ΔΟΜ: Είσοδος 60% περισσότερων μεταναστών στα δυτικά Βαλκάνια το 2022

Share:

Ο αριθμός των μεταναστών που μετακινήθηκαν στα Δυτικά Βαλκάνια αυξήθηκε κατά 60% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Την αύξηση ανέφερε η Florence Daniels, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια επιχειρήσεων του ΔΟΜ, η οποία συμμετείχε σε συνέδριο αφιερωμένο στη μετανάστευση στο Σεράγεβο, σύμφωνα με το vijesti.ba.

Η ετήσια έκθεση του ΔΟΜ σχετικά με τις τάσεις της μετανάστευσης στα δυτικά Βαλκάνια αναφέρει ότι οι τοπικές αρχές είχαν καταγράψει 192.266 μετανάστες στην περιοχή – μια αύξηση 59,5% σε σύγκριση με το 2021 και μια τεράστια αύξηση 348% σε σύγκριση με το 2018.

Οι χώρες της περιοχής βρίσκονται στη λεγόμενη μεταναστευτική διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων και η έκθεση αναφέρει ότι οι περισσότεροι μετανάστες έρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια κινούνται βορειοδυτικά σε όλη την περιοχή. Επισημαίνεται επίσης ότι οι μετανάστες, οι οποίοι προηγουμένως περνούσαν εβδομάδες ή μήνες σε τοπικά κέντρα υποδοχής, τώρα «μετακινούνται γρήγορα μέσω της περιοχής, συχνά μέσα σε λίγες ημέρες».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Nenad Nešić δήλωσε στο συνέδριο του Σαράγεβο ότι οι χώρες της περιοχής θα είναι ενωμένες και θα επιδείξουν αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης.

«Τα εγκληματικά στοιχεία της μεταναστευτικής κρίσης παρατηρούνται κυρίως στην εμπορία ανθρώπων, καθώς και στη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών», είπε, σύμφωνα με το vijesti.ba.

Η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν σε μια γενική προσέγγιση σχετικά με τον κανονισμό για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης και τον κανονισμό για τη διαδικασία ασύλου, τους δύο βασικούς πυλώνες της μεταρρύθμισης του συστήματος ασύλου της ΕΕ, που ρυθμίζουν τον τρόπο κατανομής της ευθύνης για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Από Zoran Radosavljević | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Previous Article

Ἡ σημασία τῆς Πατρολογίας γιά τήν Ὀρθόδοξη Ἀλήθεια

Next Article

Κόλαφος η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου για τις απάνθρωπες δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού