Αλλάζει η σύνθεση της Ιεράς Συνόδου

Share:

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλάζει σύνθεση στις 26 – 27 Αυγούστου. Ουκρανικό αυτοκέφαλο και εκλογή νέων μητροπολιτών θα βρεθούν επί τάπητος στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου σχήματος.

Δώδεκα νέοι μητροπολίτες θα πλαισιώσουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με πιθανότερη ημερομηνία ανακοίνωσης την 27η Αυγούστου, σύμφωνα με τα όσα επισήμανε πηγή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Sputnik.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μητροπολίτες δεν εκλέγονται στη Σύνοδο αλλά διαδέχονται ο ένας τον άλλο με πρωτεία τιμής.

Αποφάσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα θα κληθούν να πάρουν οι μητροπολίτες της νέας Συνόδου, ενώ στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί από τον επόμενο μήνα το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής εκκλησίας.

Μετά από σειρά αναβολών των επίσημων συζητήσεων του ζητήματος, έφτασε η στιγμή που η Σύνοδος θα αποφασίσει για την αναγνώριση ή μη της απόφασης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στη «νέα εκκλησία της Ουκρανίας».

«Στην υπάρχουσα μορφή της Συνόδου οι απόψεις φαίνεται να είναι ισομοιρασμένες υπέρ και κατά του ζητήματος. Δεν ξέρουμε όμως, προς τα που θα γείρει τελικά η πλάστιγγα στο καινούργιο σχήμα», επισημαίνουν οι πηγές.

Επιπλέον, η νέα Ιερά Σύνοδος θα εκλέξει τα νέα πρόσωπα στις κενές Μητροπόλεις.

Πρόκειται για τη Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων που παραμένει κενή, μετά την παραίτηση του μητροπολίτη Αμβρόσιου και τη Μητρόπολη Φθιώτιδος, μετά την κοίμηση του μακαριστού Νικόλαου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ατζέντα φεύγει το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών καθώς οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας δεν θα βρίσκονται πλέον στα θέματα συζήτησης της Συνόδου. Και αυτό επειδή η κατ’ αρχήν συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με την εκκλησία δεν υφίσταται πλέον.

Το μόνο που παραμένει στην ατζέντα είναι το ζήτημα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

sputniknews.gr

Previous Article

Ἰδοὺ διατὶ προωθεῖται πυρετωδῶς ὁ σοδομισμός!

Next Article

Εθνική ανάγκη η αποασυλοποίηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Διαβάστε ακόμα