Τορπίλη εις τα θεμέλια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας!

Share:
Ορθόδοξος Τύπος Εφημερίδα

 

Σείεται συθέμελα το Πατριαρχείον Αλεξανδρείας με την υπόθεσιν του Σεβ. Μπραζαβίλ, καθώς οι πιστοί της επαρχίας του έχουν -με ιεράν αγανάκτησιν- επαναστατήσει εναντίον του και ζητούν την καθαίρεσίν του. Ο κ. Παντελεήμων έχει απασχολήσει και εις το παρελθόν την δημοσιότητα, καθώς ο βίος και η πολιτεία του εκεί προκαλούν ποικίλας αντιδράσεις. Αν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος μαζί με την Ιεραρχίαν δεν λάβη άμεσα αποφάσεις η κατάστασις θα τεθή εκτός ελέγχου και θα παρασύση ολόκληρον το Πατριαρχείον.  Ήδη προ ικανού διαστήματος ο «Ο.Τ.» είχεν ενημερωθή ότι θα υπάρξουν εξελίξεις και σήμερον δημοσιεύομεν επιστολάς παραπόνων των πιστών προς τον Πατριάρχην και τους Ιεράρχας δια τας μη συν­αδούσας με το σχήμα του κληρικού ενεργείας του Σεβ. Μπραζαβίλ:

Επιστολή της Συναθροίσεως των Ορθοδόξων Πιστών

του Κονγκό – Μπραζαβίλ

Προς τον Πάπα και Επισκόπους του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας και όλης της Αφρικής

Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατοι,

Ως πιστοί της ιεράς Ορθοδόξου Εκκλησίας του Κονγκό, ερχόμαστε να σας εκφράσουμε την ανησυχία μας στις δοκιμασίες που ζούμε μέσα στην τοπική Εκκλησία μας.

Εμείς αναφερόμενοι στα λόγια του Αγίου Θεοδώρου Στουδίτου, σύμφωνα με τα οποία, «όταν η αγνότητα της πίστης απειλείται από ένα κίνδυνο, η θεία εντολή διατάσσει ότι κανένας δεν σιωπά».

Ο επίσκοπος που μας έχετε στείλει συνεχίζει να διαιρεί και να βεβηλώνει την τοπική Εκκλησία μας με το ψέμα, το χειρισμό, τις συκοφαντίες, τις μηνύσεις στην αστυνομία, την παράνομη καθαίρεση των ιερέων, τον αφορισμό πιστών και το ρατσισμό.

Δηλώνουμε ειλικρινά και χωρίς υποκρισία ότι δεν αναγνωρίζουμε πια τον επίσκοπο Παντελεήμονα  Αράθυμο ως πνευματικό πατέρα μας εξαιτίας των πολλαπλών σκανδάλων του που ατιμάζουν την Εκκλησία μας.

Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι επωφελείται της υποστήριξης ενός μικρού αριθμού των 5 προσώπων που προκαλούν την ακαταστασία μέσα στην Εκκλησία.

Καθορίζουμε επίσης ότι όλα τα έγγραφα της υποστήριξης που έχετε λάβει δεν είναι παρά του χειρισμού, της εξαπάτησης, της διαφθοράς, δηλαδή  ψεύτικα και πλαστογραφημένα.

Σας επιβεβαιώνουμε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε την τοπική Εκκλησία μας σε ένα λύκο που μας διαιρεί, ένα ποιμένα που αρνείται για να αισθανθεί τη μυρωδιά των προβάτων. Θα αγωνιστούμε με πίστη και αγάπη μέχρι ο Θεός να δώσει τη λύση, και εάν ο Επίσκοπος χρησιμοποιεί ακόμη την αστυνομική βία η τη νομική βία, για να βασανίσει τους ταπεινούς πιστούς, θα είναι υπεύθυνος των συνεπειών που θα εμφανιστούν.

Μακαριώτατε, σεβασμιώτατοι,

Με αγάπη, σας ευχόμαστε τη βοήθεια του Κυρίου μας μέσα στην άσκηση των σημαντικών λειτουργιών σας, και σας χαιρετάμε με σεβασμό.

—————–

Ανοιχτή επιστολή

Συνέλευσις των Ορθόδοξων Πιστών

Ιεράς Ορθοδόξου Επισκοπής

Κονγκό – Μπραζαβίλ

Έχοντας συμμετάσχει στην Έκτακτη Γενική Συν­έλευση που συγκαλέστηκε την 26η Μαΐου του 2017 στην Pointe-Noire (Κονγκό).

Στον Αιδεσιμώτατο Πατέρα MAXIME Oumba Αντιπρόεδρο του Επισκοπικού Συμβουλίου της Επισκοπής Pointe-Noire (Κονγκό)

Αγαπητέ Πατέρα,

Εμείς οι πιστοί που συμμετείχαμε στην έκτακτη γενική συνέλευση που συγκλήθηκε στις 26 Μάη του 2017 στο Pointe-Noire (Κονγκό) στον περίβολο της ενορίας του Αγίου Δημητρίου, ερχόμαστε με αυτή την παρούσα να αμφισβητήσουμε τις λύσεις σας και να ζητήσουμε επίσημα την αυθεντική Ημερήσια διάταξη της Συνέλευσης.

Πράγματι, συμφωνήθηκε μετά τη συνάντηση ότι το σχέδιο της Ημερήσιας  διάταξης θα πρέπει να διαβιβάζεται στον υπεύθυνο της ενορίας για τροποποίηση και επαλήθευση των σημείων που τέθηκαν από τα ενδιαφερόμενα μέρη πριν από του να επεξεργαστούμε ένα τελικό έγγραφο που θα έχει την ομοφωνία όλων.

Είναι σαφές ότι έχετε οργανώσει μία συγκέντρωση μεροληπτική και μερική, για να δώσετε απαντήσεις παράλογες και λαθεμένες στις ανησυχίες μας. Επίσης όσο παράξενο κι αν μπορεί να φαίνεται, δεν μας το έχετε συνδέσει. Τώρα έχουμε την απόδειξη ότι είστε αναμφισβήτητα κατά της συμφιλίωσης και της ενότητας της Εκκλησίας μας.

Ως εκ τούτου, δεν δεχόμαστε καμία διάταξη η αποφάσεις που βγήκαν από αυτή τη συγκέντρωση – άδικη συνάντηση που δεν αντικατοπτρίζει την ορθόδοξη εκκλησιολογία.

Ντροπή και ατίμωση για σας πατέρα Μάξιμε, επειδή θέλετε να δημιουργήσετε την απολυταρχία στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Κονγκό.

Ντροπή και ατίμωση για σας επειδή είστε αφελείς, ακόμη και στην πολιτική αυτοί που αποφασίζουν δεν επιβάλλουν ένα νόμο χωρίς διαβούλευση με το λαό που εκπροσωπούνται στη Συνέλευση, αλλά όταν ο επίσκοπος σαν ένας άποικος επιβάλλει ένα σύνταγμα και εσωτερικό κανονισμό, υποτίθεται ότι έχει εγκριθεί από τον πατριάρχη.

Ο ίδιος ο επίσκοπος δεν σέβεται τους κανόνες ούτε ακόμη και την Μεγάλη Σαρακοστή, επιβάλλει στους ιερείς και πιστούς αποφάσεις του Πατριάρχη Θεοδώρου, καθαιρεί ιερείς χωρίς τη νόμιμη διαδικασία, χειροτονεί ιερείς μέσα σε ταραχή, σύμφωνα με τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, αφορίζει τους πιστούς οι οποίοι δεν συμφωνούν μαζί του, διαπράττει σοβαρά εγκλήματα που σκανδαλίζουν τη συνείδηση των πιστών και θέλετε να μπορέσουμε να κρατήσουμε σιωπή.

Αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο θα τον αφήσουμε ελεύθερο να κάνει την ταραχή και να καταστρέψει την τοπική Εκκλησία μας.

Το δικαίωμα της υπακοής σταματά, όταν ένας επίσκοπος συνεχίζει να σκανδαλίζει τους πιστούς.

Είναι αλήθεια ο ρόλος μας είναι να ανακοινώνουμε τα καλά νέα του Ευαγγελίου, αλλά μπορούμε επίσης να καταγγείλλουμε τους υποκριτές διότι αυτό είναι ο,τι έκαναν οι άγιοι, οι πατέρες και οι δάσκαλοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανά τους αιώνες.

Μπορεί παρακαλώ να καταλάβετε ότι αυτός ο επίσκοπος πρέπει να φύγει ακόμη και αν εξυπηρετεί εγωιστικά πολιτικά σας συμφέροντα.

Μπορεί παρακαλώ να θυμάστε ότι η επιθυμία πολλών πιστών και ιερέων κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης είναι η αποχώρηση του Επισκόπου άνευ όρων.

Ας εργαστούμε και να προσευχόμαστε οι ενέργειές μας να είναι σε αρμονία με το μεγάλο όραμα της Εκκλησίας ότι η Ορθοδοξία έχει κληρονομήσει από τους Πατέρες και Συνόδους.

Πολύ ειλικρινά,

Έγινε στο Pointe-Noire, 25 Ιούλιος 2017

(Ακολουθούν 96 υπογραφαί)

Προς τον Επίσκοπο της ορθόδοξης

διοίκησης του Κονγκό – Μπραζαβίλ

Θέμα: Αίτηση για ανάκληση της μήνυσής σας στην αστυνομία.

Αγαπητέ επίσκοπε.

Σας ενημερώνουμε ότι παρά την υποκριτική συγγνώμη που παρουσιάζεται από τον πατέρα Maxime OUMBA στους γονείς μας κατόπιν της βάναυσης σύλληψής μας από την αστυνομία στις 8 Μαΐου 2017, ότι η διαμαρτυρία που έχετε καταθέσει στην νομαρχιακή διεύθυνση της αστυνομίας δεν έχει αποσυρθεί.

Παρόλα αυτά, αυτό ταιριάζει να σημειώσουμε ότι ο εφημέριός σας πατέρας Maxime έχει αναγνωρίσει τη μήνυση και έχει θρηνήσει τη μετατόπιση καθώς επίσης την αστυνομική βιαιότητα που ήταν αντίθετη προς στις προσδοκίες σας. Έχετε διαβιβάσει στην αστυνομία τις διευθύνσεις μας, τις φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες. Πείτε μας τι έχουμε κάνει το κακό; Είναι το γεγονός να διαμαρτυρηθούμε καταγγέλλοντας τα πολλαπλά σκάνδαλά σας και τα σοβαρά αδικήματα όσον αφορά τους πιστούς Κονγκολέζους;  Χωρίς τη γρήγορη παρέμβαση των δικών μας υπεύθυνων θα είχαμε φυλακιστεί σήμερα.  Αλλά έχουμε ακόμη το συναίσθημα να είμαστε στην ανασφάλεια και υποφέρουμε για τον ηθικό και φυσικό τραυματισμό που μας έχετε κάνει να υποβληθούμε χωρίς αιτία.

Κατά συνέπεια, σας ζητάμε και το συντομότερο δυνατόν για να αποσύρετε τη μήνυσή σας και την λίστα της συνταύτισης που έχετε στείλει στην αστυνομία για τη σύλληψη των πιστών. Διαφορετικά θα είμαστε μέσα στην υποχρέωση να ενεργήσουμε όπως εσείς με τις νομικές αρχές.

Πολύ ειλικρινώς,

Theodore BONGO

Nicephore NZAMBA

Athanase BAYETO

 

Previous Article

ΟΜΙΛΙΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.

Next Article

Η αγάπη εις τα υλικά

Διαβάστε ακόμα