Θα ήταν καλά να ξεκινάγαμε από τους Ιερείς μας

Share:

Επρεπε να γίνει τόση φασαρία και τόσο μεγάλη κινητοποίηση, ώστε τελικά να συναντηθούν οι Ιερείς με τον Αρχιεπίσκοπο; Δεν μπορούσε ο Αρχιεπίσκοπος να ενδιαφερθεί για τις απόψεις των Ιερέων σε ζητήματα που τους αφορούν πριν καταλήξει με τον Πρωθυπουργό; Ποιος θα χρεωθεί τελικά την αναστάτωση που προκλήθηκε στην Εκκλησία και στον Ελληνικό λαό;

Με χίουμορ όπως το απέδωσε ο ίδιος, αλλά και με ουσία ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που συναντήθηκε με τους εκπορσώπους του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ), εξέφρασε το παράπονό του γιατί τους συνάντησε τελευταίος, καθώς είχαν προηγηθεί οι επαφές με τα πολιτικά κόμματα.

Ο κ. Ιερώνυμος μιλώντας στους εκπροσώπους του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών είπε ότι: «Τα δικαιώματα του Κλήρου ήταν πάντα για μένα πρωταρχικής σημασίας ζήτημα. Η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας επίσης ήταν πάντα το ζητούμενο. Δώσαμε αγώνα γι αυτήν την εκκλησιαστική περιουσία. Πενήντα χρόνια δίνω αγώνα για την εκκλησιαστική περιουσία που διασφαλίζει τη λειτουργία των ιδρυμάτων της Εκκλησίας. Πενήντα χρόνια δίνω αγώνα για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των κληρικών μας, αυτή είναι η προτεραιότητά μας πάντοτε» είπε.

Ολοκληρώνοντας την συνάντησή του ο Αρχιεπίσκοπος με τον ΙΣΚΕ παρέδωσε στα μέλη του, υπόμνημα το οποίο διευκρινίζει, πως οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα διασφαλίζει τα δικαιώματα του κλήρου κι εννοεί : (μισθοδοσία, ασφάλεια, συνταξιοδότηση, οργανικές θέσεις κλπ) και να κατοχυρωθεί και συνταγματικά η μισθοδοσία των κληρικών.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Aρχιεπίσκοποςς αναφέρθηκε στο σχέδιο συμφωνίας το οποίο μετά τις παρεμβάσεις και προτάσεις θα υποβληθεί στην Ιεραρχία, η οποία μπορεί να το εγκρίνει, να το διορθώσει ή και να το απορρίψει.

”Σε όλα είμαστε ανοιχτοί. Όλο αυτό προϋποθέτει ότι θα γίνεται σε συνεργασία με την Πολιτεία και πιστεύουμε, αν προχωρήσουμε, θα βρεθούμε πάλι να τα ξαναπούμε” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Ιερώνυμος εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΙΣΚΕ, τονίζοντας ότι ”θα ήταν καλά να ξεκινάγαμε από τους Ιερείς μας”.

”Χαίρομαι που ήρθαν οι εκπρόσωποι των Ιερέων μας και κουβεντιάσαμε και πέρα από αυτό. Γιατί δεν είναι μόνο το θέμα της μισθοδοσίας που μας απασχολεί, είναι και τόσα άλλα θέματα, όπως πως θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε τα εκκλησιαστικά σχολεία, πως θα λειτουργούν τα ιδρύματα μας, τα οποία υπηρετούν τον λαό, πως μπορούμε να οργανώσουμε το έργο μας το πνευματικό, απαγκιστρωμένοι από κάποιες αρχές, από διάφορους φορείς που μας εμποδίζουν πολλές φορές να κάνουμε το πνευματικό μας έργο” συμπλήρωσε ο Μακαριώτατος.

”Ο αγώνας μας και η προσπάθειά μας είναι ένα έργο που φαίνεται υλικό, οπως είναι η περιουσία, να το μετατρέψουμε εμείς, με τον αγώνα μας και την προσπάθειά μας να είναι πνευματικό, που θα δώσει καρπούς καλούς για τον λαό μας και την πατρίδα μας” πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

”Ποτέ δεν είχαμε διάσταση με τους ιερείς μας. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ποια είναι η πορεία μας. Ό,τι κάνουμε θα ενημερωθεί η ΔΙΣ και πρωτίστως οι Ιερείς μας, που είναι τα μάτια μας, τα αυτιά μας, που είναι τα χέρια μας. Χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα” υπογράμμισε κλείνοντας ο Μακαριώτατος.

Η αρμόδια επιτροπή νομικών και τεχνοκρατών μάλιστα θα είναι αυτή που θα εξετάσει όλα τα θέματα και θα προτείνει αλλά θα υποβάλλει και την πρότασή της στην ΔΙΣ αλλά και στην Ιεραρχία που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Πηγή:skai.gr

Previous Article

Εγώ έκανα το καθήκον μου

Next Article

Όλοι στηρίζουν τον Αρχιεπίσκοπον…