Με κείμενα απαντά και η Μόσχα

Share:

Το παρελθόν διάστημα το Φανάρι εδημοσίευσεν έγγραφα, δια να πείση ότι έχει δίκαιον εις το ουκρανικόν. Τώρα ο Σεβ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίων προαναγγέλλει την δημοσίευσιν, επίσης κειμένων που δικαιώνουν το Πατριαρχείον της Ρωσίας. Συμφώνως προς συνέντευξιν που παρεχώρησεν εις την εφημερίδα «Έθνος» της 7ης Οκτωβρίου 2018, αναφέρεται οτι:

«-Σεβασμιώτατε, για πρώτη φορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο δημοσιοποίησε ιστορικά έγγραφα με τα οποία αποδεικνύεται, όπως ισχυρίζεται, ότι η Εκκλησία της Ουκρανίας ποτέ δεν έπαψε να είναι υπό τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού θρόνου, θα θέλαμε την άποψή σας.

-Μόνο δύο κείμενα έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως που αφορούν τη μεταβίβαση της Μητρόπολης Κιέβου στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας και αυτά μάλιστα δεν είδαν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά. Στη χώρα μας είναι αρκετά γνωστά και δημοσιεύονται κατ’ επανάληψη από τον 19ο αιώνα… Τώρα, τουλάχιστον, καθίσταται σαφές σε ποιά επιχειρήματα θέλουν να στηριχθούν. Στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού «Tserkov i vriemia» («Εκκλησία και χρόνος») του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων κυκλοφόρησαν τα πρώτα άρθρα των κορυφαίων Ρώσων ιστορικών σχετικά με την κανονική ενότητα της Ρωσικής Εκκλησίας και τη μεταβίβαση της Μητρόπολης Κιέβου στο Πατριαρχείο Μόσχας… Θα συνεχισθούν τα δημοσιεύματα αυτά προκειμένου να έχει τη δυνατότητα ένας προσεκτικός αναγνώστης να αξιολογήσει αντικειμενικά τα επιχειρήματα αμφότερων των πλευρών. Θα αναλάβουμε και τη μετάφραση στα ελληνικά αυτού του επιστημονικού υλικού. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα κυκλοφορήσουμε μία θεμελιώδη μελέτη εκατοντάδων σελίδων αρχειακού υλικού, με πολλά εκ των εγγράφων αυτών να δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Ένα μέρος αυτών είναι ήδη διαθέσιμα στην ιστοσελίδα «Pravoslavnaya encyclopedia»… Επιπλέον, κάναμε πρόταση στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως να προχωρήσουμε σε ένα γόνιμο διάλογο επί του θέματος, να διεξαγάγουμε ένα κοινό συνέδριο, χωρίς να λάβουμε μέχρι σήμερα καμία απάντηση».

Previous Article

Αγιασμός στον Άρειο Πάγο για τη νέα Δικαστική χρονιά

Next Article

Σχισματικοί Σκοπίων: Δεν αλλάζει το όνομά μας

Διαβάστε ακόμα