Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας για Εκκλησία των Σκοπίων και Ουκρανικό

Share:

«Όταν διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες, θα ακολουθήσει σίγουρα το ζήτημα της Εκκλησίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας κ. Νεόφυτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 2017 η ονομαζόμενη «Εκκλησία της Μακεδονίας» είχε προσεγγίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας, ώστε να προχωρήσει στην αναγνώρισή της ως μητέρα εκκλησία.

Η αποκαλούμενη «Εκκλησία της Μακεδονίας» αρχικά υπαγόταν στο Πατριαρχείο Σερβίας, από το οποίο «ανεξαρτοποιήθηκε», πράξη την οποία τότε δεν αναγνώρισε καμία Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η λεγόμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας», μια «Εκκλησία» που δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία, εκτός από σχισματική φλερτάρει και προς την αίρεση, αφού αυτοπροσδιορίζεται ως «μακεδονορθοξία», ανακηρύσσει τοπικούς «Μακεδόνες» Αγίους και διαδίδει διάφορες δοξασίες, όπως για παράδειγμα ότι όταν ο Θεός δημιούργησε τη Γη ήταν εκεί και ένας «Μακεδόνας».

Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στο φλέγον Ουκρανικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η τις προσεχείς ημέρες η Εκκλησία της Βουλγαρίας θα συζητήσει και το «σημαντικό θέμα» της αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, προκειμένου να λάβει θέση.

dogma.gr

Previous Article

Ανοικτή Επιστολή Αρχιεπισκόπου Σινά Δαμιανού

Next Article

Ισχυραί πιέσεις προς τον Ιεροσολύμων