Πιέζουν Ιεράρχας να κατέλθουν εις τον στίβον της πολιτικής;

Εφημερίς Ορθόδοξος Τύπος

Πλήθος δημοσιευμάτων το τελευταίον διάστημα επιχειρούν να εμπλέξουν Ιεράρχας εις πολιτικάς φιλοδοξίας. Οι Ιεράρχαι είναι ο Σεβ. Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, ο Σεβ. Πειραιώς κ. Σεραφείμ και ο Σεβ. Μεσογαίας κ. Νικόλαος. Ανεγνώσαμεν εις την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» της 20ης Φεβρουαρίου 2017:

«Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζητούν την λύση στον χώρο της Εκκλησίας: Ο Μητροπολίτης Ιωνίας Γαβριήλ θεωρείται ότι συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει ένας ηγέτης της Δεξιάς: Πυγμή, λαϊκό έρεισμα, βαθιά και πολύπλευρη ακαδημαϊκή μόρφωση, σχετικά νέος και άριστος ρήτορας. Το ίδιο λένε και για τον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο, αλλά αυτός είναι αρκετά μεγάλος σε ηλικία, για να ηγηθεί».
Συμφώνως προς την εφημερίδα «Παρασκήνιο» της 24ης Φεβρουαρίου 2017:
«Πληθαίνουν οι φωνές στους κόλπους της Εκκλησίας που ζητούν από λαοφιλείς ιεράρχες να αναλάβουν πρωτοβουλίες, που φτάνουν ακόμα και στη δημιουργία «πολιτικής κίνησης» με επικεφαλής ιεράρχη.
Μετά τον Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος έκανε ακόμα μία ηγετική εμφάνιση, πολλοί ακόμα Μητροπολίτες ζητούν από τον Μεσογαίας Νικόλαο να βγει μπροστά. Την ίδια ώρα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεκαθαρίζει ότι «η Εκκλησία δεν κάνει πολιτική».
Εδώ και καιρό, άλλωστε –είτε από άμβωνος είτε με ανοιχτές επιστολές η με συνεντεύξεις– Μητροπολίτες με μεγάλη απήχηση στο ποίμνιο εκφράζουν την αγωνία τόσο των ίδιων όσων και χιλιάδων πιστών για το που οδεύει η Ελλάδα.
Πληθαίνουν, δε, οι συναντήσεις και οι ζυμώσεις γύρω από την αναγκαιότητα να ακουστούν ακόμα πιο δυνατά και δυναμικά αυτές οι φωνές, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα για τη δημιουργία μιας πατριωτικής «κίνησης» με επικεφαλής ρασοφόρο και στελέχωση από πολιτικά πρόσωπα που ασπάζονται τις ίδιες ιδέες και σκέψεις!
Στο εύλογο ερώτημα εάν υπάρχουν ιεράρχες που θα μπορούσαν να βγουν μπροστά, με δυναμική και απήχηση, όπως αυτή του Μακαριστού Χριστόδουλου, η απάντηση είναι «ναι». Ίσως η πιο δυνατή φωνή, μετά από αυτήν του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, στους κόλπους της Εκκλησίας να είναι αυτή του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ…
Μειλίχιος, αλλά με λόγο που καθηλώνει και αξιοζήλευτη μόρφωση, ο 62χρονος Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος είναι ένας ιεράρχης ιδιαίτερα αγαπητός στο ποίμνιό του, ενώ το όνομά του ακούγεται όλο και πιο έντονα ως του ρασοφόρου που θα μπορούσε να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, εάν τελικά αποφασιστεί η Εκκλησία να βγει ακόμα πιο δυναμικά μπροστά…
Για τον πρωθυπουργό ο Σεβ. Πειραιώς είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρούσα ότι ο Τσίπρας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα πράγματα, αλλά απογοητεύτηκα, όταν είδα ότι υπέβαλε τα σέβη του στην οικογένεια Rothschild» και τόνισε ότι «χρειάζεται δυναμική αλλαγή των πραγμάτων. Οι δανειστές μας επιβάλλουν σκληρά μέτρα λιτότητας». Για τον Π. Καμμένο ο Σεραφείμ αποκάλυψε ότι τον ψήφισε: «Ψήφισα τον Καμμένο και δεν το κρύβω…». Αναφερόμενος σε κυβερνητικά στελέχη που εκτιμά, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Π. Κουρουμπλή και στον Νίκο Κοτζιά: «Εκτιμώ και έχω πολύ ζεστή σχέση με ορισμένα άτομα από την κυβέρνηση. Θαυμάζω τον Κουρουμπλή, έχουμε σχέση ζωής από τα φοιτητικά μας χρόνια. Ο Κοτζιάς αποτελεί πλούτο για την ελληνική κυβέρνηση».
Ακόμη πιο σκληρός εμφανίστηκε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, ο οποίος έγραψε: «Παρακαλώ να γράψετε κάπου στο μυαλό σας: Το θέμα “Τάμα του Έθνους” θα είναι η η δόξα σας η ο πολιτικός τάφος σας! Οι γνήσιοι Έλληνες έχουν πολύ πληγωθεί από τη στάση σας. Διότι άλλο πράγμα είναι να πείτε στους βουλευτές σας “μην υπογράφετε” και άλλο να τους πείτε “πάρετε πίσω την υπογραφή σας”. Αυτό, δηλαδή το δεύτερο, συν­ιστά πράξη προδοσίας!».
Κατά γενική ομολογία, η περίοδος που διανύουμε δεν είναι και η καλύτερη όσον αφορά τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας, με την «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση να επιλέγει να ανοίξει ευαίσθητα θέματα…
Η Εκκλησία δεν είναι αρνητική στις αλλαγές, ούτε υπέρμαχη του συντηρητισμού, όπως άλλωστε φαίνεται και από τα λόγια του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου: «Πρέπει να αλλάξει το μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς είναι δεξαμενή και κιβωτός αξιών. Όλοι πρέπει να καθίσουν και να συζητήσουν πως θα γίνει καλύτερο το μάθημα. Να έχει ορθόδοξο προσανατολισμό, αλλά να έχει και μία ενημέρωση».
Η εφημερίς «Δημοκρατία» της 23ης Φεβρουαρίου 2017 αναφέρει, κάτι το οποίον θέτει πολλά ερωτηματικά και απορίας:
«Την αμέριστη στήριξη της Νέας Δεξιάς στην Εκκλησία και στο έργο της στον πνευματικό, εθνικό και κοινωνικό τομέα εξέφρασε ο Φαήλος Κρανιδιώτης κατά την επίσκεψή του στον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ… Διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων…».

Παντοκράτορας