Πως ο Οικουμενισμός σχετίζεται με τας «Νέας Χώρας»

Share:
Ορθόδοξος Τύπος Εφημερίδα

 

Παραθέτομεν τμήμα από άρθρον του κ. Μιχάλη Κόκκινου εις το «HELLENIC NEXUS» του Μαΐου και σχολιάζομεν:

Οι πολιτικοί υποχωρούν

«Το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων πυροδοτήθηκε εκ νέου μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αναφορά σε τηλεοπτική συνέντευξη του αναπληρωτή Υπουργού, αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στο γειτονικό κράτος με το όνομα «Μακεδονία». Το συγκεκριμένο περιστατικό δημιούργησε έντονη ενδοκυβερνητική κρίση και δοκίμασε την ενότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, απαίτησε την άμεση παραίτηση Μουζάλα (σημ: έπειτα υποχώρησε, διότι ευρέθη βίντεο όπου και ο ίδιος την αποκαλούσε Μακεδονία)… Ο διάλογος επεκτάθηκε και στο εσωτερικό αρκετών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι), αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά το σύνολο του εγχώριου πολιτικού συστήματος δεν διαθέτει καμία κατασταλαγμένη άποψη για το ζήτημα του ονόματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κίνηση του νεοεκλεγέντος προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει σε διαγραφές στελεχών που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση για τη δήλωση Μουζάλα… Ο πρώην βουλευτής Κέρκυρας της Ν.Δ, Ν. Γεωργιάδης, είχε δηλώσει ότι το θέμα του ονόματος των Σκοπίων είναι μία… μπούρδα: «Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς πως θα λέγεται η διπλανή χώρα, όσο και αν δεν μας αρέσει. Κι εμένα με ενοχλεί κατάφωρα να λέγεται «Μακεδονία», αλλά δεν είναι δυνατόν να έχω την απαίτηση να αποφασίζω εγώ πως θα λέγεται μία διπλανή χώρα. Αντίθετα, χάνουμε τεράστιες δυνατότητες διπλωματικής παρέμβασης και επιρροής λόγω του ότι εμμένουμε σε αυτή την, κατά την άποψή μου, μπούρδα»…

Ανυποχώρητος η Εκκλησία

«Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Εκκλησία, σε ενδεχόμενη υποχώρηση της Ελλάδας στο ζήτημα του ονόματος, θα πυροδοτήσει κύμα αντιδράσεων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμου, από άμβωνος: «Οι Μακεδόνες Έλληνες έχουν μία αξίωση από τους πολιτικούς: ποτέ να μη δοθεί το όνομα της Μακεδονίας στο κράτος των Σκοπίων… Πρέπει να είναι ξεκάθαρη θέση». Σε περίπτωση πρόκλησης ισχυρών πιέσεων στην κυβέρνηση από ΗΠΑ-ΕΕ-ΟΗΕ, μετά τις εκλογές του Ιουνίου στην ΠΓΔΜ, για συμφωνία με τη γείτονα χώρα για όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό («Άνω Μακεδονία»), δεν αποκλείεται να δούμε «ξεπάγωμα» των ανασκαφών στη Βόρεια Ελλάδα – και ιδιαίτερα στην Αμφίπολη. Αποτελεί κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά αναγκάστηκε σε υποβάθμιση της σημαντικότητας των ευρημάτων στον Λόφο Καστά από το Βερολίνο. Καθώς μία μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη, σχετιζόμενη με το στενό οικογενειακό περιβάλλον του Μεγάλου Αλεξάνδρου η ακόμη και τον ίδιο, θα δημιουργούσε πρόβλημα στην επίλυση του ζητήματος των Σκοπίων, αφού θα ακύρωνε στην πράξη κάθε γελοιότητα περί μακεδονικού έθνους, γλώσσας κ.λπ.».

ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΟΗΕ συμφωνούν

«Οι ΗΠΑ και η EE είναι διατεθειμένες να αφιερώσουν χρόνο και ισχυρή διπλωματική ενέργεια για την αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας και της ομαλοποίησης της κατάστασης στην ΠΓΔΜ, παράλληλα όμως αναπτύσσουν και έντονη παρασκηνιακή συζήτηση για το θέμα της ονομασίας, που περιλαμβάνεται σε ένα οδικό χάρτη, που έχει δρομολογηθεί από την ευρωπαϊκή και την αμερικανική διπλωματία. Ο συγκεκριμένος οδικός χάρτης έγινε περισσότερο σαφής μετά την τελευταία επίσκεψη της Βικτώριας Νούλαντ (Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών) στη γειτονική χώρα, όταν αναπτύ­χθηκαν ταυτόχρονες πρωτοβουλίες από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες… Ο ΟΗΕ έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη γραμμή ΗΠΑ-ΕΕ, όπως διαφαίνεται από πρόσφατες δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς:«Η επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης πρέπει να γίνει τώρα που πιέζει και το προσφυγικό θέμα, ακόμα και αν κάποιοι Έλληνες αξιωματούχοι δεν δέχονται καν οποιοδήποτε όνομα που περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία». Αν το ζήτημα της ονομασίας είχε επιλυθεί και οι δύο χώρες αποτελούσαν ήδη εταίρους στην EE και το NATO, τότε και το προσφυγικό θα αντιμετωπιζόταν με αποτελεσματικότερο τρόπο»… Οι ΗΠΑ έχουν δρομολογήσει και πιέζουν για επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, το οποίο δεν ξεπερνά το τέλος του τρέχοντος έτους η τις αρχές του επόμενου (Δεκέμβριος ’16 – Ιανουάριος ‘17)».

Previous Article

Ομιλία του Γέροντος Σάββας Λαυρεώτη στην αίθουσα της Π.Ο.Ε.

Next Article

Σεβ. Ρεθύμνης: Αναγκαία η Μ. Σύνοδος!

Διαβάστε ακόμα