Ακόμα και τα κόμματα υπέρ των απλών κληρικών

Share:

Αυτά που καταλαβαίνουν οι πολιτικοί είναι άραγε τόσο δύσκολο να τα καταλάβουν οι Εκκλησιαστικοί άρχοντες;

Σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του Κινήματος Αλλαγής για την συμφωνία της κυβέρνησης με την Eκκλησία αναφέρει: «Τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων θα τα διαχειρίζονται οι μητροπολίτες. Πρόκειται για μια ακόμα «κοροϊδία made in Tsipras» η οποία κρύβει μάλιστα σοβαρούς κινδύνους από την κρατικοδίαιτη οικονομική χειραφέτηση της Εκκλησίας. …Το σημερινό ανακοινωθέν δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση και, επιπλέον, δημιουργεί σοβαρότατες και δικαιολογημένες ανασφάλειες σε 10.000 οικογένειες για το μέλλον τους, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Ο απλός παπάς που στάθηκε δίπλα στον δοκιμαζόμενο λαό μας αυτή την εποχή της κρίσης, αξίζει σεβασμού.»

Ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος έδωσε την ουδετερότητα στον κ. Τσίπρα και έτσι η Ορθόδοξη Εκκλησία παύει να είναι η επίσημη Εκκλησία της Ελλάδος και οι μητροπολίτες πήραν την αυξημένη εξουσία επί των απλών κληρικών και τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών της κάθε Μητρόπολης», προσθέτοντας ότι ο απλός κλήρος θα πρέπει να υπακούει στον κάθε μητροπολίτη, διαφορετικά μπορεί και να απολύεται.»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας στην ερώτηση του iefimerida “Γιατί διαμαρτύρονται όμως έντονα οι κληρικοί και ανησυχούν;” απάντησε:Το θεωρώ εύλογο. Θέλουν να υπάρχει νομική και οικονομική ασφάλεια, βεβαιότητα και διαφάνεια ως προς τον μισθό με τον οποίο ζουν οι οικογένειες των έγγαμων κληρικών. Η Εκκλησία διοικείται επισκοποκεντρικά για λόγους εκκλησιολογικούς που είναι αντικείμενο μεγάλης θεολογικής συζήτησης. Ο απλός παπάς θέλει εύλογα να είναι υπηρεσιακά και μισθολογικά ασφαλής. Επίσης θέλει σαφείς ρυθμίσεις ως προς το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό του καθεστώς ιδίως μετά την 1.1.2017 που υπήχθη στον ΕΦΚΑ.”

Previous Article

Αρχιεπίσκοπος: Άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε

Next Article

Ανακοίνωση της Ι. Συνόδου για την συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό

Διαβάστε ακόμα