Αλβανία: Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Φρέντη Μπελέρη- χάνει τη δημαρχία

Share:

  Το αλβανικό δικαστήριο αρνήθηκε να ανατρέψει μια απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου τον Μάρτιο κατά του 51χρονου Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος φυλακίστηκε με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων στις δημοτικές εκλογές του περασμένου έτους.

  Ο Μπελέρης, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, κέρδισε μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκπροσωπώντας το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, στις ευρωεκλογές στις αρχές του μήνα.

Στις περσινές τοπικές εκλογές, που διεξήχθησαν στις 14 Μαΐου, εξελέγη δήμαρχος της Χειμάρρας, 240 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας των Τιράνων. Δύο μέρες πριν τις εκλογές συνελήφθη με την κατηγορία ότι πρόσφερε 40.000 αλβανικά λεκ (360 ευρώ τότε) για να αγοράσει οκτώ ψήφους.

Ο Μπελέρης δεν ορκίστηκε ποτέ γιατί συνελήφθη και αργότερα καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση.

Αρνήθηκε τις κατηγορίες και η Αθήνα περιέγραψε την κράτησή του ως πολιτικά υποκινούμενη.

 Η Ελλάδα κάλεσε την αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει τη δίκη του Μπελέρη, λέγοντας ότι η υπόθεση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την προσπάθεια της Αλβανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Αλβανία, υποψήφια χώρα, βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για πλήρη ένταξη.

Η αλβανική κυβέρνηση είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα όσο η υπόθεση βρισκόταν στο δικαστήριο.

Στο δικαστήριο παρευρέθηκε και η πρέσβειρα της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση. Κατά την έξοδό της από το Ειδικό Εφετείο κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς δήλωσε ότι έχει παραβιαστεί το τεκμήριο της αθωότητας.

«Δυστυχώς πολλές πτυχές αυτής της υπόθεσης εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας, όπως η παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, η παρατεταμένη κράτηση, η δυσανάλογη τιμωρία, καθώς και η άρνηση του δικαιώματος ορκωμοσίας ως δήμαρχος», δήλωσε η πρέσβειρα.

Πρόσθεσε ότι ο σεβασμός του κράτους δικαίου, οι δημοκρατικές διαδικασίες και η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, που είναι οι βασικές αρχές της ΕΕ, είναι πάντα πλεονεκτήματα για την Ελλάδα.

«Ο κ. Μπελέρης εξελέγη επίσημα ευρωβουλευτής. Είναι δημοκρατικό αίτημα να έχουν οι ευρωβουλευτές την ευκαιρία να εμφανιστούν στις εργασίες του ΕΚ, ξεκινώντας από την πρώτη σύνοδο του Ιουλίου, τόνισε ο πρέσβης Καμίτση.

echedoros.blog

Previous Article

Κρυπτοχριστιανοί: Αἱ χριστιανικαὶ ρίζαι τῆς Τουρκίας

Next Article

Πιέζουν τη Γεωργία: Εάν δεν “συμμορφωθεί” δέν θα γίνει μέλος της Ε.Ε.