Ενθρόνιση του Ηγουμένου στην Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς Λάρισας, παρουσία του σχισματικού Ολβίας Επιφανίου.

Share:

«Ο δοκών εστάναι βλεπέτω μη πέση» (Α΄ Κορ. Ι΄ 12).

Θλίψη και αγανάκτηση  προξένησε στους πιστούς, ειδικότερα της Λαρίσης, η παρουσία και η συμμετοχή του σχισματικού Ολβίας Επιφανίου στην ενθρόνιση του Νέου ηγουμένου π. Νικοδήμου της Μονής Αγ. Παντελεήμωνος Αγιάς, τον οποίο περιφέρει ο οικουμενιστής Δημητριάδος Ιγνάτιος .

Πήγαμε για   να τιμήσουμε την ενθρόνιση του Νέου ηγουμένου π. Νικοδήμου της Μονής Αγ. Παντελεήμωνος Αγιάς. Δεν πήγαμε για να συμπροσευχηθούμε με τον σχισματικό Ολβίας Επιφάνιο, που δυστυχώς συμμετείχε στην ενθρόνιση.

Γιατί δεν μας ενημέρωσαν-τε για  την παρουσία αυτού του σχισματικού Ολβίας, για να απέχουμε; Αισθανόμαστε ότι χρησιμοποιηθήκαμε ως διακοσμητικό πλαίσιο στις δημόσιες σχέσεις των επιφανών προσκεκλημένων σας.

Θεωρούμε βαρύτατη την ευθύνη του νέου ηγουμένου και των λοιπών παρισταμένων  που δεν απέτρεψαν την παρουσία αυτού του προδότη, νομίζουμε οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη. 

Ας μην σκανδαλίζουμε άλλο αυτό το μικρό ποίμνιο για το οποίο  άλλοι θυσιαστικώς έσπειραν, εσείς το βρήκατε και θερίζετε. 

Σας δεχθήκαμε  εγκαρδίως  και σας στηρίξαμε και εσείς τώρα μας ρίχνετε βορά  στους λύκους, μας μαγαρίζετε με τον ουνίτη Ολβίας του  σχισματικού Επιφανίου Ουκρανίας σε μιά ημέρα ξεχωριστή και τιμητική για εσάς και την Μονήν σας, την ενθρόνισή σας. 

Ή μήπως δεν ξέρετε τις ευαισθησίες των Λαρισαίων στις ενθρονίσεις… Η ηχώ των “επευφημιών” έφτασε τον Δημήτριο Μπεκιάρη στη Γουμένισσα τον πρώην δεσπότη σας, απ’ όπου  προέρχεσθε και στον κόσμο όλο,  στην Αγιά δεν φτάνει ;

Αν κάποιοι συμβιβάστηκαν, κοινωνούν και συμπροσεύχονται με τους αιρετικούς για να κάνουν δημόσιες σχέσεις, εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε στην κατρακύλα αυτή. Έτσι αποκαλύπτουν το αληθινό πρόσωπο και την «ακρίβεια» της πίστεως τους. Και το υποκριτικό είναι ότι εξωραΐζουν τις απαράδεκτες αυτές πράξεις τους, αποφαινόμενοι βαθυστοχάστως ότι οι αντιδρώντες τελούν εν πλάνη … διχάζοντας έτσι το μικρό ποίμνιο για να κρατήσουν κάποιους προσήλυτους οπαδούς.

Επικαλούμαι την θυμοσοφία των αρχαίων και της Αγίας Γραφής

“Αρχή ήμισυ παντός. Κακός οιωνός για αρχή.  

Κακής απ’ αρχής γίγνεται τέλος κακόν.

Ξυνόν γαρ αρχή και πέρας επί κύκλου περιφερείας”.

«Ο δοκών εστάναι βλεπέτω μη πέση» (Α΄ Κορ. Ι΄ 12).

«Την ασέβειαν αυτών στενάξω, ή την αμαθίαν βδελύξομαι;» (Μ. Βασίλειος).

Σχόλιο:  Μαρία Αδάμ Καθηγήτρια

  Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος

Η ενθρόνιση του Ηγουμένου στην Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς

Στην κατάμεστη από προσκυνητές Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15/10 η ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου Αρχιμ. Νικοδήμου Αγαθονίκου, ο οποίος διαδέχθηκε στην ηγουμενία τον μακαριστό Γέροντά του και αναμορφωτή της Μονής Αρχιμ. Αιμιλιανό Καζαντζίδη, από κοινού με τον οποίο συνέβαλαν καθοριστικά στην πνευματική αναγέννηση ολόκληρης της επαρχίας Αγιάς.

Στην τελετή της ενθρονίσεως προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, τον οποίο πλαισίωσαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο Θεοφ. Επίσκοπος Ολβίας κ. Επιφάνιος, αντιπροσωπίες Ιερών Μονών, πλήθος Κληρικών και εκπρόσωποι των Αρχών, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αγιάς κ. Αντώνιο Γκουντάρα.

Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στον θεμελιωτή της Αδελφότητας, τον π. Αιμιλιανό, «που υπήρξε υπόδειγμα για όλους, μάλιστα δε την περίοδο του πόνου, κατά την οποία, σεις π. Νικόδημε, αναδειχθήκατε ο άνθρωπος της αγάπης, του ελέους, της στοργής». Ο κ. Ιγνάτιος μίλησε για την ανάπτυξη της Αδελφότητας, «σε μια περίοδο που δεν θα μπορούσε κανείς να σκεφθεί ότι, νέοι και προσοντούχοι άνθρωποι, εγκαταστάθηκαν στην Μονή και μαζί σας έγιναν ελπίδα για τον λαό μας και ζωντανή μαρτυρία Χριστού στον σύγχρονο κόσμο». Ο Σεβασμιώτατος ζήτησε από τον νέο Ηγούμενο να διαφυλάξει την ενότητα, «διότι ο διάβολος θα προσπαθήσει να διασπάσει, να διχάσει, να χωρίσει. Μείνατε πιστός στην αγάπη της Αγίας Τριάδος, για να σφυρηλατείτε την ενότητα, με το ήθος και τις χάρες με τις οποίες σας κόσμησε ο Θεός. Προστάτιδά σας και υπόδειγμα καθαρότητας θα έχετε την Παναγία μας, σε μια εποχή που περισσεύουν τα παραδείγματα που μας πονούν, βλέποντας τον άνθρωπο να χάνει την ανθρωπιά του. Ο Μοναχισμός καλείται να δώσει την δική του μαρτυρία, για ν’ αποδείξει ότι οι άνθρωποι είμαστε πλασμένοι για να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, ως ζωντανές εικόνες του Θεού. Θα διακονήσετε τον κοινοβιακό βίο, στον οποίο δεν λείπει τίποτα από τους Μοναχούς, ενώ βιώνουν την ακτημοσύνη. Να είστε ελεήμονες στις ανθρώπινες ψυχές, εκφραστές του Θείου ελέους, αποφεύγοντας τις κρίσεις που πονούν και απομακρύνουν τους ανθρώπους».

Ο Σεβασμιώτατος επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να είναι ο προστάτης και όχι ο ελεγκτής των Μονών, υπερασπιζόμενος την αυτονομία και την ελευθερία των Αδελφοτήτων, ενώ εξέφρασε την πατρική του αγάπη και εμπιστοσύνη σ’ αυτές. Επεσήμανε, τέλος, ότι η παρουσία τόσων Ηγουμένων, Κληρικών, των αρχόντων και του λαού είναι απόδειξη ενότητος εν Χριστώ και κάλεσε όλους να αγαπούν και να προστατεύουν το Μοναστήρι.

Τον νέο Ηγούμενο προσφώνησε και ο τέως Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς μας, Σεβ. Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «προσεγγίζουμε το σημερινό γεγονός με άφατη αγαλλίαση και υπακοή στο θέλημα του Θεού». Ομολόγησε δε ότι, στο πρόσωπο του νέου ηγουμένου εξ αρχής αναπαύθηκε, «σε μια πνευματική σχέση αγάπης, αδελφοσύνης και φιλίας. Διέγνωσα την ειλικρίνεια και την εντιμότητα, στις σκέψεις και στις πράξεις. Είδα έναν ταπεινό εργάτη του Θεού, τον οποίο, με τις ταπεινές μου δυνάμεις προστάτευσα και ενίσχυσα. Ενωτίστηκα τις αγωνίες της αδελφότητας, τις προσπάθειες να στερεωθεί σ’ αυτόν τον τόπο, ενώ θαύμασα την αγάπη και την δύναμη του π. Νικοδήμου, κατά την μακρά περίοδο της σκληρής δοκιμασίας του π. Αιμιλιανού». Διαβεβαίωσε δε τον νέο Ηγούμενο ότι θα προσεύχεται πάντοτε για τον ίδιο και την αδελφότητα, αναπολώντας τις όμορφες στιγμές της αγλαόκαρπης συνεργασίας τους.

Στην ενθρόνιση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων:

  Ο σχισματικός ψευτοΟλβίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων ως εκπρόσωπος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γουμενίσσης, Πολυκάστρου και Αξιουπόλεως, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσόνας Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων, οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Αρχιμανδρίτης Μάξιμος, Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου Αρχιμανδρίτης Νικάνωρ, Κορώνης Καρδίτσας Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας Αρχιμανδρίτης Πορφύριος, Άνω Ξενιάς Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, Αγίου Γεωργίου Αλιάρτου Βοιωτίας Αρχιμανδρίτης Σιλουανός, Αγίου Νεκταρίου Κιλκίς Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγαλοβρύσου Αγιάς Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος, ο Καθηγούμενος του Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου Θεσσαλονίκης Αρχιμανδρίτης Αντώνιος, η σεβαστή Γερόντισσα της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νηλείας Πηλίου μοναχή Νικοδήμη, η γερόντισσα της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Ανύδρου Γιαννιτσών μοναχή Ιωάννα, ιερείς από τις Μητροπόλεις Δημητριάδος και Αλμυρού, Λαρίσης και Τυρνάβου, Ελασσόνας, Γουμεννίσης, Πολυκάστρου και Αξιουπόλεως. Επίσης, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο δημοτικός σύμβουλος Λάρισας Άκης Νασιώκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγιάς Πέτρος Μπαρμπέρης, Σοφία Σοφολόγη – Μπαλταγιάννη και Αθανάσιος Τριανταφύλλου, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστρίου Νίκος Κολοβός και ο πρώην βουλευτής Έκτορας Νασιώκας

σχόλια:

«Την ασέβειαν αυτών στενάξω, ή την αμαθίαν βδελύξομαι;» (Μ. Βασίλειος).

Μαρία:

«Οἷς τὸ μνημόσυνον καὶ ἡ κοινωνία ἀπωλείας πρόξενα, τούτοις ἡ παῦσις καὶ ἡ διάστασις γίνεται σωτηρίας ὑπόθεσις» (Ἰωσὴφ Βρυέννιος).

 «Κοινωνοῦμεν οὕς μνημονεύομεν καὶ μνημονεύομεν οἷς κοινωνοῦμεν» (Δοσίθεος Ἱεροσολύμων).

agonasax.blogspot.com

Previous Article

Οἱ παπικές πλάνες εἶναι ὁ “κοινός πλοῦτος” μέ τήν Ὀρθόδοξη πίστη;

Next Article

Τὸν ἀφωρισμένον ὑπεδέχθη ὁ Ἐδέσσης