Έπεσαν οι μάσκες με την επίσκεψη Πομπέο στο Κίεβο

Share:

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε γνωστός εμπειρογνώμονας σχετικά με την εκκλησιαστική πτυχή της επίσκεψης Πομπέο στην Ουκρανία.
“Τα λόγια του Pompeo σχετικά με το OCU είναι ένα μήνυμα δράσης για τις αρχές της χώρας” σχολίασε.

Συγκεκριμένα, στις 31 Ιανουαρίου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μ.Πομπέο είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της νέα δομής Επιφάνιο κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για διμερή συνεργασία, σύμφωνα με την Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων.

Η συμφωνία θα επιδεινώσει την κατάσταση άλλων Εκκλησιών, σημείωσε ο πολιτικός αναλυτής Ruslan Bortnikο οποίος συμπλήρωσε πως “η έγκριση από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Πομπέο για την αναγνώριση της OCU από την Ελλαδική και την Αλεξανδρινή Εκκλησία αποτελεί σήμα δράσης για τις ουκρανικές αρχές”.

Ο διευθυντής του Ουκρανικού Ινστιτούτου Ανάλυσης και Διαχείρισης της Πολιτικής, πολιτικός αναλυτής Ruslan Bortnik μιλώντας στην Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων, σχολίασε την έκβαση της συνάντησης του Pompeo με τον Επιφάνιο, η οποία έγινε στις 31 Ιανουαρίου 2020.

“Τα λόγια του Pompeo είναι ένα επίσημο σύμβολο του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την OCU. Για την ουκρανική πολιτική ελίτ, αυτό είναι επίσης ένα σαφές μήνυμα για δράση: αν θέλετε να έχετε υποστήριξη από την Αμερική, πρέπει να υποστηρίξετε τη νέα δομή της εκκλησίας στην Ουκρανία “, εξήγησε ο ειδικός.

Σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία διμερούς συνεργασίας με την OCU, που υπογράφηκε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα επηρεάσει την κατάσταση άλλων Εκκλησιών και θρησκευτικών οργανώσεων στην Ουκρανία.
“Αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση των άλλων Εκκλησιών στην Ουκρανία επειδή είμαστε τώρα στο πλαίσιο της αμερικανικής πολιτικής πορείας. Η δήλωση του Pompeo θα ενισχύσει την υποστήριξη της ελίτ για την OCU και θα αποδυναμώσει την υποστήριξη για άλλες Εκκλησίες και ειδικά για το UOC “, τόνισε ο Bortnik.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα της συνάντησης μεταξύ Πομπέο και Επιφάνιου σηματοδοτούν ότι στο μέλλον οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διεξάγουν διάλογο στην διεθνή αρένα υπέρ της νεοσυσταθείσας θρησκευτικής οργάνωσης και να την βοηθήσουν να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της.

Η συμφωνία για διμερή συνεργασία είχε ειδική αναφορά “ειδικά στον τομέα της προστασίας της ελευθερίας συνείδησης και θρησκείας”.

Ο Πομπέο δήλωσε ότι ήταν πολύ ευχαριστημένος με το γεγονός ότι η νέα δομή της εκκλησίας αναγνωρίστηκε από την Αλεξάνδρεια και την Ελλαδική Εκκλησία. Όταν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βλάντιμιρ Ζέλενσκι, ο Αμερικανός πολιτικός επικεντρώθηκε επίσης στην ιδιαίτερη σημασία της ανάπτυξης αυτής της δομής της εκκλησίας.

Ένας άλλος αναλυτής από την πλευρά του, ο πολιτικός εμπειρογνώμονας Mikhail Pogrebinsky ερμήνευσε την επίσκεψη Πομπέο ως εξής: “Οι ΗΠΑ δείχνουν ήδη ανοιχτά ότι η αναγνώριση της OCU από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες είναι έργο τους”, σημείωσε

“Η όλη ιστορία με τον Τόμο και την OCU κατευθύνθηκε αρχικά από την Ουάσινγκτον” ανέφερε ο Πογκρεμπίνσκι στο κανάλι “1Kozak”, μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

“Αυτό είναι το έργο τους”, εξήγησε ο ειδικός, μιλώντας για το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στη δημιουργία της OCU. “Και δεν ήταν τυχαίο που ο Pompeo συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της OCU εδώ, ήταν ακόμα μαζί του στη Μονή του Αγίου Μιχαήλ”.

Υπενθύμισε ότι εκπρόσωποι του Αμερικανικού State Department “εργάστηκαν με τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, ασκούσαν πίεση στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία – αυτό είναι γνωστό”.

Κατά την άποψή του, με την υποστήριξή τους προς την OCU, οι ΗΠΑ δείχνουν επίσης ότι «οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται για τη δημοκρατία», η οποία υποστηρίζει την πλειοψηφία, καθώς στην Ουκρανία οι περισσότεροι πιστοί ανήκουν στην κανονική ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας είναι πεπεισμένος ότι παρά τη «δυναμική και τις δυνατότητες των Αμερικανών», «το κέντρο της παγκόσμιας Ορθοδοξίας για τους περισσότερους ορθόδοξους ανθρώπους δεν θα είναι στην Κωνσταντινούπολη».
pentapostagma

Previous Article

Λόγος εἰς τὴν ὑπαπάντην τοῦ Κυρίου ἡμῶν καὶ σωτῆρος Ἰησοῦ Χριστοῦ καὶ εἰς τὸν Συμεῶνα τὸν Θεοδόχον

Next Article

H κ. Κεραμέως ανακαλεί έγγραφο για την ημερίδα «Σύγχρονη Παιδεία και Ελληνορθόδοξη Παράδοση»

Διαβάστε ακόμα