Άγνωστα παραλειπόμενα πρωταγωνιστών της Ιεραρχίας

Share:

Παίγνια εξουσίας, υποψηφιότητας για τον αρχιεπισκοπικό θώκο και διπλωματικές κινήσεις μπορεί να εντοπίσει κανείς στην στάση που τήρησαν διάφοροι Μητροπολίτες. Όπως κατέστη γνωστόν από την εφημερίδα «Το Βήμα» της 18ης Νοεμβρίου 2018:

«Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος, που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε το σχέδιο της συμφωνίας, το πρωί της Παρασκευής «αντέγραψε» επί της ουσίας την τακτική που εφάρμοζε ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος, όταν συγκρουόταν με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο αποχωρώντας από τις συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου… Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος φαίνεται ότι με τις τοποθετήσεις και τις θέσεις του κυριάρχησε στη Σύνοδο της Ιεραρχίας…».

Όπως πληροφορηθήκαμε από την εφημερίδα «Έθνος» της 18ης Νοεμβρίου 2018:

«Αν και προσπάθησαν οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων και Ν. Ιωνίας να χαμηλώσουν τους τόνους, αυτό στάθηκε σχεδόν αδύνατον, γιατί σειόταν η αίθουσα! Οι συγκεκριμένοι ιεράρχες δεν μπορούσαν να πείσουν τους Μητροπολίτες και να τους καθησυχάσουν ότι το προσχέδιο δεν παραβλάπτει τη μισθοδοσία και ότι δεν υπάρχει θέμα να χαθεί ποτέ η μισθοδοσία των κληρικών. Αν και ο Μητροπολίτης Πατρών προσπάθησε να μεταφέρει στην Ιεραρχία τι είχε συζητηθεί στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ωστόσο τότε πήρε τον λόγο ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, οποί­­ος είναι και αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που ούτε λίγο ούτε πολύ τους «άδειασε», λέγοντας ότι «δεν νομίζω ότι έτσι ακριβώς τα είπαμε στη Σύνοδο…». Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, ο οποίος είχε συνοδεύσει τον Αρχιεπίσκοπο στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθυνόμενος στους ιεράρχες είπε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος είναι πολύ σκληρός διαπραγματευτής και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό».

Συμφώνως προς την εφημερίδα «Καθημερινή» της 18ης Νοεμβρίου 2018:

«Ο Ναυπάκτου απαίτησε να τεθεί το όλο ζήτημα από μηδενική βάση και να συζητηθεί στο πλαίσιο της υπάρχουσας Επιτροπής Σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας. Εισέπραξε την άρνηση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος επέμεινε στην ad hoc Επιτροπή που θα συζητήσει μόνο τα 15 σημεία της συμφωνίας… Ο Κερκύρας ήταν πιο σαφής, καθώς επιτέθηκε στον Ιερώνυμο λέγοντας το εξής: «Εξευτελίζετε την Εκκλησία και τον εαυτό σας». Ηχηρή ήταν η σιωπή δύο κορυφαίων ιεραρχών που εκπροσωπούν δύο γενιές: του Σπάρτης Ευσταθίου και του Σύρου Δωροθέου. Επισήμως δεν τοποθετήθηκαν. Ακούγεται, πάντως, από πολλούς Μητροπολίτες ότι κινήθηκαν με άξονα την ενότητα της Ιεραρχίας και έβαλαν την «κόκκινη» γραμμή της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος μισθοδοσίας του κλήρου».

Previous Article

Τι άλλο θα συμβή προεκλογικώς;

Next Article

Μητροπολίτης εις διπλούν ρόλον;

Διαβάστε ακόμα