Έχουν άγιο χρίσμα και οι Παπικοί; 

Share:

 Έχουν άγιο χρίσμα και οι Παπικοί, γιά να καλούνται ορθόδοξοι Ιεράρχες να παρακολουθήσουν την τελετή; 

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος παρέστη στην τελετή του Χρίσματος της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής Βοστώνης, κατόπιν προσκλήσεως του καρδιναλίου Σίαν Ο’Mάλι (Sean O’Malley) στον Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Σημειώνεται ότι ο Καθεδρικός Ναός του Τιμίου Σταυρού βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον περικαλλή Ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή Βοστώνης, ο οποίος ήταν το επίκεντρο των πρωτοπόρων Ελλήνων μεταναστών.

Φέτος ο Καθεδρικός Ναός του Τιμίου Σταυρού ήταν πλήρης από ιερείς, φοιτητές θεολογίας, κατηχητές και λαϊκούς πιστούς, καθότι τα δύο περασμένα χρόνια η τελετή είχε γίνει σε πολύ μικρότερη κλίμακα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι έχει δημιουργηθεί μία μακρόχρονη παράδοση φιλίας και καλών σχέσεων ανάμεσα στη Μητρόπολη Βοστώνης και την Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Βοστώνης, η οποία καθίσταται ορατή στις εκατέρωθεν επισκέψεις κατά τις Θρονικές Εορτές των Εκκλησιών, αλλά και τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση.

Η τελετή του Χρίσματος ξεκίνησε με εκατέρωθεν χαιρετισμούς του καρδιναλίου Ο’Μάλι και του Μητροπολίτη Μεθοδίου. Πριν προσκαλέσει ο καρδινάλιος Ο’Μάλι στο βήμα τον Μητροπολίτη Μεθόδιο, αναφέρθηκε στα δεινά που υποφέρουν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, καθώς και οι Ελληνόρρυθμοι Καθολικοί στην Ουκρανία λόγω του πολέμου που έχει εξαπολύσει ο Πούτιν. Τόνισε ότι «η παρουσία του Μητροπολίτη Μεθοδίου δηλώνει τη φιλία ανάμεσα στις Εκκλησίες μας και την επιθυμία για μεγαλύτερη ενότητα σύμφωνα με το θέλημα του Χριστού». Συμπλήρωσε πως «η μαρτυρία και η διακονία του Μητροπολίτη Μεθοδίου για το Ευαγγέλιο του Χριστού εμπνέει ελπίδα για ολόκληρη την Κοινότητα. Η διακονία του στο Ευαγγέλιο του Χριστού εμπνέει ελπίδα σε τόσους πολλούς Ορθόδοξους και Καθολικούς Χριστιανούς επίσης. Παρακαλώ να γνωρίζετε Σεβασμιώτατε πόσο καλοδεχούμενος είσθε εδώ στον Καθεδρικό του Τιμίου Σταυρού».

Στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης Μεθόδιος είπε πως «προσεύχομαι σήμερα μαζί σας για τους αδελφούς και αδελφές μας στην Ουκρανία οι οποίοι είναι θύματα της βαρβαρότητας και των βιαιοτήτων τον περασμένο μήνα, αλλά επίσης να προσευχηθώ για τις βάρβαρες εκδηλώσεις βίας που γίνονται στις δικές πόλεις και κωμοπόλεις ανά την Αμερική».

Επίσης, ο καρδινάλιος Ο’Μάλι αναφέρθηκε στην πατρότητα του Θεού και στον ρόλο του ιερέα ως πνευματικού πατέρα. Είπε χαρακτηριστικά πως «συγκεντρωθήκαμε εδώ στην τελετή του Χρίσματος επειδή θέλουμε να είμαστε πατέρες».

ekirikas.com

Previous Article

O πατρ. Βαρθολομαίος, προαναγγέλλει κοινό Πάσχα με τους αιρετικούς το 2025

Next Article

Συμπροσευχὴ Βαρθολομαίου μὲ παπικοὺς διὰ τὴν «εἰρήνευσιν» εἰς τὴν Οὐκρανίαν!