Τα προβλήματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου σήμερα

Μετά από μία περίοδο αρκετών δεκαετιών ειρήνης και σταθερότητας έχουμε ήδη εισέλθει σε μία εποχή ανακατάταξης, όπου πόλεμοι και ρήξεις κυριαρχούν γύρω από την περιοχή της Χώρας μας. Κάτι το οποίο έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η Πατρίδα μας αλλά και γενικότερα όλος ο ελληνισμός. Έτσι την στιγμή κατά την οποία γίνονται προσ­πάθειες για την δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου εξελίσσονται προσπάθειες να αμφισβητηθή για άλλη μία φορά η ελληνικότητα της περιοχής. Σήμερα η αλβανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως μέσο αφελληνισμού και εκδίωξης των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες την μη κατοχύρωση των τίτλων ιδιοκτησίας των περιουσιών τους και έτσι την υφαρπαγή τους.

Δυστυχώς, η προσπάθεια εκδίωξης του ελληνικού πληθυσμού από την περιοχή της Βορείου Ηπείρου – παρά την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα το 1985 – συνεχίζεται. Σκοπός της αλβανικής κυβέρνησης είναι η ολοκληρωτική απομάκρυνσή του, έχοντας ως μέσο τον εκφοβισμό του χριστιανικού στοιχείου αλλά και την υποδαύλιση του αλβανικού εθνικισμού και την μεταφορά μουσουλμάνων αλβανών από περιοχές της βορείου Αλβανίας στον νότο. Όπως μας πληροφορούν εκθέσεις, που έχουν έλθει στην δημοσιότητα, έχει καταγραφεί ότι «Υπάρχει ασφυκτικός έλεγχος της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής των Ελλήνων από το παρακράτος, το οποίο μάλιστα διατηρεί σταθερούς διαύλους με κακοποιούς». Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία ομογενών ότι οι αλβανοί προβαίνουν και σε δολοφονίες, όπως του νεαρού Αριστοτέλη  Γκούμα στην  Χιμάρα, επειδή μιλούσε την ελληνική γλώσσα! Επίσης, η αλβανική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αλλοιώση τον ελληνικό χαρακτήρα του πληθυσμού αλλά και τον εθνικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα της περιοχής της Βορείου Ηπείρου προχώρησε και στην συνένωση των Δήμων. Εκεί όπου κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο το συνένωσε με περιοχές που επικρατεί το μουσουλμανικό, με σκοπό τον άμεσο έλεγχό τους. Και ιδίως στην περιοχή της Χιμάρας, όπου ο Αλβανός πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα μιλάει χαρακτηριστικά για την δημιουργία της “Νέας Χιμάρας”. Σήμερα δυστυχώς, η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά αιώνων της Βορείου Ηπείρου καταστρέφεται, όπως επίσης διώκεται και η ελληνική γλώσσα και η ελληνική παιδεία. Μάλιστα Αλβανός βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος, ο οποίος συχνά προβαίνει σε εχθρικούς χαρακτηρισμούς κατά της ελληνικής μειονότητας δηλώνει ότι «Δεν υπήρξε ποτέ ελληνική μειονότητα στην Χιμάρα». Επίσης η αλβανική κυβέρνηση προβαίνει και στην κατεδάφιση ιερών ορθόδοξων Ναών, όπως του αγίου Αθανασίου στην Χιμάρα, με σκοπό την αλλοίωση του θρησκευτικού ορθόδοξου χαρακτήρα της περιοχής. Ακόμα συνεχείς είναι οι προκλήσεις αλβανών εθνικιστών που καταγγέλλονται με σκοπό τον εκφοβισμό της ελληνικής μειονότητας, όπως στην Δρόπολη του νομού Αργυροκάστρου, με την ανοχή της αστυνομίας, οι οποίοι βεβηλώνουν το εθνικό σύμβολό μας και καταστρέφουν τις περιουσίες των κατοίκων.

Με την πτώση των ολοκληρωτικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ σε όλα αυτά τα κράτη πραγματοποιήθηκε η επιστροφή της δημευμένης περιουσίας στους νόμιμους δικαιούχους, στην Αλβανία δεν έχει ακόμα επιτευχθή. Χαρακτηριστική είναι η υπεξ­αίρεση και η καταπάτηση της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας, όπως η μη επιστροφή Ιερών Μονών και Ναών και η κατακράτησή τους από το Αλβανικό κράτος, με την δικαιολογία ότι έχουν ιστορική αξία και άρα θα πρέπη να τα διαχειρισθή αυτό. Όπως η ιδιωτικοποίηση και στην συνέχεια η πώληση κτήματος ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής των Αγίων Σαράντα, – το σύμβολο της ομώνυμης πόλης -, έκτασης 400.000 μ2, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα κτήρια της Μονής. Και αυτό επιτεύχθηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, «χρησιμοποιώντας την συνήθη πρακτική πλαστογράφησης εγγράφων και διαμέσου διεφθαρμένων δικαστικών και κρατικών λειτουργών». Έτσι, ενώ η πλειοψηφία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου έχει μεταναστεύσει στην Ελλάδα, η αλβανική κυβέρνηση προχωρά στην αρπαγή της περιουσίας τους. Μάλιστα σύμφωνα με απογραφή της Ομόνοιας, (οργάνωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας), οι Αλβανοί υπήκοοι με ελληνική εθνική συνείδηση είναι γύρω στους 286.000, εκ των οποίων οι μισοί κατοικούν στην Ελλάδα. Έτσι παρατηρείται στην περιοχή ειδικά της Χιμάρας η απολλοτρίωση περιουσιών τους, βάση του νόμου “Περί ανάπτυξης του τουρισμού”. Και μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, το κράτος προχωρά στην συνέχεια στην δωρεάν παραχώρησή τους, πολλές φορές, σε άλλο ιδιώτη, που χαίρει της υποστήριξης της κεντρικής εξουσίας της Αλβανίας. Και αυτό με σκοπό το οικονομικό όφελος, βασικά όμως την διακοπή του συνδέσμου των διαβιούντων βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα με τον τόπο καταγωγής τους.

Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ παρατηρεί­ται μία σχετική ανησυχία γενικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων. Δηλαδή, πριν δύο εβδομάδες η σερβική κυβέρνηση θεώρησε σκόπιμο να εγκαινιάση και πάλι, -για πρώτη φορά μετά τους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας το 1999-, απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Μιτρόβιτσα, μία πόλη στον βορρά του Κοσσόβου, όπου διαμένουν κυρίως Σέρβοι, όπου το τρένο ήταν βαμμένο στα εθνικά χρώματα της Σερβίας και είχε διακοσμηθή με εικόνες, ενώ έφερε το σύνθημα, σε μεγάλες διαστάσεις, «Το Κόσοβο είναι Σερβία» γραμμένο σε είκοσι διαφορετικές γλώσσες! Με αποτέλεσμα η κυβέρνηση του Κοσσόβου να αποστείλη στρατιωτικές μονάδες στη Μιτρόβιτσα και οι Σέρβοι να αναγκασθούν να σταματήσουν το τρένο 50 χλμ. πριν από τα σύνορα με το Κόσσοβο. Έτσι μία νέα κρίση έχει ξεσπάσει στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών. Επίσης, όπως ανέφερε και ο ιταλικός τύπος, παρατηρήθηκε τον τελευταίο καιρό να κυματίζουν οι σημαίες του ΙSIS σε ορισμένα χωριά της Αλβανίας, και ιδίως σε εκείνα που βρίσκονται στα σύνορά του Κοσσυφοπεδίου. Αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες των υπηρεσιών της Αλβανίας, καταγράφηκε και η ύπαρξη ακραίων ιμάμηδων, οι οποίοι στρατολογούν νεαρούς αλβανούς για τις τάξεις του ΙSIS.

Αυτές οι επισημάνσεις οδηγούν στην επιβεβαίωση ότι ο εθνικισμός στην Αλβανία αποτελεί μία πραγματικότητα, η οποία είναι πηγή κινδύνων, οι οποίοι την κατάλληλη στιγμή μπορεί να δώσουν στην Τουρκία, ως ομόθρησκη χώρα, το πάτημα να επέμβη. Για τον λόγο αυτό, νομίζουμε, ότι η αριστερή κυβέρνηση που χειρίζεται τα θέματα της Χώρας μας, καλό θα ήταν να αποβάλη τις αγκυλώσεις σχετικά με τις ιδέες που έχει ότι το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα και η Μακεδονία αποτελούν εθνικιστικά ταμπού των συντηρητικών αντιλήψεων.

Γ.Κ.Τ.

 

 

Παντοκράτορας