Ξεκινά η κατάθεση αγωγών από ομογενείς της Χειμάρρας για τις περιουσίες τους

Share:

Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν οι πρώτες αγωγές. Και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο του Στρασβούργου είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν οι ομογενείς.

Tην ερχόμενη εβδομάδα Έλληνες μειονοτικοί της Χειμάρρας και των γύρω περιοχών θα ξεκινήσουν την κατάθεση αγωγών και προσφυγών στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αλβανίας, με την ελπίδα να δικαιωθούν και να σταματήσει η διαδικασία υφαρπαγής, έναντι «πινακίου φακής», των παραλιακών εκτάσεων – «φιλέτων» που διαθέτουν και της απόδοσής τους στο υπουργείο Τουρισμού της γειτονικής χώρας.Όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του παραρτήματος Χειμάρρας της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», Φρέντυ Μπελέρης, οι Έλληνες ιδιοκτήτες των εκτάσεων είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δίκιο τους σε όλες τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης στη γειτονική χώρα (Εφετείο, Συνταγματικό Δικαστήριο). Απώτερος στόχος των ομογενών είναι να φτάσουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, καθώς σε αυτό πιστεύουν ότι θα δικαιωθούν. Μάλιστα, θα καταθέσουν και αίτημα επίσπευσης για ειδικούς λόγους εκδίκασης της υπόθεσης από το δικαστήριο του Στρασβούργου, προκειμένου να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα στις περιουσίες τους με την ανέγερση φαραωνικών τουριστικών μονάδων, αφού αυτό προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης του Έντι Ράμα.

Μεγάλη η κινητοποίηση
Σύμφωνα με τον κ. Μπελέρη, είναι πολύ μεγάλη η κινητοποίηση των ομογενών να προχωρήσουν σε αγωγές και προσφυγές στα αλβανικά δικαστήρια για τη διάσωση των περιουσιών τους, αφού μέχρι στιγμής περίπου 500 ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει τα στοιχεία τους και τους σχετικούς φακέλους στο παράρτημα της «Ομόνοιας» στη Χειμάρρα. Το τελευταίο έχει αναλάβει το ρόλο συντονιστή και παρέχει μέχρι και νομικές συμβουλές στους ομογενείς της περιοχής.

«Η αποφασιστικότητα και η κινητοποίηση των συμπατριωτών μας να προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον της προσπάθειας υφαρπαγής των περιουσιών μας είναι πολύ μεγάλες. Θα ήταν καθολικό το ενδιαφέρον, αν δεν υπήρχε προπαγάνδα και πίεση από την αλβανική πλευρά», σημειώνει ο πρόεδρος της Ομόνοιας Χειμάρρας. Όπως ανέφερε ακόμα ο ίδιος, αυτή τη στιγμή το σχέδιο της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής με την υφαρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων από την κυβέρνηση του Έντι Ράμα είναι «παγωμένο», γεγονός που οφείλεται στις πιέσεις που ασκούνται προς το αλβανικό κράτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την ελληνική πλευρά.
Υπάρχει η πολιτική απόφαση, αλλά δεν εφαρμόζεται, ενώ και το τοπικό υποθηκοφυλακείο δεν έχει εγγράψει καμία έκταση στην κατοχή του αλβανικού υπουργείου Τουρισμού.

Πού βρίσκονται οι εκτάσεις – «φιλέτα»
Από τα 46 αγροτεμάχια που σχεδιάζεται να υφαρπαγούν, τα 41 (1.377 εκτάρια) βρίσκονται στην παραλία της Χειμάρρας και στη γύρω από αυτήν παραθαλάσσια ζώνη. Άλλα πέντε τεμάχια, συνολικής έκτασης 237 εκταρίων, βρίσκονται στην περιοχή της Αυλώνας και στα Εξαμίλια, έξω από τους Αγίους Σαράντα.

Ειδικότερα, με βάση την υπουργική απόφαση στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού θα περάσουν 92,46 εκτάρια της πανέμορφης παραλίας των Δρυμάδων, 78,87 εκτάρια του Βούνου (τόπος καταγωγής της μητέρας του Έντι Ράμα), 62,77 εκτάρια της Χειμάρρας, 60,1 εκτάρια του Παλέρμου, 4,48 εκτάρια του Πικερνίου, 24,48 εκτάρια του Λούκοβου, 46,46 εκτάρια του Αγίου Βασιλείου και 99,3 εκτάρια της Νίβιτσας.
Himara.gr | Ειδήσεις απ’ την Βόρειο Ήπειρο

Previous Article

Εκστρατεία μεγαλοϊδεατισμού από τον Εντι Ράμα

Next Article

Η Ελλάδα έστειλε στα Σκόπια τη ρηματική διακοίνωση