«Ειδικό στάτους» του Φαναρίου είναι η βασική αιτία κρίσης στην Ορθοδοξία

Share:

Στο φόρουμ στο Κίεβο ο Προκαθήμενος της UOC τόνισε ότι η διέξοδος από τη σοβαρή κρίση που βιώνει η παγκόσμια Ορθοδοξία μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω πανορθόδοξης συζήτησης.

Η ιδέα της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως για το ειδικό της στάτους είναι η βασική αιτία της σοβαρής κρίσης στην οποία βρίσκεται σήμερα ολόκληρη η παγκόσμια Ορθοδοξία, δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, στο χαιρετιστήριο λόγο του προς τους συμμετέχοντες στο Διεθνές Συνέδριο «Ενότητα της Εκκλησίας: Θεολογικές, κανονικές και ιστορικές διαστάσεις».

Ο Μακαριώτατος υπενθύμισε ότι η συνοδική δομή της Εκκλησίας είναι ένα από τα θεμέλια της Ορθόδοξης εκκλησιολογίας και από την Αποστολική εποχή όλες οι διαφορές που προέκυπταν στην Εκκλησία επιλύονταν ακριβώς συνοδικά. Όταν στην Εκκλησία «το συνοδικό πνεύμα παγώνει, αυτό συνεπάγεται παρακμή σε άλλους τομείς της εκκλησιαστικής ζωής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η διατήρηση και η προστασία της συνοδικής δομής της Εκκλησίας ήταν πάντα σημαντικά καθήκοντα της εκκλησιαστικής κοινότητας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αυτοί που πολέμησαν την Εκκλησία ή ήθελαν να την υποτάξουν στην εξουσία τους, προσπάθησαν πρώτα απ’ όλα να περιορίσουν την ελευθερία της στη σύγκληση και τη διεξαγωγή Συνόδων. (…) Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Καθώς οι Σύνοδοι είναι μια ιδιαίτερη εκδήλωση της εσωτερικής δύναμης της Εκκλησίας, της ελευθερίας της στο Άγιο Πνεύμα», είπε ο Προκαθήμενος της UOC.

Πρόσθεσε ότι μία από τις κύριες απειλές που σχεδόν πάντα στοίχειωνε τη συνοδική δομή της Εκκλησίας είναι οι προσπάθειες να αυξηθεί το κύρος των μεμονωμένων ιεραρχών πάνω από το κύρος των Συνόδων και «αυτός είναι ο δρόμος που ακολούθησε ο Καθολικισμός, εγκαθιδρύοντας το παπικό πρωτείο στην Οικουμενική Εκκλησία». Αλλά στην Ανατολή δεν συμφώνησαν ποτέ να αναγνωρίσουν πρωτείο κάποιου επισκόπου έναντι των εκκλησιαστικών συνόδων, και για την ανατολική θεολογία η προτεραιότητά τους ήταν πάντα αδιαμφισβήτητη.

«Δυστυχώς σήμερα βλέπουμε ότι και στην Ορθόδοξη Εκκλησία απειλείται η συνοδική δομή της. Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως μιλάει όλο και πιο δυνατά για τα ειδικά του δικαιώματα και προσπαθεί να λύνει μόνο του τα σημαντικότερα ζητήματα της εκκλησιαστικής ζωής. Είναι ακριβώς η ιδέα της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης για το ειδικό της στάτους που είναι η βασική αιτία της σοβαρής κρίσης στην οποία βρίσκεται σήμερα ολόκληρη η παγκόσμια Ορθοδοξία.

Σήμερα, μας ανησυχεί περισσότερο το γεγονός ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αρνείται να φέρει σε μια συνοδική συζήτηση επίπονα ζητήματα της εκκλησιαστικής ζωής. Όμως είναι προφανές ότι μόνο με τη σύγκληση των Προκαθημένων των Τοπικών Εκκλησιών, και πιθανώς της Πανορθόδοξης Συνόδου, μπορούμε να βρούμε διέξοδο από τη σοβαρή κρίση που έφερε την παγκόσμια Ορθοδοξία στα πρόθυρα του σχίσματος», τόνισε ο Μητροπολίτης Ονούφριος.

spzh.news

Previous Article

Αναγνωρίζουμε μόνο UOC με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Ονούφριο

Next Article

Βαρσοβίας Σάββας: Χρειάζεται πανορθόδοξος διάλογος για υπέρβαση σχίσματος