Εκφράζει την Ιεραρχία ο κ. Γεώργιος Βασιλείου;

Share:

Ο κ. Γ. Βασιλείου, που όπως αποκάλυψε στον «Ο.Τ.» θα είναι υποψήφιος με τον Σύριζα και στις προσεχείς εκλογές, δημοσίευσε με αφορμή αναρτήσεις του «Βήματος Ορθοδοξίας» άρθρο του, στο οποίο τάσσεται υπέρ της «Συμφωνίας των Πρεσπών» και κατά των κωδωνοκρουσιών που αντιλάλησαν σε μερικές Ι. Μητροπόλεις εναντίον της υπερψηφίσεως αυτής. Ερω­τώμε επισήμως τους Ιεράρχες και την Ι. Συν­οδο, αν αυτή η θέση την εκφράζει, διότι ο κ. Βασιλείου υπογράφει με την ιδιότητά του ως Διευθυντής του Γρ. Τύπου της Ι. Συνόδου; Γι’ ενα τόσο κρίσιμο ζήτημα που δίχασε τον λαόν, δεν είναι δυνατόν ο Διευθ. Τύπου της Ι. Συνόδου να έχει αντίθετη άποψη από εκείνην των Ιεραρχών και να επικρίνει Ιεράρχες. Παραθέτομε μέρος του άρθρου του:

«Με αφορμή αυτές τις σκέψεις μου αλλά και το ερέθισμα που έλαβα από τον έγκριτο εκκλησιαστικό ιστότοπο «Βήμα Ορθοδοξίας», ο οποίος τις τελευταίες ημέρες ανήρτησε δύο δημοσιεύματα με τίτλο «Μακεδονία τώρα: πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες», το ένα και «ο Μητροπολίτης στις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων», το άλλο, μου γεννήθηκε το υπαρξιακό ερώτημα «Μπορεί η Εκκλησία να αποτελεί στις ημέρες μας τον μοχλό δύναμης της εργαλειοποίησης για τη δυναμική της Ιστορίας;».

Η απάντηση την οποίαν έδωσα έπειτα από προσωπική βάσανο, στην οποίαν υπεβλήθην ήταν ένα ΟΧΙ και αυτό διότι η Εκκλησία χτυπά πένθιμα τις καμπάνες εκεί όπου κυριαρχεί ο Θάνατος και όχι εκεί όπου επιτυγχάνεται, έστω και μέσω αντιθέσεων, η Ειρήνη.

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες, όταν το Ελληνικό Έθνος υποδουλώθηκε στους Οθωμανούς και στους Γερμανούς κατακτητές, ενώ χαρμόσυνα χτύπησαν όταν το Έθνος των Ελλήνων ελευθερώθηκε από τους κατακτητές.

Για τον λόγο αυτό, θέλω να πιστεύω πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία νέα υπόθεση για όλους μας.

Όσοι, όμως, εγκλωβιζόμαστε, σήμερα, αβασάνιστα σε έναν αρρωστημένο πατριωτισμό, δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να γινόμαστε υμνητές του πολέμου και της πένθιμης καμπάνας. Δεν αγωνιζόμαστε για την επικράτηση της Ειρήνης παρά μόνο ρίχνουμε νερό στον μύλο του κάθε νεοεμφανιζόμενου μορφώματος που ως σκοπό και στόχο έχει τη διάλυση και την αποσύνθεση της κοινωνίας…

Αυτό, ακριβώς, απεικονίζει ο τίτλος του δεύτερου διαδικτυακού δημοσιεύματος, με τον Ορθόδοξο Μητροπολίτη να είναι δίπλα στον Ραββίνο και να καταδικάζουν, από κοινού, τους υπαίτιους του Ολοκαυτώματος. Χωρίς ο ένας η ο άλλος να απεμπολούν τις θρησκευτικές η ιδεολογικές τους ιδιαιτερότητες, στάθηκαν πλάι ο ένας στον άλλον, αφορίζοντας τον Θάνατο, καταδικάζοντας το σκοτάδι, για να επικρατήσει το Φως και η ειρηνική συνύπαρξη ζωής με όλες της τις προεκτάσεις…».

Previous Article

Ο Ιεροσολύμων στηρίζει τον Κανονικόν Κιέβου

Next Article

Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου στην Ουκρανία

Διαβάστε ακόμα