισημάνωμεν επίσης ότι ο φερόμενος ως Αρχιεπίσκοπος των Παπικών Αθηνών με τας δηλώσεις του έρχεται εις τελείαν αντίθεσιν με το άρθρον του Ο.Τ. «Καθηγηταί αγνοούν τα δόγματα», εις το οποίον καταδεικνύεται ότι δεν είναι πολιτισμικόν το πρόβλημα μεταξύ Ορθοδόξων και Παπικών, αλλά καθαρώς θεολογικόν. Παρεθέτομεν από άρθρον του κ. Λεονάρδου Βαμβακάρη «Οικουμενική διάσταση του Χριστιανικού μας χρέους» από την εφημερίδα «Καθολική» της 14ης Μαρτίου 2017:

«…πήρε το λόγο η κ. Αντωνία-Θεοδώρα Ζαλώνη, η οποία μίλησε με θέμα «Μία κοινή πορεία Πίστης, Ελπίδας, Αγάπης. Μία προσωπική μαρτυρία». Στην αρχή της ομιλίας της αναφέρθηκε στον Οικουμενισμό και συνέχισε αναφερόμενη στις πολλές προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την Οικουμενική αυτή κίνηση και στην Καθολική και στην Ορθόδοξη  και στην Αγγλικανική Εκκλησία, αλλά και στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι πιστεύουν στον Οικουμενισμό.

Η προσωπική της μαρτυρία αφορούσε την οικογένειά της, στην οποία ο πατέρας της ήταν Καθολικός, αλλά «έφυγε από τη ζωή», όταν εκείνη ήταν σε βρεφική ηλικία και η μητέρα της αν και Ορθόδοξη μεγάλωσε τα τρία παιδιά της με Χριστιανικό τρόπο, ούτε Καθολικό, ούτε Ορθόδοξο αλλά ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ και αυτό ήταν για εκείνη μία πρώτη προσέγγιση Καθολικών και Ορθοδόξων!!!

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Κεραμιδά με θέμα «Μαζί κηρύσσουμε τον Κύριο. Καθολικοί και Ορθόδοξοι σε πορεία καταλλαγής». Και εκείνος αναφέρθηκε στις προσπάθειες των ανθρώπων της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον Οικουμενισμό και στην ενότητα των Εκκλησιών.

Τόνισε τις δυσκολίες που βάζουν ορισμένοι «στενόμυαλοι», ένθεν και ένθεν, στις προσπάθειες αυτές, αναφέρθηκε στην Μεγάλη Σύναξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη το 2016 και στις αναφορές που έγιναν στην Σύναξη αυτή για την ενότητα των Εκκλησιών και ευχήθηκε οι προσπάθειες αυτές να έχουν γρήγορα μία ευτυχή κατάληξη…

Τέλος πήρε το λόγο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Σεβαστιανός κλείνοντας την εκδήλωση: Δεν είναι ο χωρισμός των δύο Εκκλησιών που αποξένωσε τους δύο κόσμους της Ανατολικής Χριστιανοσύνης και της Δυτικής Χριστιανοσύνης. Είναι η αποξένωση των δύο κόσμων που δημιούργησε το χωρισμό των Εκκλησιών και στη συνέχεια οι δύο Εκκλησίες επί τόσους αιώνες, ταμπουρωμένες η κάθε μία στο δικό της οχυρό «βομβάρδιζαν» η μία την άλλη και δημιουργήθηκε η φοβία από την μία μεριά, η καχυποψία από την άλλη, των πιστών της μιας προς την άλλη».

Παντοκράτορας