Οι απόστρατοι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί ζητούν την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου

Share:

Εις τον «Ο.Τ.» κατέφθασαν καταγγελίαι του ευσεβούς και ευυπολήπτου Υποστρατήγου ε.α. κ. Κων/νου. Κούτρα, δια τον οποίον την Άνοιξιν του 1979 ο «Ο.Τ.» είχεν αφιερώσει το πρωτοσέλιδόν του, καθώς είχεν υποβάλει παραίτησιν από τας τάξεις του στρατεύματος εις ένδειξιν διαμαρτυρίας δια την πολεμικήν του Κράτους έναντι της Εκκλησίας. Ήτο η περίοδος που το κράτος ήθελε να υφαρπάξη την εκκλησιαστικήν περιουσίαν. Η τότε Ιεραρχία είχε δημοσίως υπερασπισθή τον στρατηγόν.

Με τα έγγραφα που προσφάτως απέστειλεν εις τον «Ο.Τ.» καθίσταται γνωστόν ότι παρά τας γραπτάς οχλήσεις του το διάστημα 2013-2018 προς τον Μητροπολίτην Ιωαννίνων κ. Μάξιμον (τότε Πρωτοσύγκελλον της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών), τον Μητροπολίτην Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ (τότε Επίσκοπον Διαυλείας), τον Επίσκοπον Σαλώνων κ. Αντώνιον, τον Επίσκοπον Θεσπιών και Πρωτοσύγκελλον της Ι. Α. Α. κ. Συμεών αλλά και εις τον ίδιον τον Μακαριώτατον, δεν εύρε ευήκοα ώτα δια τα ζητήματα που σχετίζονται με τον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Παπάγου και τον «Σύλλογο Ανεγέρσεως Ι. Ν. Παπάγου «Ο Άγιος Γεώργιος»», με τας ενεργείας του οποίου αξιοποιήθησαν 500.000 ευρώ.

Δεν επιτρέπεται η διαμάχη δια τοιαύτα ζητήματα. Αν όντως η συνεισφορά του Συλλόγου είναι καιρία, θα πρέπη οπωσδήποτε να αναγνωρισθή επισήμως και να δοθούν αι απαραίτητοι διευκρινίσεις, ως γίνεται παντού και πάντοτε, ειδάλλως εις περίπτωσιν που είναι ψευδείς οι ισχυρισμοί, τότε θα έπρεπε ήδη να έχη υπάρξει απάντησις, καθώς η σιωπή και η περιφορά κειμένων απλώς εκθέτει -εν τη ευρεία εννοία- την Εκκλησίαν. Παραθέτομεν ακολούθως ελάχιστον τμήμα από τα αποσταλέντα:

«Μακαριώτατε, είστε επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος, είστε ο προϊστάμενος αυτού του Οργανισμού. Η ορθή και χρηστή διοίκηση οιουδήποτε οργανισμού απαιτεί από τον προϊστάμενο, να είναι παράδειγμα προς μίμηση στους υφισταμένους του και να προκαλεί το σεβασμό τους με τη δίκαιη και ακέραιη διοίκηση και συμπεριφορά του. Επί πλέον ο καλός Διοικητικός – Ηγέτης και πολύ περισσότερο ο Ποιμενάρχης έχει καθήκον να εκπαιδεύει τους υφισταμένους του εκτός των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, να τους καθοδηγεί και να τους προάγει στην αρετήν.

Μακαριώτατε, οφείλετε να προβληματιστείτε πολύ σοβαρά για τις μέχρι τώρα άδικες και ακατανόητες συμπεριφορές σας και να αναρωτηθείτε, γιατί ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αξκών και Υπ/κων του Στρατού, δια της εφημερίδος του ΝΕΑ του Σ.Α.Α.Υ.Σ. (Οκτωβ.-Νοε.-Δεκ. 2017) σε πρωτοσέλιδη στήλη ζητά την παραίτησή σας με τίτλο:

«Που είσαι Ιερώνυμε;

Δεν ακούει; Δεν βλέπει τον εξευτελισμό της Παν­αγίας μας και της Θρησκείας μας; Μήπως έχει πάθει άνοια; Περίμενα λίγες μέρες μήπως και δω κάποια αντίδραση από τον Ιερώνυμο, αλλά τίποτα. Έπρεπε να είχε ξεσηκώσει όλους τους ιερείς – Μητροπολίτες – πολίτες να διαμαρτυρηθούν. Πως θα πάει αύριο στην εκκλησία να λειτουργήσει και να πει το «Πιστεύω»; Ντροπή. Αχ! Που είσαι Χριστόδουλε!

Υ.Γ. Μακαριώτατε,

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 11:00 το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας σας επισκέφθηκε στο γραφείο σας και σας παρακάλεσε να ξανασυμπεριληφθεί η εκπομπή «ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ» στο πρόγραμμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η εκπομπή επί 25 χρόνια μας καθήλωνε πάνω στο ραδιόφωνο. Μας υποσχεθήκατε, ότι θα ικανοποιήσετε το αίτημά μας.

Σας υπενθυμίσαμε με επιστολή μας το Μάρτιο του 2017 και με τηλεφωνική επικοινωνία στο γραφείο σας. Δυστυχώς καμία απάντηση δεν λάβαμε.

Μακαριώτατε, πρέπει να παραιτηθείτε το γρηγορώτερο για το καλό των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών.

Πιστεύω κι εγώ όπως όλοι σχεδόν οι άνθρωποι του πνεύματος κατ’ επανάληψη έχουν επισημάνει, ότι η κρίση, που μας μαστίζει είναι κατ’ εξοχήν κρίση πνευματική, κρίση αξιών. Οι κληρικοί πρωταρχικά οφείλουν να είναι υπόδειγμα και παράδειγμα, ορθής και ενάρετης συμπεριφοράς και όχι να προκαλούν το κοινό αίσθημα με τις ενέργειές τους.

Μακαριώτατε στο τελευταίο έγγραφό μου σας έγραφα ότι θα λυπηθώ αν αναγκαστώ να δημοσιοποιήσω την όλη υπόθεση, παρ’ όλα αυτά, εσείς με απαξιώσατε για πολλοστή φορά, καθώς και τις γνώμες τριών στρατηγών. Δια του παρόντος σας διαβεβαιώνω ότι θα λυπηθώ πάρα, πάρα πολύ, εάν με αναγκάσετε να προβώ σε δημοσίευση σε μη εκκλησιαστικούς κύκλους, για δε τα πιθανά σχόλια καλοθελητών και μη εις βάρος του κύρους της Εκκλησίας και του Κλήρου δεν θα ευθύνομαι εγώ, αλλά εσείς ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΕ.

Επίσης δεν θα είναι κολακευτικό για εσάς να πληροφορηθούν οι συμπολίτες μας ότι με τη στάση σας ενθαρρύνετε κληρικό και ίσως κληρικούς να καταριούνται, να υβρίζουν, να χειροδικούν, να συκοφαντούν, να……. ατιμωρητί λαϊκούς.

Τελειώνοντας επαναλαμβάνω αυτό που και σε άλλη επιστολή σας έγραψα, ότι ο πραγματικός και ουσιαστικός σεβασμός δεν επιβάλλεται, αλλά κερδίζεται από αυτόν που πρώτα σέβεται τον εαυτό του!»

Μετά σεβασμού

Κωνσταντίνος Κούτρας

Υποστράτηγος (ΤΘ) ε.α.

Previous Article

Τι είπε ο Γαλλίας στον Αθηνών;

Next Article

Τοποτηρητής και στη Μητρόπολη Περιστερίου ο Αρχιεπίσκοπος