Έμμεση αναγνώριση τουρκικού ψευδοκράτους από ευρωπαϊκές χώρες

Share:

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε βίντεο για την πολυεθνική Άσκηση “Anatolian Phoenix-2023” που διεξάγεται στην Τουρκία με την συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν, του ψευδοκράτους,  της Ισπανίας, του Κατάρ και της Πολωνίας. Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια είχαν διαμαρτυρηθεί στις χώρες της ΕΕ που συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση.

 

Η International Anatolian Phoenix Exercise διεξάγεται στο Ικόνιο από το 2009.  Το 2021 η Σλοβακία, η οποία είχε ανακοινώσει τη συμμετοχή της στην άσκηση, με απόφαση της τελευταίας στιγμής αποχώρησε λόγω της συμμετοχής του ψευδοκράτους.  Η Σλοβακία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επρόκειτο να στείλουν προσωπικό εδάφους για να συμμετάσχει στην άσκηση το 2021. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι ΗΠΑ αποφάσισαν επίσης να μην συμμετάσχουν στην άσκηση.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιίβαν Κόρτσοκ ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια για την αποχώρηση σε άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 26 Μαΐου 2021, τονίζοντας τη δέσμευσή του στο διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. . Το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ είναι στενοί σύμμαχοι της Τουρκίας, το δε ψευδοκράτος, δορυφόρος της. Όλοι συμμετέχουν τακτικά στην άσκηση. Η Πολωνία, μέλος της ΕΕ, συμμετείχε πέρυσι. Η Ισπανία είναι το δεύτερο μέλος της ΕΕ μαζί με την Πολωνία που συμμετέχει στην άσκηση φέτος.

Οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας το 2021 δημιούργησαν διαμάχες και στην Ελλάδα. Η Ελλάδα κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν συμμορφώνεται με τις διεθνείς συμφωνίες και κάλεσε την Ισπανία να τηρήσει τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία πρόσφατα συνεργάστηκε με την Ισπανία για την παραγωγή του Anadolu που σχεδιάστηκε από την ισπανική Navantia και ναυπηγήθηκε στο ναυπηγείο Sedef στην Τουρκία.

Η Πολωνία συμμετέχει τώρα στην άσκηση Anatolian Phoenix στην Τουρκία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Οι δύο χώρες έχουν στενή συνεργασία σε στρατιωτικούς τομείς τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Πολωνού Προέδρου Andrzej Sebastian Duda στην Τουρκία τον Μάιο του 2021, η Τουρκία και η Πολωνία υπέγραψαν συμφωνία για την πώληση τουρκικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων Bayraktar TB2 (UCAV), καθιστώντας την Πολωνία την πρώτη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προμηθεύεται τουρκικά drones.

Η πρώτη παράδοση πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 και η πρώτη δοκιμαστική πτήση των drones πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο. Το δεύτερο σετ παραδόθηκε στις 15 Απριλίου. Το συνολικό κόστος εκτιμάται σε περίπου 270 εκατομμύρια δολάρια.

defence-point.gr

 

Previous Article

Δίστομο 10 Ιουνίου 1944: Μνήμη και Δικαιοσύνη

Next Article

Ίσως να χρειαζόμαστε ψυχίατρο για τον τρόπο χειρισμού των ελληνοτουρκικών! Δρ. Ι. Μάζης