Διπλή βράβευση τῆς Πολωνικῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας

Share:

Ἱ. Μονή Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου, Σούπρασλ

 

Η Πολωνική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμήθηκε διπλά σε μια διμερή κρατική τελετή την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου. Βραβεύθηκε τόσο για το ανθρωπιστικό της έργο όσο και για τη συνεισφορά δύο μεσαιωνικών μοναστηριών.

Στο πρώτο μέρος της τελετής, επτά ακτιβιστές της Εκκλησίας στον τομέα της φιλανθρωπίας και δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που εργάζονται στη φιλανθρωπική υπηρεσία ELEOS της Εκκλησίας, τιμήθηκαν από τον Υπουργό Εξωτερικών Wojciech Kolarski εκ μέρους του Προέδρου Andrzej Duda, αναφέρει η υπηρεσία Τύπου. της Πολωνικής Εκκλησίας .

Η ELEOS στέλνει βοήθεια στην Ουκρανία και βοηθάει Ουκρανούς πρόσφυγες που ήρθαν στην Πολωνία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο. Την άνοιξη , η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αμερική συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια που στη συνέχεια δώρισε στην ELEOS για να βοηθήσει τους Ουκρανούς.

Απονέμοντας τα βραβεία, ο Γραμματέας Kolarski τόνισε ότι το πολωνικό κράτος πάντοτε λαμβάνει υπ’οψιν του τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες της Εκκλησίας και τις εκτιμά .

Στη δεύτερη, πιο δημόσια τελετή, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος Ντούντα και μέλη του προεδρικού υπουργικού συμβουλίου, απονεμήθηκε ο τιμητικός τίτλος του Μνημείου της Ιστορίας σε εννέα περιπτώσεις, δύο εκ των οποίων ήταν δύο μοναστήρια του 15ου αιώνα της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ντούντα, το μοναστήρι του Αγίου Ονουφρίου στη Jabłeczna και το μοναστήρι του Ευαγγελισμού στο Supraśl είναι οι «δύο πυλώνες και η καρδιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Πολωνία».

Ο αρχηγός του κράτους σημείωσε ότι αν και η Πολωνία ανήκει στον δυτικό πολιτισμό, λόγω της θέσης της, ένωσε τον βυζαντινό πολιτισμό και την τέχνη με τη Δυτική Ευρώπη, στην οποία η πολωνική Ορθοδοξία έπαιξε σημαντικό ρόλο. Θυμήθηκε τον χρόνο που πέρασε στο Supraśl και κάλεσε τον πολωνικό λαό να πάει να προσευχηθεί εκεί.

Το «Μνημείο της Ιστορίας» είναι μία από τις πέντε μορφές προστασίας μνημείων στην Πολωνία και απονέμεται σε περιπτώσεις μνημείων ιδιαίτερης αξίας για τον εθνικό πολιτισμό. Από το 1994, οι Πολωνοί πρόεδροι έχουν προσθέσει 123 μνημεία στη λίστα.

orthochristian.com

Previous Article

Ὁ ἡγούμενος τῆς Λαύρας Ποτσάεβ ἀρνεῖται τίς κατηγορίες, ὅτι ἡ Μονή εἶναι ἐγκαταλελειμμένη

Next Article

Ο Υπ. Εσωτ. Εσθονίας κατηγόρησε τον Προκαθήμενο της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για υποστήριξη της Ρωσίας