Τό ἑλληνικό φρόνημα ἔχει διαβρωθεῖ τόσο πολύ, πού μεγάλος ἑλληνικός δῆμος διστάζει νά δώσει τό ὄνομα “Βόρειος Ἤπειρος” σέ μία πλατεία… (Ο.Τ.)
Συγκίνησε ο Βορειοηπειρώτης Δημοτικός Σύμβουλος στη συνεδρίαση του ΔΣ στο Δήμο Λαρισαίων – Ποια πρόταση πέρασε για την ονοματοθεσίας πλατείας
Θεωρίες περί… αλυτρωτισμού, δάκρυα, αλλά και… πολιτικές στροφές 180 μοιρών στο φινάλε, περιελάμβανε η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, σχετικά με το αίτημα της παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν» να δοθεί το όνομα της «Βόρειας Ηπείρου» σε μία πλατεία της πόλης.
Από πλευράς Δημοτικής Αρχής ετέθη μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της αποφυγής «οποιασδήποτε διαδικασίας αλυτρωτισμού» με τον Δήμαρχο κ. Καλογιάννη να αντιπροτείνει τα ονόματα «Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού ή Βορειοηπειρωτών» κάτι που όμως δεν έγινε δεκτό από την αντιπολίτευση.
Τελικά, το σώμα ψήφισε με δύο προτάσεις, η πρώτη να αποσταλεί στην επιτροπή ονοματοθεσίας το «Πλατεία Βόρειας Ηπείρου» και το δεύτερο «Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού ή Βορειοηπειρωτών».
Κατά την ψηφοφορία είχαμε μία διαρροή για τη Δημοτική Αρχή, με τον κ. Θωμά Δαούλα να ψηφίζει λευκό, αλλά και μία… πολιτική στροφή 180 μοιρών από τον δημοτικό σύμβουλο της «Πρωτοβουλίας Αξιών» κ. Άκη Νασιώκα που ενώ στην αρχική του τοποθέτηση είπε πως η πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση, στη συνέχεια ψήφισε λευκό, όπως ακριβώς έπραξε και ο κ. Αχιλλέας Λώλος από την «Ορμή Ανανέωσης». Όχι και στις δύο προτάσεις ψήφισαν τα στελέχη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που πρόσκειται στο ΚΚΕ.
Εν τέλει είχαμε ισοψηφία με τις δύο προτάσεις να λαμβάνουν από 17 ψήφους και τον πρόεδρο του σώματος κ. Τάχο να κάνει χρήση του δικαιώματος της «διπλής ψήφου» που του δίνει η νομοθεσία. Έτσι, στην επιτροπή ονοματοθεσίας θα πάει η πρόταση της Δημοτικής Αρχής περί πλατείας «Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού ή Βορειοηπειρωτών».
Συγκίνηση επικράτησε όταν ο Βορειοηπειρώτης Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαρισαίων Κοινόν» μίλησε για τα δύσκολα χρόνια του ερχομού στη «μητέρα Ελλάδα» λέγοντας πως «συνάδελφοι εδώ αναρωτιούνται ακόμη αν η Βόρεια Ήπειρος είναι Ελληνική, αν υπάρχουν ακόμη εκεί πέρα Έλληνες. Να τους θυμίσω πως επί 45 χρόνια κομμουνισμού ή δικτατορίας ανάβαμε κρυφά τα κεράκια στους Έλληνες πεσόντες. Κάποιοι εξορίστηκαν, κάποιοι δολοφονήθηκαν, κάποιους δε τους βρήκαμε ποτέ γιατί είχαν το θράσος να ανάψουν ένα κεράκι σ’ αυτούς τους Έλληνες που έμειναν εκεί πίσω…»
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Με αφορμή το ερώτημα που έθεσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. στο υπουργείο Εξωτερικών για το κατά πόσο μπορεί να δοθεί το όνομα Βόρεια Ήπειρος σε πλατεία, ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαρισαίων Κοινόν» (και εξέχων μέλος της τοπικής Βορειοηπειρώτικης κοινότητας) κ. Οδυσσέας Μπόρος τόνισε μεταξύ άλλων πως «οι διμερές σχέσεις με οποιοδήποτε κράτος έχουν πρωτόκολλο και σωστά το υπουργείο Εξωτερικών δεν απαντά αν επιτρέπεται ονοματοθεσία πλατείας γιατί είναι αναρμόδιο». Πρόσθεσε πως «το ίδιο το κράτος χρησιμοποιεί τον όρο Βορειοηπειρώτες» αλλά και ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρισας με απόφαση του 2014 με την οποία αναγνωρίζει το σύνδεσμο Βορειοηπειρωτών και του παραχωρεί γραφείο. «Πολλές πλατείες και δρόμοι έχουν αυτό το όνομα, στη Νίκαια υπάρχει δρόμος Βορείου Ηπείρου… Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αλυτρωτισμού ή αναθεωρητισμού, ούτε φυσικά θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις μας είπε επίσης ο κ. Μπόρος ζητώντας να δοθεί το όνομα σε πλατεία στην περιοχή της Τούμπας, των Ηπειρώτικών ή κάπου αλλού.
«ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης είπε αρχικά πως «τιμούμε τον ελληνισμό της Βόρειας Ηπείρου και της περιοχής και στην κατεύθυνση αυτή η αυτοδιοίκηση έχει να παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο», αλλά κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο «να αποφασίσει πέρα και έξω από οποιαδήποτε διαδικασία αλυτρωτισμού…»
Πρόσθεσε πως «οι εποχές που ζούμε είναι πονηρές και δύσκολες και δεν έχει καμία σχέση με προηγούμενα χρόνια που πάρθηκαν κάποιες άλλες αποφάσεις…» και πρότεινε η επιτροπή ονοματοθεσίας να αναζητήσει «έναν χώρο για να τιμηθεί ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός».