ΑΘΩΟΣ ο Μητροπολίτης Κερκύρας

Share:

Ολοκληρώθηκε η δίκη του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Κέρκυρας. Μαζί του δικάζονταν, επίσης, ο Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Μεταλληνός και ο Δημοτικός Υπάλληλος Φ. Σκούρτης, με αφορμή την παρουσία υπεράριθμων πιστών την Κυριακή των Βαΐων εντός του Ιερού ναού Αγίου Σπυρίδωνος.

Ο Σεβασμιώτατος κρίθηκε ΑΘΩΟΣ και για τις δύο υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείτο.

Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και συγκίνηση έξω από το δικαστικό μέγαρο.

«Σήμερα δικαιώθηκε η Εκκλησία. Δικαιώθηκε η Κέρκυρα» είπε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος.

«Σήμερα, αλήθεια είναι ότι η δικαιοσύνη ιερούργησε. Όπως ακριβώς και στην απολογία μου είπα, ό,τι όταν λειτουργώ δεν μπορώ να έχω τον νου μου πουθενά αλλού, παρά μόνο στον Θεόν τον Οποίον λειτουργώ. Και του είπα ότι το ίδιο διακόνημα κάνετε κι εσείς, διότι η Δικαιοσύνη δεν είναι ανθρώπινο, αλλά είναι θείο».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Κέρκυρας, Δημήτριος Μεταλληνός, που ήταν συγκατηγορούμενος του Μητροπολίτη Κερκύρας στην περίφημη δίκη και κρίθηκε ένοχος για κάποια πταίσματα, με ποινή 4 μηνών με αναστολή, στις πρώτες δηλώσεις του στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» μετά την απόφαση του δικαστηρίου, εκπροσωπώντας και τον συγκατηγορούμενό του Δημοτικό Υπάλληλο, Φ. Σκούρτη, είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν κρίνουμε τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, γιατί είμαστε λόγω και έργω Δημοκράτες. Σεβόμαστε τις αποφάσεις του Δικαστηρίου. Έχουμε συνείδηση της ιστορικότητας των στιγμών. Φύσει και θέσει με γνωρίζουν όλοι οι Κερκυραίοι. Είμαι ένας άνθρωπος της εκκλησίας. Δε θα μπορούσα να μην είμαι εκεί και να μην εκπροσωπώ το Δημοτικό Συμβούλιο. Σημασία έχει ότι έγινε μια πολύ σημαντική δίκη. Αθωώθηκε η εκκλησία μας. Άποψη του δικαστηρίου είναι πως ήμασταν -και ο κύριος Σκούρτης- ένοχοι για κάποια πταίσματα. Υπάρχει, όμως, και η έφεση και πάνω απ’ όλα υπάρχει η νίκη της συνείδησης. Όλοι δεν είμαστε ίδιοι. Κάποιοι έχουμε και συνείδηση».

Ακούστε όλες τις δηλώσεις του προέδρου του Δ.Σ. της Κέρκυρας:

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Εναντίον του Μητροπολίτη σχηματίστηκε δικογραφία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, για δύο υποθέσεις που αφορούν σε παραβίαση των περιοριστικών μέτρων εν μέσω πανδημίας.

Ειδικότερα, ο Σεβασμιώτατος κατηγορείται για δύο υποθέσεις:

Η μία υπόθεση αφορά στην παραβίαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ), καθώς την Κυριακή των Βαϊων πραγματοποίησε τη λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, με την παρουσία περισσότερων πιστών από όσους προβλέπονταν.

Η άλλη αφορά στην τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια του κηρύγματος, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, όπου φέρεται να καλούσε τους πιστούς να μεταβούν στην εκκλησία και να μεταλάβουν, παρακάμπτοντας τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Προσερχόμενος στο Δικαστικό Μέγαρο, ο Μητροπολίτης μίλησε στην κάμερα του Πρακτορείου «Ορθοδοξία» για τη σημερινή ημέρα και ευχαρίστησε τον Θεό που του έδωσε την ευλογία να καθίσει στο ειδώλιο του κατηγορουμένου για τον Χριστό  και την Εκκλησία. Ευχαρίστησε, επίσης, τους Κληρικούς και τους πιστούς της Κέρκυρας που τον στηρίζουν, τους Ιεράρχες που βρέθηκαν στο πλευρό του τη Δευτέρα, το Άγιο Όρος αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που καλύπτουν την υπόθεση αυτή. «Σήμερα δεν κρίνομαι εγώ. Στο πρόσωπο μου κρίνεται η Εκκλησία» υπογράμμισε.

orthodoxianewsagency.gr

Previous Article

ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 33 ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ

Next Article

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΠΡΟΔΟΘΗΚΕ ΠΛΕΟΝ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ! ΟΡΙΣΤΙΚΑ; ΜΗ ΓΕΝΟΙΤΟ!