Εκατοντάδες Ιερείς της κατά Αλεξάνδρειαν Εκκλησίας επιθυμούν να ενταχθούν στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία

Share:

Εκατοντάδες Ιερείς της κατά Αλεξάνδρειαν Εκκλησίας επιθυμούν να ενταχθούν στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μετά την αναγνώριση των ουκρανών σχισματικών

Ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Αρχιεπίσκοπος Βλαντικαυκάζ και Αλανίας, Λεωνίδας ενημέρωσε ότι εκατοντάδες Ιερείς της κατά Αλεξάνδρειαν Εκκλησίας επιθυμούν να ενταχθούν στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μετά την αναγνώριση των ουκρανών σχισματικών από τον Πατριάρχη τους

Πρέπει να πούμε ότι, σε αντιδιαστολή προς την Εκκλησία της Ελλάδος (και τώρα και της Κύπρου), όπου εξαιτίας της αναγνωρίσεως των μελών της «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» από τον αντίστοιχο Πρωθιεράρχη τους, όλα «έβραζαν» και ενημερωτικές ειδήσεις κατέφθαναν η μια μετά την άλλη, στην περίπτωση της Αλεξάνδρειας όλα πήγαν κάπως πιο ήσυχα και ανώδυνα. Και χωρίς γεγονότα. Αρκεί να θυμηθούμε μόνον την ανοικτή επιστολή των τριάκοντα Ιερέων από διάφορες χώρες της κανονικής δικαιοδοσίας της Εκκλησίας της Αφρικής, η οποία έφθασε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της διαδικτυακής πύλης Pravoslavie.ru (https://gr.pravoslavie.ru/126477.html)…Τέτοια ήταν η απάντηση ενός από τα παλαίφατα Πατριαρχεία στην άνευ προηγουμένου απόφαση του Προκαθημένου του.

Πολύ σπουδαιότερα, εν προκειμένῳ, είναι εκείνα τα στοιχεία, που παρέθεσε στη συνέντευξή του ο Αρχιεπίσκοπος Λεωνίδας.

Κατά τον ίδιο, το ΤΕΕΣ μελετά «αυτό το ζήτημα» (αιτήματα υπαγωγής στη δικαιοδοσία της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας) και κατά κάποιο τρόπο «συγκρατεί» τους κληρικούς της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας στις επιδιώξεις τους.

Ο εκπρόσωπος του ΤΕΣ διευκρίνισε τη θέση αυτή ως ακολούθως: η Ρωσική Εκκλησία δεν ακολουθεί την πολιτική επεκτατισμού, σέβεται απαρεγκλίτως τους ιερούς κανόνες, τιμά την αρχή της εντιμότητας και τάσσεται υπέρ τιμίων σχέσεων [αμοιβαίου] σεβασμού μεταξύ των Εκκλησιών.

“Ακόμη και εάν μας έχουν προδώσει, εξακολουθούμε να τηρούμε εκείνους τους κανόνες στις σχέσεις, οι οποίοι είχαν καθιερωθεί μεταξύ των Εκκλησιών. Δεν παραβιάζουμε την υπόσχεση που δώσαμε…Και θέλουμε να δούμε αυτά και από άλλες Εκκλησιές. Θέλουμε από τους εταίρους μας την ίδια ευθύνη και την ίδια καλή στάση…”

Μετάφραση του Βασιλείου Μεταφράστωφ

tamtam.chat

Previous Article

Ἡ Κύπρος διχοτομεῖται ὁριστικῶς

Next Article

Η στοχοποίηση της Χιμάρας από τα Αλβανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης

Διαβάστε ακόμα