Δεν φοβόμαστε άφιξη του Πατριάρχη αλλά βλέπουμε απειλή αποσταθεροποίησης

Share:

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος σχολίασε την ανακοίνωση αφίξεως του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου στην Ουκρανία και μίλησε για τη σημασία των λιτανειών της UOC.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν φοβάται την άφιξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πρωτοσύγκελος της UOC, Μητροπολίτης Μπορίσπιλ και Μπροβαρί Αντώνιος (Πακάνιτς) σε συνέντευξη Τύπου στην Αγία Λαύρα Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Σπηλαίων του Κιέβου την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021.

Ο Μητροπολίτης τόνισε ότι ο στόχος των λιτανειών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν είναι η επιθυμία να επιδείξει τον μαζικό της χαρακτήρα και «όχι πολιτική δράση, αλλά πάντα προσευχή».

«Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό όταν η λιτανεία συγκεντρώνει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς μας, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό ενέπνεε τους ανθρώπους, γιατί όταν διαβάζεις για την Εκκλησία μας στα μέσα ενημέρωσης, φαίνεται ότι όλοι είναι εναντίον μας, και υπάρχουν πολύ λίγοι από εμάς. <…> Αλλά ο στόχος είναι πάντα η συνοδική κοινή προσευχή, για να ικετεύσουμε τον Θεό για την ειρήνη και την ευημερία της χώρας μας και για την προστασία της Εκκλησίας μας», είπε συγκεκριμένα.

Όσον αφορά την αντίδραση της Εκκλησίας στην πιθανή επίσκεψη του επικεφαλής του Φαναρίου στην Ουκρανία, ο Πρωτοσύγκελος της UOC σημείωσε ότι «πρέπει να κατανοήσουμε σαφώς: δεν φοβόμαστε την άφιξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά λέμε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην ουκρανική κοινωνία μας».

«Πιθανότατα, ορισμένες δυνάμεις θα το χρησιμοποιήσουν ως ώθηση για την κατάληψη των ναών μας. Θα ανταποκριθούμε στο βαθμό που το επιτρέπει η νομοθεσία μας και οι εσωτερικές μας χριστιανικές αρχές. Ποτέ δεν θα παραβιάσουμε τις χριστιανικές μας αρχές. <…> Ναι, πονάει όταν μας χτυπάνε, όταν καταλαμβάνονται οι ναοί, αλλά δεν χρησιμοποιούμε βία και δεν χτυπάμε ποτέ πίσω. Ναι, υπερασπίζουμε τους ναούς μας, αλλά το κάνουμε στο πλαίσιο των κρατικών νόμων και των εσωτερικών εκκλησιαστικών προτύπων», συνόψισε ο Μητροπολίτης Μπορίσπιλ και Μπροβαρί Αντώνιος.

spzh.news

Previous Article

Πᾶμε καί γιά δεύτερο συνεχόμενο ἀπαγορευμένο Πάσχα

Next Article

ΙΤΑΛΙΑ: 250 ευρώ σε κάθε παιδί μέχρι τα 21 χρόνια!

Διαβάστε ακόμα