Αναγνωρίζουμε μόνο μια Εκκλησία στην Ουκρανία

Share:

To Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, η μητέρα Εκκλησία, αναγνωρίζει μόνο μια Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία, η οποία διαποιμένεται από τον Μητροπολίτη Ονούφριο. Ξεκάθαρη στάση του Πατριάρχου Ιεροσολύμων. Κανένα μέχρι στιγμής Πατριαρχείο δεν έχει αναγνωρίσει την σχισματική Ουκρανική Εκκλησία αν και έχουν περάσει τόσοι μήνες από την ίδρυσή της.

Συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο είχε την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, ο Πατριαρχικός Έξαρχος πάσης Λευκορωσίας και Μητροπολίτης Μινσκ κ. Παύλος.

Όπως μας ενημερώνει η Ιερά Μητρόπολη, ο Μητροπολίτης Παύλος εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την θερμή υποδοχή, αλλά και για την ευλογία να επισκεφθεί τα ιερά μέρη της Ιερουσαλήμ.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος τόνισε ότι “τα Ιεροσόλυμα είναι πάντα πρόθυμα να συναντά προσκυνητές από διάφορες αδελφές Τοπικές Εκκλησίες, και σήμερα χαιρόμαστε ιδιαίτερα που συναντούμε τον Μητροπολίτη Παύλο που υπηρέτησε και διακόνησε στους Αγίους Τόπους για πολλά χρόνια.”

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πατριάρχης και ο Μητροπολίτης αναφέρθηκαν στο θέμα της Ουκρανίας, και την παρούσα κατάσταση που επικρατεί στον Ορθόδοξο κόσμο.

Ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι μία από τις σημαντικότερες πράξεις στον σύγχρονο κόσμο, είναι η επιθυμία να διατηρηθεί η ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αναφερόμενος στην εκκλησιαστική κατάσταση της Ουκρανίας, ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων τόνισε: “Με βαθιά θλίψη, βιώνουμε αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία”.

“Αναγνωρίζω μόνο μια Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία, η οποία διαποιμένεται από τον Μητροπολίτη Ονούφριο” – πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Θεόφιλος.

Επίσης, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ανέφερε ότι σύμφωνα με τους Αγίους Πατέρες, το σχίσμα είναι η πιο σοβαρή αμαρτία κατά της θεϊκής αγάπης, η οποία στηρίζεται στην ενότητα της Εκκλησίας.

Τέλος, ο Μητροπολίτης Παύλος εξέφρασε την θερμή του ευγνωμοσύνη προς τον Πατριάρχη Θεόφιλο για την στάση του, η οποία συμβάλει στην ενότητα της Ορθοδοξίας.

romfea.gr

Previous Article

Ἡ «Ρομφαία» διοικεῖ τοὺς Ἱεράρχας;

Next Article

Η αντίδραση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη συζήτηση της «ουκρανικής αυτοκεφαλίας» στην Ελλάδα