Βούτσιτς: Καμία περίπτωση το Κόσοβο να γίνει μέλος του ΟΗΕ

Share:

 

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στις 19 Σεπτεμβρίου ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το Βελιγράδι να δεχθεί να γίνει το Κοσσυφοπέδιο μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Βούτσιτς θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου και ενώ θα βρίσκεται εκεί θα λάβει μέρος στην 77η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία θα αντιμετωπίσει προβλήματα είτε αποδεχθεί την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ είτε όχι. «Αν δεχθούμε, δεν θα μπορέσετε ποτέ να απομακρυνθείτε από τον ΟΗΕ, αν δεν δεχθούμε, θα απομονωθούμε. Όλα έχουν τις συνέπειές τους», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Πρόσθεσε ότι του προσφέρθηκε ένα χαρτί το οποίο αρνήθηκε να αποδεχθεί κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του Μίροσλαβ Λάιτσακ, ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ στον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα, και ότι δεν μπορεί να πει αν μια δημοσίευση στην ιστοσελίδα albanianpost.com σχετικά με μια γερμανο-γαλλική πρόταση για ένα νέο πλαίσιο διαλόγου ήταν ακριβής.

Η γερμανο-γαλλική πρόταση για ένα νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, που δημοσιεύθηκε από την albanianpost.com, προτείνει ότι το 2023, δέκα χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Βρυξελλών, το Βελιγράδι και η Πρίστινα θα πρέπει να υπογράψουν μια νέα συμφωνία εξομάλυνσης, σύμφωνα με την οποία η Σερβία θα «αποδέχεται de facto την πραγματικότητα ενός ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου», χωρίς να το αναγνωρίζει επίσημα.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, υποθετικά σε 10 χρόνια, όταν η ΕΕ θα είναι ίσως έτοιμη να επεκταθεί και να αφήσει τα Δυτικά Βαλκάνια να μπουν, θα επιτευχθεί συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης ως προϋπόθεση για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας στην Ένωση.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε σοβαρές εργασίες για την έναρξη ενός ολοκληρωμένου κινήματος κρατικής οντότητας για την επιβίωση και την πρόοδο της Σερβίας τους επόμενους έξι μήνες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα έχει τεράστια λαϊκή υποστήριξη για «μια κανονική και αξιοπρεπή Σερβία».

Ο Βούτσιτς θα έχει πολλές διμερείς συναντήσεις με παγκόσμιους αξιωματούχους κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ενώ έχει επίσης προγραμματιστεί να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

euractiv.gr

Previous Article

Σε άθλια κατάσταση η εκκλησία του Αγίου Λουκά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Next Article

Να σεβόμαστε τους νεκρούς. Σωστά. Αλλά όλους τους νεκρούς και τα θύματα της βασίλισσας Ελισάβετ…