Το παρατεινόμενον Σχίσμα της λεγομένης “Μακεδονικής Εκκλησίας’’, καθιστά και τον κίνδυνον της Ουνίας μεγαλύτερον

Ορθόδοξος Τύπος Εφημερίδα

Του κ. Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Το παρατεινόμενο Σχίσμα, της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, που ανεπίτρεπτα και ανιστόρητα αυτοαποκαλείται “Μακεδονική Εκκλησία”, καθιστά και τον κίνδυνο των αιρετικών Ουνιτών των Σκοπίων, ακόμα πιο μεγάλο. Δυστυχώς η παραβίαση της νομοκανονικής δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Σερβίας από την σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, λειτούργησε και προς όφελος των Ουνιτών των Σκοπίων.
Το πρόβλημα της Ουνίας στο κρατίδιο των Σκοπίων, είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, γεγονός που καθιστά οξύτερο το πρόβλημα της αντικανονικής αυτής αυθαιρεσίας της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, που ανεπίτρεπτα αυτοαποκαλείται “Μακεδονική Εκκλησία”.
Η παρουσία της ουνιτικής κοινότητας στο κρατίδιο των Σκοπίων, της αυτοαποκαλουμένης “Μακεδονική Βυζαντινή – Καθολική Εκκλησία”, μιας αιρετικής κοινότητας που αριθμεί πέραν των 15,000 ουνιτών, καθιστά ακόμα πιο επείγουσα την επίλυση του προβλήματος του Σχίσματος της λεγόμενης “Μακεδονικής Εκκλησίας”. Με βάση την νομοκανονική διαδικασία της Ορθόδοξης Εκκλησίας θα πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα με τη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων και όχι με αντικανονικές διαδικασίες που θα περιπλέξουν το πρόβλημα ακόμα πιο πολύ.
Μη λησμονούμε ότι και η Ουνία καραδοκεί. Πόσους Ορθοδόξους Χριστιανούς παρέσυραν και παρασύρουν οι αιρετικοί Ουνίτες στα Σκόπια; Είναι γνωστή η προσηλυτιστική δολιότητα της Ουνίας. Δεν είναι λίγοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οι οποίοι παρασύρονται από την εξωτερική εμφάνιση των αιρετικών ουνιτών “επισκόπων” και “ιερέων”. Δυστυχώς ο ουνιτικός αυτός τρόπος προσηλυτισμού Ορθοδόξων στο κράτος των Σκοπίων, αποτελεί και τη βασική αιτία αποκοπής Ορθοδόξων των Σκοπίων από τη Μία Αγία Εκκλησία.
Επικεφαλής του ουνιτικού μορφώματος της αυτοαποκαλούμενης “Μακεδονικής Βυζαντινής – Καθολικής Εκκλησίας”, είναι ουνίτης “Αποστολικός έξαρχος”. Αν προσμετρήσει κανείς πόσους Ορθοδόξους Χριστιανούς παρέσυραν στην εκτός Εκκλησίας ουνιτική κοινότητα των Σκοπίων, θα αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος της Ουνίας στο κρατίδιο αυτό. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι καραδοκεί ο δόλιος ουνιτικός τρόπος του “άλλου πνεύμονος”, κατά την αντορθόδοξο ορολογία.
Πρώτος παπικός “Αποστολικός έξαρχος” είχε διοριστεί από την ουνιτική κοινότητα στη Βουλγαρία, την καλούμενη “Βουλγαρική Ελληνική Καθολική Εκκλησία” κατά το έτος 1883. Με την ίδρυση της πρώην “Δημοκρατίας” της Γιουγκοσλαβίας, υπήρξε αντίδραση από την παπική κοινότητα Krizevci της Κροατίας. Το Βατικανό διόρισε το έτος 2001 παπικό “Αποστολικό έξαρχο Μακεδονίας” και κατά το έτος 2008 διαχώρισε την καλούμενη “Μακεδονική Ελληνική Καθολική Εκκλησία”, από την ουνιτική κοινότητα του Krizevci.
Είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα της Ουνίας. Δεν πρέπει να υποτιμάται η προσηλυτιστική δολιότητά της. Το Πατριαρχείο Μόσχας παλαιότερα χαρακτήρισε αιμορραγούσα πληγή την Ουνία και όντως έτσι είναι. Οι ουνίτες χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο πίεσης, βίας, αλλά και δολιότητος, για να θέσουν αρκετοί Ορθόδοξοι εαυτούς εκτός Εκκλησίας. «Γκραικολατίνους» τους αποκάλεσε ο Άγιος Μάρκος ο Εφέσου. «Δούρειο ίππο» τους αποκάλεσε ο Άγιος Πορφύριος.
Δυστυχώς οι πρόσφατες συζητήσεις για την ονομασία του Κράτους των Σκοπίων, που επιμένουν στην ονομασία “Μακεδονία”, με επικρατούσα τη λανθασμένη και απαράδεκτη την “κρατούσα” ανθελληνική και ανιστόρητη άποψη για σύνθετη ονομασία, που να εμπεριέχει το ελληνικό όνομα “Μακεδονία”, θα επιτείνει ακόμα πιο πολύ το πρόβλημα και της αντικανονικής αυθαιρεσίας της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, αλλά και τον συνεπαγόμενο ουνιτικό κίνδυνο.
Μία σύνθετη ονομασία του κράτους των Σκοπίων, η οποία θα εμπεριέχει την ελληνική ονομασία “Μακεδονία” για το σλαβικό κράτος των Σκοπίων, θα παρατείνει και τη σχισματική αυθαιρεσία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, που επιμένει να αυτοαποκαλείται “Μακεδονική Εκκλησία”. Μη λησμονούμε ότι καραδοκεί και η αιρετική ουνιτική κοινότητα στο κράτος των Σκοπίων, που αυτοαποκαλείται “Μακεδονική Βυζαντινή – Καθολική Εκκλησία”, που ούτε Καθολική είναι, ούτε Βυζαντινή είναι, αλλ’ ούτε και Μακεδονική.

Παντοκράτορας