Είναι ψέμα ότι η Μόσχα ελέγχει την Ουκρανική εκκλησία

Share:

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας υπενθύμισε ότι η σχέση μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και της Ρωσίας είναι ιστορική και πνευματική, παρά διοικητική και οικονομική.

Στις 10 Οκτωβρίου 2020, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτης Ιλαρίωνας (Alfeyev) του Volokolamsk, δήλωσε ότι αυτό που λέγεται οτι  ελέγχει η Μόσχα την Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία (UOC) είναι ψέμα, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ROC.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας σημείωσε ότι υπάρχει μια Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία, η οποία είναι η εθνική Εκκλησία της Ουκρανίας.

“Η σχέση της με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ιστορική και πνευματική, αλλά δεν υπάρχουν διοικητικοί ή οικονομικοί δεσμοί”, τόνισε ο ιεράρχης.

Σύμφωνα με τη Vladyka Hilarion, «καθ ‘όλη τη διάρκεια της κυριαρχίας του κ. Poroshenko στην Ουκρανία, οι πολιτικοί… προσπάθησαν να πείσουν τον ουκρανικό λαό ότι η ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ένα είδος της πέμπτης στήλης της Μόσχας, ότι η Μόσχα ελέγχει αυτήν την Εκκλησία και μέσω επηρεάζει τον ουκρανικό πληθυσμό. Αυτό είναι ένα ψέμα που «αποσυνδέεται με την πραγματικότητα».

Ο Μητροπολίτης υπενθύμισε ότι «ο αγώνας για την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας είναι ένας αγώνας που διεξήχθη αρχικά από τους σχισματικούς. Στην αρχή ήταν ο Φιλαρέτος (Ντενισένκο), και μετά, κατά την άφιξη του «Τόμου», όταν η νέα εκκλησιαστική δομή δεν τον χρειαζόταν πλέον, ο Φιλάρετος απλώς απορρίφθηκε ».

Ο ιεράρχης τόνισε ότι η Ρωσική Εκκλησία ποτέ δεν συμφώνησε ότι «η υπέρβαση του σχίσματος μπορεί να επιτευχθεί νομιμοποιώντας τις πράξεις των σχισματικών», αλλά είπε αντίθετα ότι «η υπέρβαση του σχίσματος είναι δυνατή μόνο σε κανονική βάση».

Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι «η πλειοψηφία των Ορθόδοξων πιστών στην Ουκρανία απέρριψε αυτό το« τομό », ενώ« ολόκληρη η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ολόκληρος ο επισκοπικός της, όλοι οι κληρικοί της, όλοι οι πιστοί της παραμένουν πιστοί στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία ».

«Αυτό δεν είναι ούτε κάποιο είδος πίστης στη Μόσχα ούτε κάποιο είδος πολιτικής θέσης – αυτό είναι πίστη σε αυτές τις πνευματικές ρίζες, πνευματικές πηγές που ενώνουν τα έθνη μας, πίστη στο κοινό μας βάπτισμα του Πρίγκιπα Βλαντιμίρ, που δεν βρισκόταν στη Μόσχα ή την Πετρούπολη ή άλλη ρωσική πόλη, αλλά στο Κίεβο », υποστηρίζει ο ιεράρχης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Η Ρωσική Ορθοδοξία προήλθε από το Κίεβο, και αυτή η πνευματική ενότητα διατηρείται ακόμη. Θα συνεχίσουμε να το διατηρούμε. Αυτή δεν είναι θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αντίθετη με τη βούληση των Ουκρανών πιστών. Είναι απλώς ότι οι πιστοί της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας επιθυμούν να διατηρήσουν την ενότητα με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία “, κατέληξε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνα

https://spzh.news/

Previous Article

Γίνεται ένας πόλεμος της Ορθόδοξης πίστης!

Next Article

Ἔχεις… πρόγραμμα;

Διαβάστε ακόμα