Αποσύρεται βιβλίο στην Κύπρο με αναφορές στον Ατατούρκ

Share:

Έχει κριθεί ακατάλληλο και αποσύρεται προσωρινά έως ότου δοθεί κάποια λύση το βιβλίο της Β’ Λυκείου Αγγλικών που περιέχει αναφορές στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Μετά το σάλο που ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Υπουργείο Παιδείας εξηγεί ότι το όνομα του Ατατούρκ ταυτίζεται με εγκλήματα όπως η Γενοκτονία των Αρμενίων και επομένως τέτοιες αναφορές δεν είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτές μέσα στα σχολικά βιβλία.

Αυτούσια η δήλωση του ΥΠΠΑΝ

Έχει εντοπισθεί, μόλις χτες, αναφορά σε βιβλίο διδασκαλίας της Αγγλικής που χρησιμοποιείται στη B’ Λυκείου, μέσα από την οποία εκθειάζεται και προβάλλεται ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ως υπόδειγμα «ηγεσίας».

Το όνομα του Ατατούρκ και των Νεοτούρκων ταυτίζεται με εγκλήματα όπως είναι η Γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία καταδικάζεται απερίφραστα τόσο από τη χώρα μας, όσο και από μεγάλες δημοκρατικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και πολλές άλλες. Όπως ακόμα και με τη γενοκτονία των Ποντίων και Ασσυρίων, αλλά και την εγκληματική «εκκαθάριση» του Eλληνισμού στη Σμύρνη και αλλού.

Επομένως δεν είναι δυνατόν να γίνονται αποδεκτές μέσα στα σχολικά βιβλία αναφορές που προβάλλουν ή και εκθειάζουν την προσωπικότητα και την «ηγεσία» του. Πολύ περισσότερο ενόψει της επετείου, το 2022, 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τους διωγμούς κατά του Ελληνισμού.

Το σύγχρονο σχολείο, που εδράζεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δικαιωμάτων των λαών, δεν συμβιβάζεται με απόπειρες εξωραϊσμού τέτοιων ιστορικών εγκλημάτων. Εξάλλου, το μάθημα Αγγλικής Γλώσσας δεν προσφέρεται ούτε και αναμένεται να διεκπεραιώνει τέτοια θεματολογία ή και να έχει χώρο για κριτική ανάλυση.

Ανεξάρτητα από δημόσια σχόλια που ακούστηκαν σήμερα ή και τάσεις κάποιου άκριτου ή/και επιφανειακού «διεθνισμού», δεν χωρά στην εκπαίδευση της ημικατεχόμενης Κύπρου παράβλεψη ή και έμμεση αποδοχή  των ειδεχθών ιστορικών εγκλημάτων της Τουρκίας κατά των λαών της περιοχής.

Για τους λόγους αυτούς το βιβλίο, ως προς αυτό το εντελώς άτοπο και απαράδεκτο -έστω και περιφερειακό- απόσπασμα, κρίνεται ακατάλληλο και αποσύρεται προσωρινά έως ότου να δοθεί κάποια λύση.

philenews

Previous Article

Η Τουρκία θα ζητήσει να θυσιαστεί η Ελλάδα, προκειμένου να κάνει τη δουλειά στο Αφγανιστάν

Next Article

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΤΖΙΑ