Έκκληση για τα δικαιώματα των αγέννητων παιδιών κατά την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

Share:

Φέτος, στις 20 Νοεμβρίου, συμπληρώθηκαν τρεις δεκαετίες από τότε που η UNICEF καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού για να γιορτάσει την  Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Γίνεται πολύς λόγος για τα δικαιώματα των παιδιών (εκπαίδευση, υγεία, διακρίσεις κ.ά.), για τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, αλλά όχι για το δικαίωμα στη ζωή των αγέννητων παιδιών.

(…)

Η UNICEF αλλά και κανένας διεθνής οργανισμός εξετάζουν τις διακρίσεις ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού. Δεν γίνεται λόγος για το πρώτο  ανθρώπινο δικαίωμα: το δικαίωμα στη ζωή.

Σχεδόν 43 εκατομμύρια αγέννητα μωρά χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω των αμβλώσεων σε όλο τον κόσμο και κανείς δεν μιλά για αυτά.

Βασικά, η κοινωνία αναγνωρίζει μόνο την ανθρώπινη κατάσταση των ήδη γεννημένων παιδιών, αλλά όχι αυτών που έχουν συλληφθεί και δεν έχουν γεννηθεί ακόμη. Μια σοβαρή συζήτηση για αυτό το θέμα θα μας έφερνε αντιμέτωπους με την αλήθεια ότι κάνουμε πολύ λίγα για να υποστηρίξουμε αυτά τα παιδιά και τις μητέρες τους, που συχνά καταφεύγουν σε αμβλώσεις λόγω έλλειψης υποστήριξης.

Μια αμερικανική μελέτη επιβεβαιώνει ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των γυναικών που κάνουν έκτρωση κατόπιν αιτήματος έχουν πιεστεί να κάνουν αυτό το βήμα, το έχουν κάνει απρόθυμα και ενάντια στη συνείδησή τους.

Πρόσφατα, ωστόσο, αρκετές δεκάδες χώρες ανέλαβαν δράση. Το 2020, στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του ΟΗΕ, κυκλοφόρησε η Συναινετική Διακήρυξη της Γενεύης, η οποία υπογράφηκε από 37 χώρες, η οποία δεσμεύτηκε «να επιτρέψει στις γυναίκες να περάσουν με ασφάλεια την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και να παρέχουν στα ζευγάρια τις καλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν ένα υγιές βρέφος».

Η Διακήρυξη ξεκινά με την επιβεβαίωση των δικαιωμάτων των γυναικών και συνεχίζει: «το παιδί… χρειάζεται ειδικές διασφαλίσεις και φροντίδα… πριν αλλά και μετά τη γέννηση» και «θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα προστασίας και βοήθειας για λογαριασμό όλων των παιδιών», με βάση την αρχή του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού.

«Η προϋπόθεση για μια πραγματικά προοδευτική κοινωνία είναι η υποστήριξη τόσο της γυναίκας όσο και του παιδιού μέσω της μητρότητας και όχι μόνο», δήλωσε ένας δικηγόρος παρών αυτή την εβδομάδα στη διετή επέτειο της Διακήρυξης.

Πληροφορίες από basilica.ro

Previous Article

Πάνω από 500 εγκλήματα μίσους κατά των Χριστιανών καταγράφηκαν το 2021 σε 19 ευρωπαϊκές χώρες

Next Article

Ὁ «πλανήτης smartphones» σὲ κρίση!