Εκκλησία της Λευκορωσίας: Η δίωξη της UOC θυμίζει τις αθεϊστικές σοβιετικές μεθόδους

Share:

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Λευκορωσίας προτρέπει την παγκόσμια κοινότητα «να υπερασπιστεί ενεργά την κανονική Ορθοδοξία στην ουκρανική γη ως την αληθινή Εκκλησία του Χριστού».

Στις 28 Μαρτίου 2023, η Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λευκορωσίας δημοσίευσε έκκληση μετά από τις ενέργειες των ουκρανικών αρχών που στρέφονται κατά της κανονικής Εκκλησίας, αναφέρει ο ιστότοπος της Λευκορωσικής Εκκλησίας .

Τα μέλη της Συνόδου, εκφράζοντας την αδελφική αγάπη και συμπαράσταση στους ιεράρχες, κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, εκ μέρους των Ορθοδόξων πιστών της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, δήλωσαν «τη γενική ανησυχία για την τρέχουσα κατάσταση των υποθέσεων της κανονικής Ορθόδοξη Εκκλησία στο έδαφος της Ουκρανίας».

«Οι ενέργειες των ουκρανικών αρχών, που στοχεύουν συστηματικά την μοναδική κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στη χώρα, προκαλούν σύγχυση και θλίψη», ιδιαιτέρως δε η εντολή του Υπουργείου Πολιτισμού και Πολιτικής Πληροφόρησης της Ουκρανίας για έξωση των μοναχών της Ιεράς Κοιμήσεως του Κιέβου- Πετσέρσκ «πλήγωσε πολύ τις καρδιές των πιστών» και «συντάραξε βαθιά τον κλήρο, τους μοναχούς και τον λαό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λευκορωσίας».

«Αναμφισβήτητα, οι δοκιμασίες που έπληξαν την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας σήμερα είναι ανάλογες με τα τραγικά γεγονότα του παρελθόντος. Η σημερινή ουκρανική κυβέρνηση, θεωρητικά αντιτίθεται στη σοβιετική κληρονομιά, χρησιμοποιεί όμως εναντίον της Εκκλησίας του Χριστού και των ιερών Της, και επομένως εναντίον εκατομμυρίων πολιτών της, πιστών τέκνων της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, τις αθεϊστικές μεθόδους της σοβιετικής κυβέρνησης την περίοδο 1920–1930 και τη δεκαετία του 1960», αναφέρει το έγγραφο.

Η Σύνοδος της Εκκλησίας της Λευκορωσίας σημείωσε ότι «μέχρι πρόσφατα ήταν αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι σήμερα, στον 21ο αιώνα, θα γινόμασταν ξανά μάρτυρες αυθαιρεσίας απέναντι σε ανθρώπους που δεν διαπράττουν κανένα κακό, αλλά στοχοποιούνται από τη σημερινή κυβέρνηση μόνο εξαιτίας των πεποιθήσεών τους και της θρησκευτική τους πίστης».

«Εάν η Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ χάσει ξανά τους μοναχούς της σήμερα, τότε αυτό μπορεί να έχει τραγικές πνευματικές, ηθικές και πολιτιστικές συνέπειες όχι μόνο για τους Ορθόδοξους πιστούς αλλά και για ολόκληρη την ουκρανική κοινωνία. Η εφαρμογή αυτού του παρανοϊκού σχεδίου θα επιδεινώσει την ήδη δύσκολη κοινωνικοπολιτική κατάσταση και τις διαθρησκευτικές σχέσεις εντός του ουκρανικού κράτους. Θα αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω εκκλησιαστικό σχίσμα, την έναρξη της βεβήλωσης ιερών, της βεβήλωσης και λεηλασίας ορθόδοξων εκκλησιών και μοναστηριών, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές ή ακόμη και ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση με βάση τη θρησκευτική μισαλλοδοξία», γράφουν η ανακοίνωση της Λευκορωσικής Εκκλησίας.

Η Λευκορωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα «να υπερασπιστεί ενεργά την κανονική Ορθοδοξία στην ουκρανική γη ως την αληθινή Εκκλησία του Χριστού, ως εγγυητή της ειρήνης και της σταθερότητας στην ουκρανική κοινωνία, στην άμεση υιοθέτηση μέτρων με στόχο τον τερματισμό καταστροφικών δηλώσεων και ενεργειών κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, του κλήρου και των ενοριών της, συμπεριλαμβανομένης της αναίρεσης της απόφασης έξωσης των μοναχών της Λαύρας της Κοιμήσεως Κιέβου-Πετσέρσκ, αφήνοντας το μοναστήρι στη δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Εκκλησία της Ουκρανίας και την υιοθέτηση από την ανώτατη ηγεσία της Ουκρανίας των σχετικών νομικών πράξεων».

Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Λευκορωσίας κάλεσαν επίσης τις αρχές της Ουκρανίας «να διασφαλίσουν την αυστηρή τήρηση της ισχύουσας ουκρανικής νομοθεσίας και του διεθνούς δικαίου σχετικά με την ελευθερία της συνείδησης και της θρησκείας, τον σεβασμό των νόμιμων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών».

spzh.news

Previous Article

Μητρ. Κλήμης: Δεν υπάρχει δικαστική απόφαση περί αποχώρησης της UOC από τη Λαύρα

Next Article

Οι πιστοί θα μείνουν στη Λαύρα Κιέβου για διανυκτέρευση