Γερμανία, Ναζιστική Κατοχή: Αυτοκριτική ΝΑΙ… όμως να βλέπαμε το Κατοχικό Δάνειο;

Share:

Σαράντα λεπτά περίπου κράτησε η πρώτη διαβούλευση ενώπιον της γερμανικής Βουλής, ενός κτιρίου-συμβόλου της σύγχρονης γερμανικής ιστορίας, για τη σχεδιαζόμενη σύσταση ενός Κέντρου Τεκμηρίωσης για τον Β‘ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Γερμανική Κατοχή στην Ευρώπη.

Της Δήμητρας Κυρανούδη
ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

Πίσω από το σχέδιο βρίσκεται κυρίως η υφυπουργός Πολιτισμού Κλαούντια Ροτ από τους Πρασίνους, πρώην αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την κουλτούρα της μνήμης αλλά και της διάδοσης της ιστορικής γνώσης για τις ναζιστικές θηριωδίες μεταξύ άλλων χωρών και στην Ελλάδα.
Γερμανική βουλή

Πρώτη συζήτηση για το Κέντρο Τεκμηρίωσης για τη Γερμανική Κατοχή στην Ευρώπη
Για την ίδια η δημιουργία αυτού του κέντρου υπό την εποπτεία του Γερμανικού Ιστορικού Μουσείου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα της θητείας της. Έχει να κάνει με την «κατανόηση της γερμανικής ευθύνης, η οποία δεν είναι μόνο ηθική αλλά και πολιτική» ανέφερε αργά το απόγευμα της Πέμπτης από το βήμα της γερμανικής βουλής. Για την ίδια η επεξεργασία της ιστορίας αποτελεί εν τέλει ζήτημα δημοκρατίας, η οποία είναι αποτέλεσμα «ενεργούς πράξης».

Μάλιστα μιλώντας για τη σημερινή κατανόηση των συνεπειών της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη αλλά και τα άγνωστα σε πολλούς ναζιστικά εγκλήματα, έκανε ρητή αναφορά με έμφαση στην Ελλάδα, η οποία υπέστη βαθιά τις συνέπειες της κατοχής, όπως και άλλες χώρες των Βαλκανίων ή της Ανατολικής Ευρώπης. Άλλωστε, όπως ανέφερε πρόσφατα σε εκδήλωση της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών απαντώντας στο ελληνικό πρόγραμμα, και η Ελλάδα θα αποτελέσει αντικείμενο εντατικής μελέτης στο πλαίσιο του νέου Κέντρου.

Σύμφωνα με το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης, το νέο Κέντρο με έδρα το Βερολίνο θα έχει ως βασική αποστολή την επιστημονική έρευνα, τη σύσταση αρχείου, τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων ανταλλαγής με άλλες χώρες αλλά και την προώθηση του δημόσιου διαλόγου για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Μεταξύ άλλων θα φιλοξενεί μόνιμη έκθεση για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής στην Ευρώπη από το 1939 μέχρι το 1945. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Ντιρκ Βίζε, η δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου ήταν στα πλάνα και της προηγούμενης κυβέρνησης της καγκελαρίου Μέρκελ, ωστόσο δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί. «Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό ότι συστήνεται τώρα, πάλι εν καιρώ πολέμου» ανέφερε ο ίδιος.

Ωστόσο δεν έλειψε και η κριτική από τους Χριστιανοδημοκράτες ως προς τη δομή και τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου, δύο πεδία που χρήζουν ακόμη διευκρινίσεων, σύμφωνα με βουλευτές από την Κ.Ο των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών.

Το υψηλό κόστος θα είναι αντάξιο των προσδοκιών;
Η συλλογή του Βύρωνα Μήτου περιέχει γύρω στις 3000 φωτογραφίες Γερμανών στρατιωτών από την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Κρήτη και άλλες ελληνικές πόλεις την περίοδο της κατοχής. Μια μοναδική και εντυπωσιακή συλλογή που όταν παρουσιάστηκε στην Ελλάδα, πρώτα στη Θεσσαλονίκη και μετά την Αθήνα, προκάλεσε αίσθηση. Εδώ, ο αγκυλωτός σταυρός των ναζί στην Ακρόπολη.

Παρόμοια κριτική ασκεί πάντως και η εφημερίδα FAZ, η οποία σε σχετικό άρθρο της τονίζει ότι παρά τη σημασία του το νέο κέντρο εμφανίζει ήδη προ της συστάσεώς του προβλήματα. «Το πρόβλημα είναι ο συμβολισμός του. Μόνο το κόστος κατασκευής του έργου, το οποίο θα περιλαμβάνει τη δική του συλλογή κι ένα ερευνητικό ινστιτούτο με αναγνωστήριο και αίθουσες σεμιναρίων, υπολογίζεται σε 120 εκατ. ευρώ, συν 14 εκατ. για τον αρχικό εξοπλισμό.

»Το Κέντρο αυτό αποτελεί επίσης μια ιστορικοπολιτική χειρονομία ισχύος στέλνοντας το μήνυμα: έχουμε την πολυτέλεια να επεξεργαστούμε τόσο πολύ την ιστορία μας. Αλλά αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει δυσαρέσκεια μεταξύ των συνεργαζόμενων ιδρυμάτων στις πρώην χώρες υπό κατοχή, οι οποίες έχουν σημαντικά μικρότερους προϋπολογισμούς. Αλλά το έργο εξαρτάται πρωτίστως από την καλή τους θέληση», σημειώνει η FAZ.

Πάντως αρκετοί βουλευτές δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι το νέο Κέντρο δεν θα είναι «γερμανοκεντρικό» αλλά θα εστιάζει στην Ευρώπη και θα βασίζεται στη συμβολή των συνεργαζόμενων χωρών που έπεσαν θύματα της ναζιστικής κατοχής.

Αναφορά στην Ελλάδα έκανε τέλος και ο βουλευτής Χέλγκε Λιντ από τους Σοσιαλδημοκράτες, υπογραμμίζοντας την ευθύνη της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας που απορρέει από την περίοδο της κατοχής. Μια ευθύνη, την οποία η Γερμανία όφειλε να θυμάται όταν πχ. εγκαλούσε την Ελλάδα για θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας ή για τη διαχείριση του προσφυγικού.

defence-point.gr
Previous Article

Το μεγάλο κόλπο των Τούρκων για τα νησιά του Αιγαίου και μερικοί πολύ χρήσιμοι για τον πρωθυπουργό χάρτες

Next Article

Σχέδιο ΗΠΑ-Βρετανών για «παράλληλο ΝΑΤΟ» με την Τουρκία να θεωρείται απαραίτητη! Στην Αθήνα έχουν αντιληφθεί κάτι;