Διαβήματα Λευκωσίας για προβολή ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών

Share:

Η Λευκωσία καταδίκασε το Σάββατο απερίφραστα τις τουρκικές προσπάθειες για προβολή της αποσχιστικής οντότητας κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας, σημειώνοντας πως ο Οργανισμός Τουρκόφωνων Κρατών (ΟΤΚ) χρησιμοποιείται για άλλη μια φορά από την Άγκυρα ως μέσο για την προβολή του ψευδοκράτους.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα, απαιτώντας τον προσήκοντα σεβασμό στην κυριαρχία, την εδαφική της ακεραιότητα και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα τις τουρκικές προσπάθειες για προβολή της αποσχιστικής οντότητας κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και εκφράζεται “έντονη απογοήτευση και δυσαρέσκεια σχετικά με τη συμμετοχή Ούγγρων ανώτατων αξιωματούχων στην Άτυπη Σύνοδο του ΟΤΚ” στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν, όπου προσκλήθηκαν “αξιωματούχοι” του ψευδοκράτους.

“Η παραπάνω συμμετοχή αποτελεί σοβαρότατο ολίσθημα για το οποίο γίνονται όλες οι δέουσες παραστάσεις σε όλα τα επίπεδα”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

“Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Άγκυρας, ‘αξιωματούχοι’ του ψευδοκράτους προσκλήθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών (ΟΤΚ) στη Σούσα. Ο Οργανισμός Τουρκόφωνων Κρατών χρησιμοποιείται για άλλη μια φορά από την Άγκυρα ως μέσο για την προβολή του ψευδοκράτους”, προστίθεται.

Ακόμη αναφέρεται πως “η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα, απαιτώντας τον προσήκοντα σεβασμό στην κυριαρχία, την εδαφική της ακεραιότητα και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών“.

Η Λευκωσία, δια του ΥΠΕΞ, εκφράζει περαιτέρω “έντονη απογοήτευση και δυσαρέσκεια σχετικά με τη συμμετοχή Ούγγρων ανώτατων αξιωματούχων στην Άτυπη Σύνοδο του ΟΤΚ”.

“Η παραπάνω συμμετοχή αποτελεί σοβαρότατο ολίσθημα για το οποίο γίνονται όλες οι δέουσες παραστάσεις σε όλα τα επίπεδα”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

“Αναμένουμε, ότι όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, συμπεριλαμβανομένου του κράτους μέλους που μόλις πριν από πέντε μέρες ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα σέβονται πλήρως τα σχετικά με την Κύπρο Ψηφίσματα του ΟΗΕ, το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητά τους ως κρατών μελών της ΕΕ”, υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ.

“Αναμένουμε από κάθε κράτος μέλος να επιδεικνύει την προσήκουσα αλληλεγγύη, υπευθυνότητα και έμπρακτη υποστήριξη σε ένα θέμα καίριας και ζωτικής σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για την ίδια την ΕΕ, και να πράττει με βάση τα σχετικά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ – philenews.com

Previous Article

Ο Στιούαρτ είναι εχθρός της Κύπρου και πρέπει να φύγει από το νησί

Next Article

Η Πολωνία υποχρέωσε την Γερμανία ν’ αναγνωρίσει το χρέος της από τις σφαγές στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο