Πατμιακή επιτροπή Ορθοδόξου αγώνος

Share:
Ορθόδοξος Τύπος Εφημερίδα

Του Ιακώβου Κουτλάκη, Πατμίου

 

Μετά την αρνητική τοποθέτηση της Ιεράς Μονής δια παραχώρηση Ι. Ναού στους Παπικούς και για ένα διάστημα δύο περίπου μηνών το ζήτημα φάνηκε να παγώνει. Τον περασμένο όμως Σεπτέμβρη σε επίσκεψη του Ηγουμένου στο Φανάρι, μετ᾽ επιτάσεως και με την παρατήρηση ότι η στάση του συνιστά ανυπακοή, εξαναγκάζεται σε άτακτη υποχώρηση, δηλώνοντας ότι θα φροντίσει για την ικανοποίηση της Πατριαρχικής εντολής.

Μεταφέροντας τις Πατριαρχικές πιέσεις στην Αδελφότητα και κατόπιν αντιδράσεων στους κόλπους της, το θέμα παρέμεινε σε εκκρεμότητα. Πρέπει να πούμε ότι την περίοδο αυτή καταγράφονται γενικότερες αντιδράσεις από κατοίκους και φορείς της Πάτμου με διαμαρτυρίες και δημοσιεύματα στον τύπο.

Παρά όμως τις όποιες αντιδράσεις, προ μηνός, εστάλη στον Έξαρχο Πάτμου και Ηγούμενο της Μονής επίσημο Πατριαρχικό έγγραφο, δια του οποίου παρακάπτονται οι πάντες και στο οποίο εν ολίγοις αναφέρεται ότι: «ΕΝΤΕΛΛΕΣΘΕ να παραχωρείτε ναό στους Ρωμαιοκαθολικούς οσάκις υποβάλλεται σχετικό αίτημα».

Στην περίπτωση αυτή, όπως καταλαβαίνετε, δύο τινά έχει ο Ηγούμενος να πράξει η να εκφράσει άρνηση και να υποστεί κυρώσεις επί ανυπακοή η να υπακούσει και να συγκρουσθεί με την προσωπική του αλλά και την γενικότερη ορθόδοξη συνείδηση, απεμπολώντας την τιμή και τον σεβασμό που απολαμβάνει θεσμικά από το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εξαρχίας.

Ζητώ εκ μέρους της Πατμιακής Επιτροπής Ορθοδόξου Αγώνα τη συμβολή καθενός, ώστε να αποτραπεί η υλοποίηση της παραχωρήσεως με σκοπό όχι μόνο την αποσόβηση των αλλοίωσης του Ορθοδόξου χαρακτήρα της Πάτμου αλλά και της επέκτασης ενός τέτοιου θλιβερού και ανορθόδοξου φαινομένου ευρύτερα.

 

Previous Article

ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Next Article

Η ευλογημένη εργασία

Διαβάστε ακόμα