Εξαιτίας της «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» δύναται να επαναληφθεί το Μέγα Σχίσμα του 1054

Share:

Το ζήτημα της αναγνωρίσεως της συγκροτηθείσης από το Φανάρι «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» δύναται να καταστεί αιτία διχασμού των κατά τόπους Εκκλησιών, παρόμοιου με τα γεγονότα του 1054, όταν η Εκκλησία της Ρώμης αποχωρίσθηκε από την Εκκλησία της Ανατολής, ανέφερε ο πρωτοσύγκελος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μητροπολίτης Μπορίσπολ και Μπροβάρι Αντώνιος σε συνέντευξη στην εφημερίδα της επαρχίας Ζαπορόζιε «Χρονικό της Ορθοδοξίας».

Η περαιτέρω αναγνώριση της «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» θα έχει συνέπειες όχι μόνον για την Ουκρανία και την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και στο επίπεδο της παγκόσμιας Ορθοδοξίας, θεωρεί ο Σεβασμιώτατος κ. Αντώνιος.

«Δυστυχώς, μπορούν να επαναληφθούν τα γεγονότα του 1054», είπε και συνέχισε: «Και σε αντίπαλα οδοφράγματα θα μείνουν οι Εκκλησίες, οι οποίες είναι αφοσιωμένες στην Ορθοδοξία και οι δομές, οι οποίες θα δεχθούν να αποτελέσουν μέρος ενός ομοιώματος παγκόσμιας Ορθοδοξίας».

Κατά τη γνώμη του μητροπολίτη Μπορίσπολ και Μπροβάρι Αντώνιου, το δημιουργούμενο πλαστογράφημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας θα οικοδομηθεί όχι επί εκκλησιαστικής βάσεως, αλλά επί κοσμικών αρχών. «Πρόκειται για ένα νέο σύστημα, όπου στο κέντρο θα ευρίσκονται όχι ο Θεός, οι ιεροί κανόνες και η συνοδικότητα, αλλά οι φιλοδοξίες, οι εντολές και η παπική μορφή διοικήσεως», επεσήμανε ο ιεράρχης.

Υπηρεσία Επικοινωνίας του ΤΕΕΣ

Previous Article

Nα μην οδηγήσουμε τον λαό σε διχασμό, σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους

Next Article

Ο χριστιανισμός είναι η πλέον διωκόμενη θρησκεία στον πλανήτη