Δεκάδες ιερείς της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας ζητούν να γίνουν δεκτοί στη Ρωσική Εκκλησία

Share:

H αναγνώριση της OCU από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β´ προκάλεσε σχίσμα στην Εκκλησία Αλεξανδρείας.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, στο πρόγραμμα «Εκκλησία και κόσμος» στο κανάλι Russia-24 δήλωσε ότι δεκάδες ιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι οποίοι δεν συμφωνούν με αναγνώριση της OCU, ζητούν να γίνουν δεκτοί στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Όταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας προσχώρησε στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και αναγνώρισε τη σχισματική δομή στην Ουκρανία ως Ορθόδοξη Εκκλησία, μνημόνευσε τον ηγέτη της στη θεία λειτουργία, αυτό προκάλεσε εσωτερικό σχίσμα στην Εκκλησία Αλεξανδρείας, το οποίο ήταν αναμενόμενο. Δεκάδες ιερείς που δεν συμφώνησαν με αυτή την μνημόνευση και με την αναγνώριση του σχίσματος προσέφυγαν στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλο με αίτημα να τους δεχτεί στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία», σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας πρόσθεσε ότι η Ρωσική Εκκλησία ήλπιζε ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β´ θα επανεξετάσει την απόφασή του, αλλά αυτό δεν συνέβη.

«Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους ο Πατριάρχης Θεόδωρος πήγε στο νησί της Ίμβρου, στον τόπο όπου γεννήθηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Εκεί τέλεσαν μαζί θεία λειτουργία, στην οποία συμμετείχε ο αρχηγός των ουκρανικών σχισματικών Επιφάνιος Ντουμένκο. Από την άποψη των εκκλησιαστικών κανόνων, εάν ένας ιεράρχης συλλειτουργήσει με σχισματικό, ο ίδιος προσχωρεί σε σχίσμα. Δυστυχώς, οι κανόνες της εκκλησίας δεν μας δίνουν άλλη ερμηνεία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΤΕΕΣ.

Μετά από αυτό το συλλείτουργο, «ο Πατριάρχης Θεόδωρος συνδέθηκε ολοκληρωτικά με το σχίσμα», και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει κανένα λόγο να απορρίψει τις εκκλήσεις του κλήρου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

«Πόσο καιρό θα πάρει η εξέταση του ζητήματος και πώς θα δομηθεί η παρουσία μας στην Αφρική – θα πρέπει ακόμα να αποφασιστεί στις επόμενες συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου», ολοκλήρωσε ο αρχιερέας.

spzh.news

Previous Article

Ο μοναδικός τρόπος να ξεπεράσουμε τη σύγκρουση είναι η ειλικρινής μετάνοια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πατριάρχη Θεοδώρου

Next Article

Εξελίξεις για τη διαδοχή στην Εκκλησία της Κρήτης