Ακόμα ένας ισραηλινός βομβαρδισμός σε ανθρωπιστική ζώνη στη Γάζα

Share:

Τουλάχιστον ενενήντα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε ανθρωπιστική ζώνη στη Γάζα το Σάββατο (13 Ιουλίου), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της περιοχής, μια επίθεση που το Ισραήλ δήλωσε ότι είχε στόχο τον στρατιωτικό αρχηγό της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι παραμένει ασαφές αν ο Ντέιφ και ένας άλλος διοικητής της Χαμάς σκοτώθηκαν και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να στοχεύει την ηγεσία της Χαμάς. Δήλωσε μάλιστα ότι η μεγαλύτερη στρατιωτική πίεση στην ομάδα θα βελτιώσει τις πιθανότητες για μια συμφωνία ομηρίας, ακόμη και όταν τρεις ημέρες συνομιλιών κατάπαυσης του πυρός διακόπηκαν ξεχωριστά το Σάββατο.

«Με οποιονδήποτε τρόπο, θα φτάσουμε στο σύνολο της ηγεσίας της Χαμάς», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου.

Η μαχητική ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς διέψευσε ότι ο Ντέιφ σκοτώθηκε, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς στο κανάλι του Al Jazeera. Η Χαμάς δήλωσε νωρίτερα ότι οι ισραηλινοί ισχυρισμοί πως είχε στοχοποιήσει ηγέτες της ομάδας ήταν ψευδείς και αποσκοπούσαν στη δικαιολόγηση της επίθεσης, η οποία ήταν η πιο θανατηφόρα ισραηλινή επίθεση στη Γάζα εδώ και εβδομάδες.

Εκτοπισμένοι άνθρωποι που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή δήλωσαν ότι οι σκηνές τους γκρεμίστηκαν από τη δύναμη του πλήγματος, κάνοντας λόγο για πτώματα και μέλη του σώματος διασκορπισμένα στο έδαφος.

«Δεν μπορούσα καν να καταλάβω πού βρισκόμουν ή τι συνέβαινε», δήλωσε ο Σέιχ Γιουσέφ, κάτοικος της πόλης της Γάζας, ο οποίος είναι σήμερα εκτοπισμένος στην περιοχή Al-Mawasi.

«Έφυγα από τη σκηνή και κοίταξα γύρω μου, όλες οι σκηνές ήταν γκρεμισμένες, διαμελισμένοι άνθρωποι, πτώματα παντού, ηλικιωμένες γυναίκες πεταμένες στο πάτωμα, μικρά παιδιά σε κομμάτια», δήλωσε στο Reuters.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, σε δήλωσή του, δήλωσε «σοκαρισμένος και λυπημένος» από τους θανάτους αμάχων, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι «πουθενά δεν υπάρχει ασφαλές [μέρος] στη Γάζα» και δήλωσε ότι πρέπει να τηρηθεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι το πλήγμα έκτος από τον Ντέιφ είχε επίσης στόχο τον Ράφα Σαλάμα, τον διοικητή της ταξιαρχίας Χαν Γιουνίς της Χαμάς, χαρακτηρίζοντάς τους ως δύο από τους εγκεφάλους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Ο Ντέιφ έχει επιβιώσει από επτά ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας, η πιο πρόσφατη το 2021, και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πλέον καταζητούμενων προσώπων για το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, καθώς θεωρείται υπεύθυνος για το θάνατο δεκάδων Ισραηλινών σε βομβιστικές επιθέσεις.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 91 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στο χτύπημα και άλλοι 300 τραυματίστηκαν, ο πιο θανάσιμος απολογισμός εδώ και εβδομάδες στον κατεστραμμένο θύλακα.

Το Αλ-Μαουάσι είναι μια οριζόμενη ανθρωπιστική περιοχή προς την οποία ο ισραηλινός στρατός έχει επανειλημμένα παροτρύνει τους Παλαιστίνιους να κατευθυνθούν μετά την έκδοση εντολών εκκένωσης από άλλες περιοχές.

Πλάνα του Reuters έδειχναν ασθενοφόρα να τρέχουν προς την περιοχή μέσα σε σύννεφα καπνού και σκόνης. Εκτοπισμένοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, έφευγαν πανικόβλητοι, κάποιοι κρατώντας στα χέρια τους υπάρχοντα.

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε μια αεροφωτογραφία της περιοχής, την οποία το Reuters δεν μπόρεσε αμέσως να επαληθεύσει, όπου ανέφερε ότι «οι τρομοκράτες κρύφτηκαν ανάμεσα σε πολίτες».

«Η τοποθεσία του πλήγματος ήταν μια ανοιχτή περιοχή που περιβάλλεται από δέντρα, πολλά κτίρια και υπόστεγα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι η περιοχή δεν ήταν συγκρότημα σκηνών, αλλά επιχειρησιακό συγκρότημα που διοικεί η Χαμάς και ότι αρκετοί ακόμη μαχητές βρίσκονταν εκεί, φρουρώντας τον Ντέιφ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνομίλησε το Σάββατο με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ για να συζητήσουν τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τόνισε την ανάγκη να ελαχιστοποιηθεί η βλάβη των αμάχων, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας και καταδίκασε κάθε πιθανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, γράφοντας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X ότι «ο σκοπός δεν μπορεί να αγιάζει όλα τα μέσα».

Νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς

Πολλοί από τους τραυματίες της επίθεσης, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, μεταφέρθηκαν στο κοντινό νοσοκομείο Νάσερ, το οποίο, σύμφωνα με αξιωματούχους του νοσοκομείου, είχε υπερφορτωθεί και «δεν μπορούσε πλέον να λειτουργήσει» λόγω της έντασης της ισραηλινής επίθεσης και της τεράστιας έλλειψης ιατρικών προμηθειών.

«Το νοσοκομείο είναι γεμάτο ασθενείς, είναι γεμάτο τραυματίες, δεν μπορούμε να βρούμε κρεβάτια για τους ανθρώπους», δήλωσε ο Ατεφ Αλ Καχλούτ, διευθυντής του νοσοκομείου, προσθέτοντας ότι ήταν το μοναδικό που εξακολουθεί να λειτουργεί στη νότια Γάζα.

Ο Γκάλαντ πραγματοποιούσε ειδικές διαβουλεύσεις, όπως ανέφερε το γραφείο του, υπό το φως των «εξελίξεων στη Γάζα».

Αναφορικά με τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Ντόχα και το Κάιρο, δύο πηγές από την αιγυπτιακή ασφάλεια, μιλώντας στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί μετά από τρεις ημέρες εντατικών συνομιλιών. Ανέφεραν μάλιστα τη συμπεριφορά των ισραηλινών διαμεσολαβητών ως αποκαλυπτική της «εσωτερικής διχόνοιας».

Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο ηγέτης της Χαμάς, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η ομάδα ήταν σε επαφή με τους διαμεσολαβητές στην Αίγυπτο και το Κατάρ, καθώς και στην Τουρκία και το Ομάν, και αναφέρθηκε στις επιθέσεις του Σαββάτου, ζητώντας να σταματήσουν «αυτές οι σφαγές εναντίον του λαού μας».

Ο Νετανιάχου, στις τηλεοπτικές του δηλώσεις το βράδυ του Σαββάτου, είπε ότι δεν απομακρύνθηκε από το πλαίσιο που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι το Ισραήλ είπε στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι είχε βάλει στο στόχαστρο ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να μάθει περισσότερα για τις αναφερόμενες απώλειες αμάχων.

Καθώς μιλούσε ο πρωθυπουργός, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ, με τραγούδια και πλακάτ για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων στη Γάζα. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από την Ιερουσαλήμ νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

«Ίσως είναι καλό, ίσως δεν είναι καλό. Δεν ξέρω για τον Μοχάμεντ Ντέιφ, ξέρω ότι η διατήρηση του πολέμου είναι κακή για όλους μας», δήλωσε η Αγιάλα Μέτζγκερ, νύφη ενός ισραηλινού ομήρου που συμμετείχε στην πορεία αλληλεγγύης για τους ομήρους κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Επίσης, το Σάββατο, τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε αίθουσα προσευχής σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Γάζα, στα δυτικά της πόλη, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας και πολιτικής έκτακτης ανάγκης.

euractiv.gr

Previous Article

Αναδρομικά χαράτσια – διωγμός των ελεύθερων επαγγελματιών-Χρ.Κολοβός

Next Article

Με τον βάτραχο του Φενγκ Σούι υποδέχτηκε τον Μπελέρη ο Μητσοτάκης