Έκκληση Μπορισπόλ Αντωνίου για νηστεία και προσευχή

Share:

 

Έκκληση σε κλήρο και λαό για αυστηρή νηστεία και προσευχή, απεύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπορισπόλ κ. Αντώνιος με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στην Επαρχία του.

Σύμφωνα με τον κ. Αντώνιο τρεις Ιεροί Ναοί της Επισκοπής Μπορίσπολ καταστράφηκαν ολοσχερώς και τέσσερις υπέστησαν σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Επίσης στο μήνυμά του ο Σεβασμιώτατος διαμαρτύρεται εντόνως και για την πίεση που ασκείται από πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες «υποκινούν συστηματικά το θρησκευτικό μίσος στην κοινωνία».

Σε άλλο σημείο ο κ. Αντώνιος μιλά για τα «πολυάριθμα κρούσματα βίαιης κατάληψης Ιερών Ναών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τα οποία συνοδεύονται από εξευτελισμούς και ξυλοδαρμούς κληρικών και πιστών».

Ο Σεβασμιώτατος τονίζει ότι κληρικοί της Επαρχίας του «δέχονται πρωτοφανείς πιέσεις, οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο στη Νεότερη Ιστορία, προκειμένου να μεταπηδήσουν οι ενορίες στη νεοσύστατη Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».

Ο Ουκρανός Ιεράρχης επέρριψε και σοβαρές ευθύνες στις τοπικές αρχές, λέγοντας: «Οι Τοπικές Αρχές έλαβαν παράνομες αποφάσεις προκειμένου να απαγορευτεί η δράση της Εκκλησίας μας σε ορισμένες εδαφικές κοινότητες. Έχουμε επανειλημμένα απευθύνει εκκλήσεις σε εκπροσώπους των αρχών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου σχετικά με την παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων των πιστών της Ουκρανίας. Οι εκκλήσεις όμως αυτές δεν εισακούστηκαν… Είναι λυπηρό ότι την ώρα που οι πιστοί μας, έχοντας ανταποκριθεί στο κάλεσμα της πατρίδας τους, πήγαν στο μέτωπο για να υπερασπιστούν την ακεραιότητά της, τοπικοί αξιωματούχοι, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, καταστρέφουν αλύπητα οι ίδιοι την ακεραιότητα αυτή, απαγορεύοντας σε γονείς, συζύγους και παιδιά των υπερασπιστών μας να προσεύχονται ελεύθερα στις εκκλησίες».

«Η Εκκλησία του Χριστού βιώνει δύσκολες ημέρες, όμως αυτό δε συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία. Και παλαιότερα βίωνε πολύ σοβαρές δοκιμασίες. Καμία από αυτές όμως δεν μπορούσε να κλονίσει την Αγία Εκκλησία, γιατί ο Κύριος και Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός προΐστατο πάντα και εξακολουθεί να προΐσταται της Εκκλησίας… Αφού δεν μας ακούνε οι αρχές μας, οι οποίες καλούνται να προστατεύουν τα έννομα δικαιώματά μας, εμείς οι πιστοί δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η ελπίδα μας είναι στον Παντοδύναμο Θεό» – συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Αντώνιος.

Νωρίτερα, ο Μητροπολίτης Μπορισπόλ απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, σχετικά με τις ενέργειες των τοπικών αρχών να απαγορεύσουν τις δραστηριότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας σε ορισμένες πόλεις και χωριά.

Συγκεκριμένα ανέφερε 36 περιπτώσεις απαγορεύσεων στις περιοχές Βίνιτσα, Βολύν, Ζιτόμιρ, Ζακαρπάτιε, Ιβανο-Φρανκόφσκ, Κιέβου, Λβιβ, Ρίβνε, Σούμυ, Τερνούπολη, Χμελνίτσκ και Τσερκάσυ.

Παρόμοια καταγγελία εστάλη από τον Μητροπολίτη Αντώνιο και στους Πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία, στην Αποστολή του ΟΗΕ, στον ΟΑΣΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

romfea.gr

Previous Article

Εμπρηστική επίθεση σε Εκκλησία στο Λβιβ

Next Article

Τὸ τρίγωνον τοῦ Οὐκρανικοῦ