Αι σχέσεις Ελλάδος Τουρκίας

Share:

Ο Ορθόδοξος Τύπος, πιστός στις αρχές του, ενημερώνει τον αναγνώστη του όχι μόνο για θέματα που άπτονται εκκλησιαστικών ενδιαφερόντων, αλλά και για εθνικής σημασίας θέματα, αφού άλλωστε, από την ίδρυσή του, καταπιάνεται με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χώρα. Έχουν γίνει πλέον θλιβερή καθημερινότητα οι προκλήσεις της γείτονος, με τα περιστατικά να κλιμακώνωνται ημέρα με την ημέρα. Η Τουρκία, ευρισκόμενη αντιμέτωπη με μεγάλα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, αλλά και με δοκιμαζόμενες τις σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες, την Συρία, την Περσία, την Ρωσία, το Ισραήλ, φαίνεται ότι θα εκτονωθή στον πιο αδύναμο κρίκο, ο οποίος είναι η Ελλάδα.
Τις τελευταίες ημέρες ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος των “γκρίζων λύκων” κ. Μπαχτσελί ανέφερε ότι, “μπορούμε να έρθουμε σαν σφαίρα στο Αιγαίο και να δείξουμε τι έγινε το 1922”. Ο υπουργός δε εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου, σε συνεντεύξεις του είπε, “αν θέλαμε να ανέβουμε στα Ίμια θα το κάναμε”, όπως και “ας μη δοκιμάζουν την υπομονή μας οι Έλληνες”. Δηλώσεις που αφ’ ενός σκοπό έχουν να στρέψουν την κοινή γνώμη της Τουρκίας μακριά από τα εσωτερικά της προβλήματα και αφ’ ετέρου να δοκιμάσουν τις, ήδη εδώ και καιρό, τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών με σκοπό της γείτονος την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε μία σειρά ελληνικών νησιών του Αιγαίου.
Απόδειξη είναι οι καταγγελίες των ψαράδων των Οινουσσών, οι οποίοι δήλωσαν ότι, “Τούρκοι μας απειλούν καθημερινά με όπλα”. Αλλά και ο Έλληνας υπουργός άμυνας κ. Καμμένος, εις απάντηση των δηλώσεων του κ. Τσαβούσογλου, ανέφερε, “ας πατήση το πόδι του στα Ίμια, να δούμε πως θα φύγη”. Αλλά και ότι, “ο ελληνικός λαός θα πρέπη να κοιμάται με ασφάλεια, αφού οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα”.
Δημοσιεύματα στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι η ανάληψη των καθηκόντων του νέου αμερικανού Προέδρου κ. Τραμπ «συμπίπτει με την περίοδο ευρυτέρων μετασχηματισμών και επαναχάραξης σφαιρών επιρροής, στα πρότυπα μιας νέας Γιάλτας». Έτσι είναι πολύ πιθανόν, τους άμεσους μήνες, να εκδηλωθή στα Βαλκάνια αναβρασμός, με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό των συνόρων. Η ύπαρξη δε πλουσίων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο και στην Κύπρο -κάτι που επιβεβαιώνεται και από δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει ότι από τον Ιούνιο ξεκινά η γεώτρηση στην Κύπρο από την εταιρεία ΤΟΤΑΛ- μπορεί να έχη σαν αποτέλεσμα, να δοκιμαστούν ακόμα εντονότερα οι σχέσεις των δύο χωρών. Η δημοσίευση δε από την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ ότι, “δεκάδες πραξικοπηματίες περνούν στην Ελλάδα υποδυόμενοι τους Σύρους πρόσφυγες”,  χρησιμοποιείται ως μέσο “λαϊκής κατανάλωσης”, για να στρέψη την τουρκική κοινή γνώμη κατά της Χώρας μας. Βέβαια, δεν θα πρέπη να μας διαφεύγη, ότι οι πρόσφυγες, που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα, σε περίπτωση εκδήλωσης έντασης θα λειτουργήσουν ως “δούρειος ίππος” εντός των συν­όρων μας. Όλα δείχνουν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα αποτελέσουν πρόκληση για την κυβέρνηση να αποδείξη, εάν μπορή να διαχειριστή την κρισιμότητα της κατάστασης. Όμως δηλώσεις σαν αυτές του υφυπουργού παιδείας κ. Ζουράρι “και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει” μας προβληματίζουν για το εάν οι κυβερνώντες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με σθένος είτε στρατιωτικά είτε πολιτικά μία κρίση. Την στιγμή μάλιστα που σε περίπτωση εκδήλωσης έντασης τόσο οι Ευρωπαϊκές χώρες και η Αμερική όσο και η Ρωσία θα λειτουργήσουν κατευναστικά και πολύ μετά την εκδήλωση του επεισοδίου. Έτσι η εσωτερική ασφάλεια, η σταθερότητα αλλά και η εγρήγορση τόσο της κυβερνήσεως όσο και του ελληνικού λαού είναι επιβεβλημένη. Για αυτό η κυβέρνηση θα πρέπη να αποβάλη το γρηγορότερο τα δήθεν προοδευτικά αριστερά οράματα, που διακατέχεται• έτσι και αλλιώς οι αριστεροί ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος είναι μόλις το 4%, οι δε υπόλοιποι είναι πρώην ψηφοφόροι των μεγάλων κομμάτων.

Γ.Κ.Τ

Previous Article

Διαθρησκειακαί Συναντήσεις

Next Article

ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙΟΝ ΘΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΘΕΟΤΟΚΟΝ!