Τ. Σταυρός εις το σημείον μηδέν!

Ορθόδοξος Τύπος Εφημερίδα

Προχωρούν εντατικώς αι εργασίαι της ανοικοδομήσεως του Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Ν. Υόρκης, ακόμη όμως δεν έχει ολοκληρωθή, ώστε να καταστή γνωστή η λειτουργία του. Ανησυχητικόν είναι ότι ετοποθετήθη Τ. Σταυρός εις τον τρούλλον παρουσία του κ. Κουόμο, υποστηρικτού των εκτρώσεων. Παραθέτομεν εις μετάφρασιν το ανακοινωθέν της Αρχ. Αμερικής της 28ης Νοεμβρίου 2016:
«Στον Άγιο Νικόλαο, Ελληνορθόδοξο Ι. Ναό και  Εθνικό   Ιερό,  πρα­γματοποιήθηκε «Τελετή Υψώσεως» σήμερα το πρωί στο εργοτάξιό του στις οδούς Greenwich και Liberty στην πόλη της Νέας Υόρκης. Αυτή η παραδοσιακή τελετή κατά την κατασκευή, που σηματοδοτεί την ύψωση του υψηλότερου δομικού στοιχείου, έγινε από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Λιμενικής Αρχής και της Skanska, καθώς και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, οι κυριότεροι χορηγοί και χρηματοδότες του έργου και τα μέλη της αρχικής κοινότητας της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Άγιος Νικόλαος…
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, σχολιάζοντας σχετικά με το σημαντικό ορόσημο στην ιστορία και τη ζωή του Αγίου Νικολάου, Ελληνορθόδοξου Ι. Ναού και Εθνικού Ιερού, παρατήρησε, «Κοιτάζουμε γύρω μας σήμερα, βλέπουμε τον θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος και του ανθρώπινου μυαλού που μπορεί να ξεπεράσει οποιαδήποτε τραγωδία. Ο Άγιος Νικόλαος θα μας προσφέρει την παρουσία του Θεού στη ζωή μας και στην πόλη μας. Εδώ, σε αυτό το σημείο, υψώνουμε τον Σταυρό, ο οποίος είναι ένα σύμβολο της θυσίας και της νίκης, και αναπέμπουμε προσευχές για τη συν­­έχιση της διαδικασίας κατασκευής». Μετά από μία σύντομη προσευχή, ένας προσ­ωρινός σταυρός υψώθηκε στην προορισμένη θέση. Μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή στον τρούλλο, ο προσωρινός σταυρός θα αντικατασταθεί με μόνιμο σταυρό που θα κοσμεί την κορυφή της Εκκλησίας. Η «τελετή υψώσεως» σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου Ελληνορθόδοξου Ι. Ναού και Εθνικού Ιερού. Ο αρχικός ναός του Αγίου Νικολάου καταστράφηκε ολοσχερώς στην κατάρρευση του δευτέρου Πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001».

Παντοκράτορας