Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με όραμα της Εκκλησίας που προωθεί το Φανάρι

Share:

Στο επίκεντρο της τρέχουσας κρίσης στην παγκόσμια Ορθοδοξία βρίσκεται το ζήτημα πρωτείου στην Οικουμενική Εκκλησία, πιστεύει ο πρύτανης της KDAiS.

Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τέτοιο όραμα της Εκκλησίας και της δομής της εκκλησίας, το οποίο προωθεί ενεργά το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, είπε στην έκθεσή του «Κατάσταση στην παγκόσμια Ορθοδοξία ως αποτέλεσμα των ενεργειών του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία και πιθανή συμβολή του μοναχισμού της UOC για την επίλυσή της» ο πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας και Σχολής του Κιέβου (KDAiS), Επίσκοπος Μπιλογορόντκα Σιλβέστρος, στο συνέδριο του μοναχισμού της UOC στην Αγία Λαύρα Κοιμήσεως Θεοτόκου του Ποτσάεφ.

Σύμφωνα με τον ιεράρχη, σήμερα είναι ήδη προφανές ότι πίσω από την ουκρανική εκκλησιαστική σύγκρουση υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες στην κατανόηση της φύσης της Εκκλησίας και της δομής της.

«Στο επίκεντρο της τρέχουσας κρίσης στην παγκόσμια Ορθοδοξία βρίσκεται μια μακροχρόνια διαμάχη για τα θεμελιώδη ζητήματα της θεολογικής διδασκαλίας για την Εκκλησία. Τις τελευταίες δεκαετίες το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως προωθεί ενεργά ένα τέτοιο όραμα για την Εκκλησία και την εκκλησιαστική δομή, με το οποίο δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι αν και το ζήτημα της αυτοκεφαλίας της εκκλησίας βρίσκεται στην επιφάνεια των σύγχρονων διαφορών, βασίζονται στο θεμελιώδες ζήτημα της κατανόησης του πρωτείου στην Οικουμενική Εκκλησία.

«Σήμερα ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως επιμένει στο ιδιαίτερο στάτους του στην Οικουμενική Εκκλησία, το οποίο προϋποθέτει ότι δεν έχει μόνο το λεγόμενο πρωτείο τιμής, αλλά και πρωτείο εξουσίας. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να χορηγεί τόμους για τη δημιουργία νέων αυτοκέφαλων Εκκλησιών, ότι έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να λαμβάνει εκκλήσεις από κληρικούς όλων των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και ότι έχει κανονική εξουσία σε ολόκληρη την Ορθόδοξη διασπορά. Αυτό το δόγμα για το πρωτείο του θρόνου της Κωνσταντινούπολης αναπτύσσεται ενεργά στις δημοσιεύσεις τους από θεολόγους ελληνικής καταγωγής <…>

Με αυτήν την κατανόηση του πρωτείου, αυτό δεν αναφέρεται στον ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά στο θεϊκό δικαίωμα. Δηλαδή, τα ειδικά δικαιώματα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως δεν είναι ανθρώπινης προέλευσης, αλλά Θείας. Είναι προφανές ότι μια τέτοια διδασκαλία για το πρωτείο στην Οικουμενική Εκκλησία προσεγγίζει σε κάποια σημεία την Καθολική κατανόηση του πρωτείου. Είναι σημαντικό για μας να τονίσουμε ότι το δόγμα περί πρωτείου, το οποίο προωθείται ενεργά από την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, συμπεριλήφθηκε και στα καταστατικά έγγραφα της λεγόμενης OCU, και στο λεγόμενο τόμο αυτοκεφαλίας », εξήγησε ο επίσκοπος Σιλβέστρος.

spzh.news

Previous Article

Η «πομπή» της OCU ή σε ποιον πηγαίνει ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος;

Next Article

Ο Μητροπολίτης Αντινόης κ. Παντελεήμων προς Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αμερικής κ.κ. ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ