Επί ποδός οι Κληρικοί της χώρας

Share:

Την έντονη αντίδρασή τους για το σχέδιο υλοποίησης της Συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας που έδωσε στη δημοσιότητα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εκφράζουν οι Ιερείς της χώρας, και δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος απορρίπτει αρχικά το σχέδιο ως απαράδεκτο και επιφυλάσσεται να «δώσει περαιτέρω προφορικές και γραπτές εξηγήσεις , όταν και όπου κληθεί, μαζί με τον Νομικό του Σύμβουλο Αλέξη Μητρόπουλο και τους εξειδικευμένους συνεργάτες του, τόσο για το μισθολογικό του ιερού κλήρου όσο και για το μείζον και εθνικό ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας».

Τονίζει δε ότι πρόκειται περί απλής αναδιατύπωσης με περισσότερες και ανούσιες θεσμολάγνες φράσεις του αρχικού σχεδίου που είχε απορριφθεί προ μηνών από τον Ι.Σ.Κ.Ε. Και θυμίζει ότι είχε αποστείλει σχετικό υπόμνημα με τις ενστάσεις του στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Προσθέτει επίσης ότι με “νέα” πρόταση της κυβέρνησης ο ιερός κλήρος αποκόπτεται οργανικά από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών η οποία εφεξής θα αναφέρεται ως απλώς μεταβιβάζουσα τα χρήματα μισθοδοσίας των κληρικών στον υπό σύσταση Λογαριασμό(!!) με την επωνυμία “Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος”. «Επομένως, σύμφωνα με το προτεινόμενο από την κυβέρνηση σχέδιο, οι κληρικοί διαγράφονται από τα Μητρώα του κοινού μισθολογίου (Κληρικοί) και του Ειδικού Μισθολογίου (Αρχιερείς) αφού η Ενιαία Αρχή Πληρωμών απεκδύεται κάθε άλλης ευθύνης μετά την επιχορήγηση γενικά του ποσού μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος προς το υπό σύσταση Ταμείο-Λογαριασμό. Πρόκειται για δήθεν νέο σχέδιο με φραστικές εικονικές αλλαγές προς δημιουργία εντυπώσεων στο ευρύ κοινό. Περιλαμβάνει ανόητα αναμασήματα προς παραπλάνηση των κληρικών και των οικογενειών τους» γράφει στην ανακοίνωση.

Απογοητευμένος και πικραμένος για την αναθεώρηση των άρθρων του Συντάγματος που βάλουν κατά της θρησκείας και του ανθρώπου, παράλληλα με το μισθολογικό των ιερέων δηλώνει και ο πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης, πρόεδρος της Ένωσης Κληρικών Κρήτης, μιλώντας στον 98.4 μετά και τη συνάντηση των Ιεραρχών από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδος, της Κρήτης και του Συνδέσμου κληρικών Ελλάδος με τον Υπουργό παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Όπως γράφει το neakriti.gr ο Ιερέας αναφέρει πως το θέμα της ουδετερότητας τον καίει και για το μισθολογικό πως δεν έχει αλλάξει κάτι από τον αρχικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης που απλά αναδιπλώθηκε και τον παρουσιάζει διαφορετικά.
Η Ένωση Κληρικών Κρήτης μάλιστα, που με τη Βοήθεια του νομικού της Αρχιεπισκοπής από σήμερα επιχειρεί να μεταφράσει τα όσα γραπτά αναφέρονται επισημαίνει ότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

orthodoxianewsagency.gr

Previous Article

Με ευλογία του Πατριάρχη τζαμί στην Καστοριά;

Next Article

Αν θέλουν να μας κατοχυρώσουν, γιατί μας αλλάζουν τελείως τη μορφή της μισθοδοσίας