Γιατί τό καθεστώς τῆς κανονικῆς Οὐκρανικῆς Ἐκκλησίας εἶναι πιό ἀνεξάρτητο ἀπό τήν ψευδοεκκλησία τοῦ Ἐπιφανίου

Share:

 

Το Ενημερωτικό Κέντρο της  κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας  τόνισε ότι ο καταστατικός της χάρτης δεν περιέχει κανένα σημάδι των δεσμών της με τη Μόσχα.

Το εύρος των δικαιωμάτων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (OCU του Επιφανίου), αναφέρεται από το Ενημερωτικό Κέντρο της UOC.

Ο καταστατικός χάρτης της UOC δεν προβλέπει σημάδια κανονικού δεσμού με τις δομές που υπάγονται στον Πατριάρχη Μόσχας και ειδικότερα στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Το Ενημερωτικό Κέντρο σημείωσε ότι το ίδιο το καθεστώς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι “πιο αυτοκέφαλο” από αυτό της OCU :

  1. Ο προκαθήμενος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκλέγεται μόνο από την ουκρανική επισκοπή και δεν χρειάζεται πρόσθετες διαδικασίες για την ενθρόνισή του.
  2. Οι ίδιοι οι επίσκοποι της UOC εκλέγονται, χειροτονούνται και διορίζονται μόνο με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της UOC, χωρίς τη συγκατάθεση οποιουδήποτε κέντρου εκτός Ουκρανίας.
  3. Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία αποκατέστησε το αρχαίο δικαίωμα του Μητροπολίτη Κιέβου σε παραγωγή αγίου μύρου.
  4. Το Συμβούλιο των Επισκόπων της UOC είναι ο τελευταίος βαθμός προσφυγής.
  5. Η UOC ασκεί ανεξάρτητα την ποιμαντική φροντίδα των πιστών της που βρίσκονται στο εξωτερικό. Για να το κάνει αυτό, ανοίγει ενορίες και μάλιστα διόρισε ξεχωριστό επίσκοπο.

Σε συγκριτική ανάλυση προσέθεσαν ότι ο καταστατικός χάρτης της UOC δεν προβλέπει παρέμβαση άλλων Τοπικών Εκκλησιών στη διαδικασία εκλογής του Προκαθήμενου της, ενώ ο καταστατικός χάρτης της OCU προβλέπει τέτοια παρέμβαση από την πλευρά του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

«Το δικαίωμα ερμηνείας των διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη της UOC έχει εκχωρηθεί στην Ιερά Σύνοδο της UOC. Παράλληλα, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως διατήρησε το δικαίωμα ερμηνείας των διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη της OCU σχετικά με τον Τόμο. Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει το δικαίωμα να φροντίζει πνευματικά τη Διασπορά και να στέλνει τους κληρικούς της να υπηρετήσουν στο εξωτερικό. Η OCU στερείται του δικαιώματος άσκησης οποιασδήποτε ποιμαντικής δραστηριότητας εκτός Ουκρανίας. Επίσης, το θέμα παραγωγής του αγίου μύρου είναι υπέρ της UOC, ενώ η OCU του Επιφάνιου πρέπει να προμηθεύεται το άγιο μύρο στην Κωνσταντινούπολη», συνοψίσανε στο Ενημερωτικό Τμήμα της UOC.

Όπως έγραψε η ΕΟΔ, ο Μητροπολίτης Βερολίνου και Γερμανίας Μάρκος επέκρινε την πολιτική των ουκρανικών αρχών έναντι της κανονικής Εκκλησίας.

spzh.news

Previous Article

Ουκρανία: Ο Υπ. Πολιτισμού προτίθεται να κατεδαφίσει την ιστορική Εκκλησία της Δεκάτης στο Κίεβο, τόπο ταφής της Αγίας Όλγας!

Next Article

Θεατρικό δρώμενο σέ ναό τῆς καθεστωτικῆς ψευδοεκκλησίας τῆς Οὐκρανίας!